top of page

Ο καλοκαιρινός επίλογος - απολογισμός της μεγάλης φωτιάς στο βάλτο του Σχινιά {εικόνες}

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά της 17:00 την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023, στην περιοχή του Βάλτου στο Σχινιά, μεταξύ των οικισμών Κάτω Σουλίου, Δικαστικών και Δικαστικών Υπαλλήλων.

Η καταστροφή από την πυρκαγιά στο Σχινιά
Η καταστροφή από την πυρκαγιά στο Σχινιά - στο βάθος το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο, το Πευκοδάσος και η θάλασσα του Σχινιά | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Καιγόντουσαν χαμηλής βλάστησης φυτά (καλαμιές) και δεν κινδυνεύσαν οικίες. Η φωτιά ξεκίνησε σε δυσπρόσιτο σημείο, στο κέντρο του βάλτου που ήταν αδύνατη η προσέγγιση του πεζοπόρου τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ή των οχημάτων. Όπως μας περιέγραψε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΠΥ. Νέας Μάκρης Κωνσταντίνος Σκύλαρης, τα πόδια των πυροσβεστών βυθιζόντουσαν μέχρι το γόνατο καθιστώντας τη μετακίνηση και προσέγγιση της φωτιάς στην αρχή αδύνατη.

Στις 18:45 μετέβει ελικόπτερο της Π.Υ. το οποίο αντλούσε νερό από το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο για να οριοθέτησει τη φωτιά κάτι που κατάφερε έως τις 19:13 που αναγκάστηκε λόγω πλέον χαμηλής ορατότητας να σταματήσει τις ρίψεις. Η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε αμέσως και έκαιγε ασταμάτητα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.


Η φωτιά όπως φαινόταν μέσα από το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά στη 1:30 το πρωί της Παρασκευής
Η φωτιά όπως φαινόταν μέσα από το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά στη 1:30 το πρωί της Παρασκευής

Η φωτιά έσβησε τελικά στις 3:30 το πρωί της Παρασκευή (13/10) για την κατάσβεση της οποίας επιχείρησαν όλο το βράδυ 67 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα. Επιπλέον, συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα, ΠΥΣΕΘ και ΣΕΔΜ αλλά και υδροφόρες ΟΤΑ. Κάηκαν σύνολο περίπου 80 στρέμματα.


Η φωτιά όπως φαινόταν από την Ανατολή της Νέας Μάκρης
Η φωτιά όπως φαινόταν από την Ανατολή της Νέας Μάκρης | Φωτ.: Μαργαρίτα Σάββα

Τη Δευτέρα ξέσπασε 2η φωτιά στην ίδια περιοχή στην οποία μετέβη άμεσα οχήματα της Π.Υ., αλλά επειδή ήταν κοντά σε δρόμο σβήστηκε εντός μισής ώρας και κάηκαν μόνο 2 στρέμματα.


Η καταστροφή από την πυρκαγιά στο Σχινιά | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας
Η καταστροφή από την πυρκαγιά στο Σχινιά - στο βάθος διακρίνεται το κωπηλατοδρόμιο | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Επίσημη δικογραφία δεν έχει σχηματιστεί από την Π.Υ. αλλά εκτιμάται ότι η αιτία υπήρξε ανθρώπινος παράγοντας.

Το μόνο θετικό που μπορούμε να σκεφτούμε από αυτή την καταστροφή, είναι ότι η περιοχή θα ανακάμψει γρήγορα και του χρόνου την άνοιξη τίποτε δεν θα θυμίζει τις θλιβερές εικόνες που σας παρουσιάζουμε σήμερα.



bottom of page