top of page

Baby swimming & κολύμβηση σε μικρή ηλικία | Πότε είναι το σωστό timing;

Έγινε ενημέρωση: 27 Μαΐ 2023

Είναι γεγονός πως η κολύμβηση θεωρείται η ιδανικότερη μορφή άσκησης για νήπια και βρέφη. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πώς το υγρό στοιχείο αποτελεί ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον (εφόσον υπάρχει επίβλεψη) άσκησης και αναψυχής για τους μικρούς μας φίλους. Πριν αναφερθούμε στα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης, και της κολύμβησης σε νήπια, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η ενασχόληση με τον υγρό στίβο αποτελεί μία απολαυστική διέξοδο για τα παιδιά που τα βοηθάει να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να δομήσουν έναν υγιή και ολοκληρωμένο χαρακτήρα, παίζοντας και κάνοντας μπουρμπουλήθρες στον σαγηνευτικό κόσμο της πισίνας.


κολύμβηση για μωρά παιδιά baby swimming Πισίνα

Baby swimming (6-24 μηνών)


Η βρεφική κολύμβηση, φέρνει σε επαφή μωρά και νήπια με το άθλημα της κολύμβησης. Τα μαθήματα μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να συνηθίσει να νιώθει άνετα με το νερό, να μπορεί να βρέξει και να βάλει μέσα στο νερό άφοβα το πρόσωπό του, να μην πίνει νερό καθώς βουτάει και να γίνει η πρώτη γνωριμία με τις βασικές κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται για την εύκολη και αποτελεσματική μετακίνηση του εντός νερού.


Πιο συγκεκριμένα το μάθημα βοηθάει τους μικρούς κολυμβητές να βελτιώσουν:

  • τη φυσική τους κατάσταση,

  • το ανοσοποιητικό, καρδιαγγειακό & αναπνευστικό σύστημα,

  • να αποκτήσουν ισορροπία, δύναμη και κιναίσθηση.

Τα μωρά που κάνουν baby swim, συνήθως περπατούν γρηγορότερα και έχουν καλύτερο έλεγχο και συντονισμό των κινήσεων τους. Εφόσον τα μαθήματα γίνονται με συνέπεια, τα παιδιά αποκτούν πειθαρχία, γίνονται πιο ήρεμα, χαλαρώνουν και κάνουν καλύτερο ύπνο.

Εκτός από τα σωματικά οφέλη τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι, να επιπλέουν και να κινούνται στο νερό. Η βρεφική κολύμβηση κοινωνικοποιεί τα παιδιά αφού συχνά είναι η πρώτη τους επαφή με άλλα μωράκια, το ένα παρατηρεί το άλλο, εξελίσσονται μαζί, κάνουν γνωριμίες, θυμούνται και ανυπομονούν να έρθει η ώρα να ξαναπαίξουν. Η κοινωνικοποίηση στο baby swim, δεν περιορίζεται μόνο στους μικρούς καθώς οι γονείς συμμετέχοντας σε μία αθλητική διαδικασία με το παιδί, βιώνουν όμορφες οικογενειακές στιγμές που συντελούν στη σύσφιξη σχέσεων τους. Επιπλέον δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις, βγάζουν φωτογραφίες και παράλληλα έχουν μία ευκαιρία για ουσιαστική έξοδο, κάνοντας τελικά νέους φίλους αφού ο χώρος βρίθει από γονείς με παρόμοιες ασχολίες, προβληματισμούς και ενδιαφέροντα.


κολύμβηση για μωρά παιδιά baby swimming Πισίνα

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πώς τα βρέφη, αναπτύσσονται γρήγορα μέρα με τη μέρα. Η ταχύτατη ανάπτυξη παρατηρείται τόσο στο σωματικό όσο και στον ψυχοκοινωνικό τομέα. Κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ηλικίας είναι ότι τα παιδιά λειτουργούν αυτόνομα και αντανακλαστικά, είναι σε θέση να καταλάβουν αρκετά καλά τι λένε οι ενήλικες αλλά υστερούν να χειριστούν τα ίδια σωστά τη γλώσσα και την λεπτή κινητικότητα. Σε αυτή τη φάση δημιουργούνται ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί με τους γονείς και τα οικεία πρόσωπα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς καθώς η ενασχόληση με την βρεφική κολύμβηση τους δένει περισσότερο εξασκώντας παράλληλα την αδρή τους κινητικότητα.


Νηπιακή ηλικία (3-5 ετών)


Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να γίνονται πιο αυτόνομα, πιο περίεργα (εξερευνούν τα πάντα) και φυσικά με μεγαλύτερη διάθεση και ενέργεια για κίνηση, αθλητισμό και παιχνίδι! Αν το παιδί σας βρίσκεται σε αυτή την ηλικία, και δεν έχει καμία προηγούμενη εμπειρία στο νερό, τα νέα είναι ενθαρρυντικά. Η πλειοψηφία των ερευνητών παραδέχεται πως η καλύτερη ηλικία για ένα παιδί να μπει στην πισίνα προκειμένου να κατακτήσει και να εφαρμόσει τα βασικά στην κολύμβηση είναι η ηλικία των τεσσάρων ετών.


Η καλύτερη ηλικία λοιπόν για να αρχίσει ένα παιδί κολύμβηση είναι η νηπιακή ηλικία. Το παιδί έχει ανάγκη την κίνηση περισσότερο από ποτέ, επιπλέον είναι ικανό να μάθει και να εξασκηθεί πάνω σε ασκήσεις που αφορούν όλα τα στυλ κολύμβησης με έμφαση το ελεύθερο. Ότι μαθαίνει από δω και πέρα αποτελεί γέρο θεμέλιο για τη μετέπειτα ζωή του παιδιού (ως έφηβος και αργότερα ως ενήλικας), αναφορικά με την ασφάλεια,την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και την καλλιέργεια δεξιοτήτων.


κολύμβηση για μωρά παιδιά Πισίνα

Αξίζει να επιλέξουμε το ευχάριστο μάθημα της κολύμβησης για τα νήπια , καθώς με αυτό τα παιδιά εκτονώνονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον, γυμνάζουν όλο το σώμα τους , μαθαίνουν νέες δεξιότητες που αποτελούν εφόδια ζωής, κοινωνικοποιούνται, αναπτύσσονται σωστά, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες παιδικής παχυσαρκίας και μυοσκελετικών προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η ενασχόληση με την κολύμβηση , εφόσον γίνεται στις κατάλληλες συνθήκες (θερμαινόμενη πισίνα, καθαριότητα, υγιεινή κτλ) βελτιώνει τη ροή του αίματος, την ελαστικότητα των αρθρώσεων, εξασκεί χωρίς να κουράζει και βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι για να κολυμπούν τα νήπια είναι οι παρακάτω.

  1. Αρχικά σε αυτή τη φάση της ζωής τους η ανάπτυξη καθορίζεται από την άσκηση και τις βιωματικές εμπειρίες και το κολυμβητήριο μπορεί μάλιστα να προφέρει τα μέγιστα οφέλη σε αυτό τον τομέα.

  2. Ακόμα η νηπιακή ηλικία έχει χαρακτηριστεί ως πρώτη εφηβεία, με τα παιδιά να θέλουν να γνωρίσουν τα πάντα, να έχουν απίστευτη ενέργεια, έντονα συναισθήματα και εκρήξεις θυμού, όπου η άσκηση στο νερό καταπραΰνει αυτές τις εξάρσεις, ηρεμεί και γαληνεύει τους μικρούς κολυμβητές, δίνοντας τους χώρο να ξεδώσουν, μαθαίνοντας παράλληλα την πειθαρχία και το σεβασμό.

  3. Τέλος από συναισθηματική και κοινωνική άποψη τα νήπια διευρύνουν τον κοινωνικό τους κύκλο, κάνουν φιλίες γνωρίζοντας αλλά παιδιά εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος συνειδητοποιώντας τους κανόνες και τις υποχρεώσεις μέσα από το μάθημα και αντλώντας ικανοποίηση από το παιχνίδι.


Το σημαντικότερο δημιούργημα ίσως κάθε γονέα είναι τα παιδιά. Αποτελούν πηγή έμπνευσης, λόγο ύπαρξης και το ουσιαστικό κίνητρο βελτίωσης. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα με την κολύμβηση αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο το οποίο θα τους δώσει νέα ερεθίσματα, καλή υγεία και δεξιότητες ζωής. Τα παιδιά που κολυμπούν, αρρωσταίνουν λιγότερο, ζουν καλύτερα και κυρίως γίνονται ολοκληρωμένοι και υγιείς ενήλικες με στόχους, ικανότητες και πειθαρχία.



Κωνσταντίνος Δαβερώνας


Προπονητής Κολύμβησης ΤΕΦΑA

 


Τμήματα νηπιακής κολύμβησης από 4 ετών και πάνω στο κολυμβητήριο Νέας Μάκρης
Τμήματα νηπιακής κολύμβησης από 4 ετών και πάνω στο κολυμβητήριο Νέας Μάκρης

Το κολυμβητήριο της Νέας Μάκρης δεν έχει μαθήματα baby swimming αλλά διαθέτει τμήματα νηπιακής κολύμβησης από 4 ετών και πάνω. Για ενδιαφερόμενους γονείς μωρών το κοντινότερο κολυμβητήριο που εξυπηρετεί περαιτέρω στο δήμο Μαραθώνα είναι το Κολυμβητήριο Ραφήνας και το Ωκεανός στην Παλλήνη.


Κολυμβητήριο Ωκεανός στην Παλλήνη
Κολυμβητήριο Ωκεανός στην Παλλήνη

bottom of page