top of page

Κωπηλασία για παιδιά | Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά

Έγινε ενημέρωση: 2 Νοε 2022

Στη σημερινή εποχή, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η τεχνολογία και υψηλές απαιτήσεις στο σχολικό πρόγραμμα των παιδιών, αυξάνει την καθιστική ζωή και τα αποκλείει από το φυσικό περιβάλλον, έχοντας αποτέλεσμα αρκετές ανεπιθύμητες σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες.


Προπόνηση κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά | Φωτ. Στέλιος Μανταλέρος
Προπόνηση κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά | Φωτ. Στέλιος Μανταλέρος

Σήμερα η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό έχει διττό όφελος: αφενός αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, τη βελτίωση της υγείας και της καλής φυσικής κατάστασης. Αφετέρου συγκροτεί μία καλή ψυχολογική διέξοδο προκειμένου ο μαθητής να ξεφύγει από την καθημερινή ρουτίνα, να έρθει σε επαφή με τη φύση, να κοινωνικοποιηθεί και να αισθανθεί ότι ανήκει σε μία ομάδα. Στο άρθρο που ακολουθεί με τη βοήθεια της ολυμπιονίκης Χρύσας Μπισκιτζή, πρωταθλήτριας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, θα παρουσιάσουμε και θα αναλύσουμε τους λόγους που η κωπηλασία την ιδανική επιλογή.


Κωπηλασία και οφέλη


Η κωπηλασία είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια καθώς η ιστορία της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το υγρό στοιχείο. Ως άθλημα στα σύγχρονα χρόνια πρωτοεμφανίζεται στην Ελλάδα το 1885, με το 1ο πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας να διεξάγεται το 1906. Η κωπηλασία ή αλλιώς ερεσία ονομάζεται ο τρόπος κίνησης των κωπηλατών λέμβων σε υδάτινη επιφάνεια και στη σύγχρονη εποχή αποτελεί Ολυμπιακό άθλημα. Είναι ένα από τα κορυφαία water sport με φανατικούς θαυμαστές κάθε ηλικίας. Αφορά μία όμορφη απόδραση στη φύση που χαρίζει δυνατές συγκινήσεις στους αθλούμενους, σε ανοιχτό περιβάλλον με καθαρό αέρα και υπέροχο γαλάζιο φόντο.


Προπόνηση κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά
Προπόνηση κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά | Φωτ. Στέλιος Μανταλέρος

Σύμφωνα με την κ. Χρύσα Μπισκιντζή η κωπηλασία αποτελεί έναν ευχάριστο εναλλακτικό τρόπο άθλησης που ξεφεύγει από τα στενά όρια των γηπέδων, γυμνάζει όλο το σώμα, βελτιώνει την κιναίσθηση και την ισορροπία αυξάνοντας την αντοχή και την καρδιοαναπνευστική ικανότητα των αθλούμενων σε ένα ασφαλές περιβάλλον με ελάχιστους τραυματισμούς. Με λίγα λόγια η κωπηλασία είναι ένα ωφέλιμο άθλημα ασφαλές και με μικρό κόστος για τα δεδομένα του.


Έχει η κωπηλασία ηλικία;


Συνήθως τα παιδιά μπορούν να μυηθούν στον άθλημα της κωπηλασίας στην ηλικία των 10-11 ετών, καθώς είναι μία σύνθετη κίνηση που απαιτεί καλό νευρομυϊκό συντονισμό και πειθαρχία, συγκέντρωση και δύναμη.


Προπόνηση κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά
Προπόνηση κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά | Φωτ. Στέλιος Μανταλέρος

Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού αυτό μπορεί να το κάνει μέχρι την ηλικία των 30-35 ετών και εφόσον έχει πάρει τις βάσεις νωρίτερα, ωστόσο οποιοσδήποτε ενήλικας ή παιδί μπορεί να ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το όμορφο άθλημα της κωπηλασίας καθώς σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει περιοριστικό όριο ηλικίας και οι προπονήσεις αφορούν την κίνηση του σώματος και τη σωστή εκμάθηση τεχνικής.



Γιατί να επιλέξουμε το άθλημα της κωπηλασίας για το παιδί μας;


Η κωπηλασία σαν άθλημα είναι ενδιαφέρουσα, εντυπωσιακή, ξεχωριστή και ευχάριστη! Διαφέρει από τα συνηθισμένα αθλήματα αλλά παράλληλα βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, γυμνάζοντας όλες τις μυϊκές ομάδες με έμφαση τους μυς του πυρήνα, τον κορμό την πλάτη τα χέρια και τα πόδια.


Προπόνηση κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά
Προπόνηση κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά | Φωτ. Στέλιος Μανταλέρος

Όπως μας λέει η κ. Χρύσα Μποσκιντζή τα παιδιά που ασχολούνται με την κωπηλασία, εκτός από την ανάπτυξη της αντοχής και τα άλλα σωματικά οφέλη, μαθαίνοντας την σωστή τεχνική μαθαίνουν να συνεργάζονται και να πειθαρχούν. Επίσης γίνονται υπεύθυνα άτομα καθώς πρέπει να προσέχουν το σκάφος και το υλικό τους, θέτουν στόχους, αποκτούν ευελιξία και αναπτύσσουν υψηλή ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι η κωπηλασία σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού αποτελεί το κορυφαίο άθλημα καθώς συνθέτει τα στοιχεία της αφοσίωσης, τις συγκέντρωσης, της υπευθυνότητας και της συνεργασίας που χαρακτηρίζουν και αφορούν έναν επιτυχημένο φοιτητή.

Συνοψίζοντας είναι σημαντική η κωπηλασία για τα παιδιά καθώς βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, ενδυναμώνει τους μυς, βοηθά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών μέσα από την ομαδική εργασία αλλά καθώς δεν υπάρχει επαφή με τον αντίπαλο, μειώνονται οι τραυματισμοί και οι εντάσεις. Το παιδί μαθαίνει την υπευθυνότητα και το σεβασμό ενώ παράλληλα έρχεται πιο κοντά στη φύση, ευαισθητοποιώντας τα σε ζητήματα οικολογίας.


Προπόνηση κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά
Προπόνηση κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά | Φωτ. Στέλιος Μανταλέρος

Η κωπηλασία σαν δραστηριότητα ενώνει τα άτομα με αγάπη για τον αθλητισμό και την περιπέτεια, εντάσσοντας τα στην ενδιαφέρουσα και ευχάριστη κοινωνία των κωπηλατών αποτελεί το ιδανικό σπορ για σύσφιξη σχέσεων ανάπτυξη συνεργασίας και ομαδικής προσπάθειας. Άλλωστε γι' αυτό πολλές φορές επιλέγετε σαν δραστηριότητα διευθυντικών στελεχών διαφόρων εταιρειών προκειμένου να γνωριστούν καλύτερα, να δέσουν σαν ομάδα. Αναφορικά με τα παιδιά, σύμφωνα με όσα μας αποκαλύπτει η διακεκριμένη προπονήτρια Χρύσα Μπισκιτζή, καθώς οι κοινοί στόχοι και η συνεργασία αποτελούν βασικό στοιχείο του αθλήματος, τα παιδιά συνήθως αναπτύσσουν δυνατές φιλίες, δένονται σαν οικογένεια και πολλές φορές δημιουργούν παρέες και σχέσεις που κρατάνε για μία ζωή! Η πλειοψηφία των κωπηλατών άλλωστε έχει περισσότερο παρέες μέσα από το άθλημα παρά από το σχολείο ή οποιαδήποτε άλλη κοινωνική δραστηριότητα.


Πως είναι μία προπόνηση κωπηλασίας;


Αρχικά θα πρέπει να εκπαιδευτεί ατομικά, προκειμένου να αποκτήσει καλή ισορροπία και να μάθει σωστά τη βασική τεχνική ενώ στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει αν θέλει να κωπηλατεί σε μονό σκάφος ή να ενταχθεί σε ομάδα δύο ή τεσσάρων ατόμων. Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί αγωνιστικά, θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια, να συγχρονιστεί με το πλήρωμα και να αφοσιωθεί σε απαιτητικές προπονήσεις φτάνοντας στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Ωστόσο η κωπηλασία αφορά και τον μαζικό αθλητισμό, αφού είναι μία καλή γυμναστική για όλους που βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την υγεία.


Προπόνηση κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά
Προπόνηση κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά | Φωτ. Στέλιος Μανταλέρος

Που μπορεί να κάνεις κωπηλασία στην Ανατολική Αττική;


Το Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, ένα πανέμορφο, ήσυχο και βουκολικό πάρκο απέραντης γαλήνης αποτελεί την ιδανική επιλογή όχι μόνο για τους κατοίκους του Μαραθώνα αλλά και για την ευρύτερη περιφέρεια της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής. Το συγκεκριμένο κωπηλατοδρόμιο είναι ένας μαγευτικός προορισμός αταξίας και απεραντοσύνης με πλούσια χλωρίδα και πανίδα που θα εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Τα πανέμορφα χρώματα και οι εικόνες του υδροβιότοπου που τα νερά του αποτελούν τη συνέχεια των νερών της Μακαρίας λιμνοπηγής δημιουργούν έναν ξεχωριστό αθλητικό χώρο που φέρνει τον κωπηλάτη σε σύνδεση με τη φύση και την άγρια ζωή σε ήρεμα νερά χωρίς κύματα. Το κωπηλατοδρόμιο είναι ένα από τα λίγα διεθνή προπονητικά κέντρα της παγκόσμιας ομοσπονδίας κωπηλασίας, διαθέτει βοηθητική λίμνη και η κυρία μεγάλη λίμνη είναι 2.200μ. επί 180μ.


Η ομάδα παιδιών του ΕΝΟΑ με τους προπονητές Χρύσα Μπισκιτζή (αρ.) και Παναγιώτη Μπισίνα (δεξ.)
Η ομάδα παιδιών του ΕΝΟΑ με τους προπονητές Χρύσα Μπισκιτζή (αρ.) και Παναγιώτη Μπιστίνα (δεξ.) | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος

Το Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, βρίσκεται στο τέρμα της Λεωφόρου Σχοινιά στο δήμο Μαραθώνα. Διαθέτει άνετο δωρεάν πάρκινγκ, φύλαξη και είναι εύκολα προσβάσιμο. Εκεί θα βρείτε τον ΕΝΟΑ (Ελληνικός Ναυτικός όμιλος Αιγυπτιωτών) με προπονητές την κ. Μπισκιτζή Χρύσα που διακονεί την αγάπη της στο άθλημα της κωπηλασίας, έχοντας 14 χρόνια εμπειρίας, ολυμπιονίκης με τέσσερις συμμετοχές σε ολυμπιακούς αγώνες - πρωταθλήτρια κωπηλασίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, επιλεγμένη από το πρόγραμμα WISH της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής που αφορά τις γυναίκες προπονήτριες σε υψηλό επίπεδο. Ο κύριος Μπιστίνας Παναγιώτης επίσης προπονητής και πρωταθλητής στο άθλημα της κωπηλασίας με μεγάλη εμπειρία στο χώρο, συνθέτουν μία όμορφη και ευχάριστη ομάδα με διάθεση να σου αποκαλύψουν τα μυστικά του αθλήματος!


Προπονήσεις κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά γίνονται από τις 9:00-13:00 κάθε ΣΚ, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο του ΕΝΟΑ: 6945580808 - ατομικά & ομαδικά γκρουπ
Προπόνηση κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά | Φωτ. Στέλιος Μανταλέρος
Προπόνηση κωπηλασίας στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά | Φωτ. Στέλιος Μανταλέρος


Δες παρακατω στιγμιότυπα από μία προπόνηση του ΕΝΟΑ στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά | drone Christos Maletsikas



Κώστας Δαβερώνας

Γυμναστής - Απόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας Θεσσαλίας

bottom of page