top of page

Debate Δήμου Μαραθώνα | υποψήφιοι δήμαρχοι: Σ.Τσίρκας, Α.Παπουτσής, Β.Αχλάδης & Σ.Ηλίας

Παρατηρώντας την προεκλογική περίοδο στο δήμο Μαραθώνα διαπιστώσαμε την ανάγκη διάνοιξης διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων και των πολιτών και παράθεσης των θέσεων και των προγραμμάτων τους για το μέλλον του Δήμου. Αποφασίσαμε λοιπόν να θέσουμε τέσσερα κοινά ερωτήματα σε όλους υποψήφιους του Δήμου, και συγκεκριμένα στον νυν Δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο Στέργιο Τσίρκα με τον συνδυασμό Πορεία Πράξεις, τον υποψήφιο Δήμαρχο Άρη Παπουτσή με τον συνδυασμό ΕΜΕΙΣ, τον υποψήφιο Δήμαρχο Βασίλη Αχλάδη με τον συνδυασμό Πολίτες Εν Δράσει, και τον υποψήφιο Δήμαρχο Σπύρο Ηλία με την Λαϊκή Συσπείρωση.


Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Δήμου Μαραθώνα (δεξιόστροφα): ο νυν Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Στέργιος Τσίρκας με τον συνδυασμό Πορεία Πράξεις, ο υποψήφιος Δήμαρχος Άρης Παπουτσής με τον συνδυασμό ΕΜΕΙΣ, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Αχλάδης με τον συνδυασμό Πολίτες Εν Δράσει, και ο υποψήφιος Δήμαρχος Σπύρος Ηλίας με την Λαϊκή Συσπείρωση.
Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Δήμου Μαραθώνα (δεξιόστροφα): ο νυν Δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος Στέργιος Τσίρκας με τον συνδυασμό Πορεία Πράξεις, ο υποψήφιος Δήμαρχος Άρης Παπουτσής με τον συνδυασμό ΕΜΕΙΣ, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Αχλάδης με τον συνδυασμό Πολίτες Εν Δράσει, και ο υποψήφιος Δήμαρχος Σπύρος Ηλίας με την Λαϊκή Συσπείρωση.

Τα κοινά ερωτήματα τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι είναι τα εξής:

  • Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα τρία σημαντικότερα ζητήματα του Δήμου μας και τι θα κάνετε για αυτά εάν εκλεγείτε;

  • Αν έπρεπε να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο έργο στον Δήμο Μαραθώνα την επόμενη πενταετία, ποιο θα ήταν αυτό;

  • Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν τον συνδυασμό σας για τη ψήφο τους - τι διαφορετικό θα κάνει και πως;

  • Ποια η συνεισφορά σας στον τόπο εκτός της ενασχόλησής σας με την πολιτική;


Ας δούμε λοιπόν τι απάντησαν:


Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα τρία σημαντικότερα ζητήματα του Δήμου μας και τι θα κάνετε για αυτά εάν εκλεγείτε ;


Στέργιος Τσίρκας

Αρχικά, να σας ενημερώσω ότι το πρόγραμμά μας για την επόμενη δημοτική θητεία 2024-2028 περιλαμβάνει 10 άξονες όπου πάνω σε αυτούς έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε εντατικά για να επιλύσουμε ζητήματα που ως τώρα δεν έχουν επιλυθεί. Αναμφισβήτητα η πολεοδόμηση, τα Σχέδια Πόλης, οι νέες εντάξεις περιοχών και η αλλαγή χρήσης γης όπου είναι απαραίτητο, είναι βασικό ζήτημα και καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης του Δήμου μας, στο οποίο ήδη προχωράμε για να δώσουμε επιτέλους λύση σε όσα παρέμεναν στάσιμα εδώ και δεκαετίες. Επίσης, η ολοκληρωμένη αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών μας είναι ένα ακόμη καίριο ζήτημα και αισθάνομαι προσωπική ανάγκη και χρέος απέναντι στους συμπολίτες μας που έφυγαν τόσο άδικα και βίαια να το ολοκληρώσω στη μνήμη τους και γιατί αξίζει στους δημότες μας που έμειναν πίσω να ζουν σε μια περιοχή ακόμη πιο όμορφη και πιο λειτουργική. Ο τομέας της Υγείας είναι ένα τρίτο πολύ βασικό θέμα πάνω στο οποίο δρομολογούμε ήδη σειρά δράσεων και παρεμβάσεων για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερη υγειονομική κάλυψη για όλους, σε συνεχή συνεργασία με τη Κυβέρνηση. Επιπλέον, παρόλο που καταφέραμε να σταματήσουμε τον ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ στο Γραμματικό με τον κοινό αγώνα μας με όλη την τοπική κοινωνία μας επί 4 χρόνια, το θέμα αυτό παραμένει πάντα κρίσιμο και επίκαιρο γιατί δεν επιτρέπεται ούτε τώρα ούτε ποτέ σε κανέναν να υποθηκεύσει το μέλλον των παιδιών μας και του ιστορικού τόπου μας. Αφού κάναμε το πρώτο βήμα, στόχος μας είναι πλέον η θεσμοθέτηση της οριστικής αλλαγής χρήσης του χώρου και η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θετικό πρόσημο για το σύνολο του Δήμου μας. Τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης είναι πολλά και όχι μόνο όσα προανέφερα. Βάσει του σχεδιασμού μας και με συνεργασία μπορούμε όλοι μαζί να καταφέρουμε ακόμη πιο πολλά για όλους ανεξαιρέτως.


Άρης Παπουτσής

Αρχικά, πριν απαντήσω στην ερώτηση, οφείλω να σας δώσω θερμά συγχαρητήρια για τη δουλειά και το έργο που επιτελείτε στο welovemarathon. Διακρίνω μια νεανική, φρέσκια και σύγχρονη πλατφόρμα που αναδεικνύει τον Δήμο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αποτελείτε ένα φωτεινό παράδειγμα εξωστρέφειας και επαγγελματισμού. Κλείνω τη θετική παρένθεση και απαντώ:


Με την εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος Μαραθώνα εν έτει 2023 μοιάζει -δυστυχώς-ιδιαίτερα δύσκολο να επιλέξει κανείς ποια είναι τα τρία σημαντικότερα ζητήματα ώστε να θέσει προτεραιότητες προς επίλυση. Από τα ζητήματα καθημερινότητας, όπως το χάος με τα σκουπίδια, το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, την ανύπαρκτη πεζοδρόμηση,τον ελλιπή φωτισμό, τη μηδενική ασφάλεια στις γειτονιές, τα σοβαρότατα προβλήματα υδροδότησης, μέχρι τα ζητήματα ενός δεύτερου επιπέδου πολυπλοκότητας, όπως η μηδενική τουριστική ανάπτυξη, ο πολεοδομικός σχεδιασμός και οι χρήσεις γης που υποβαθμίζουν τις περιουσίες μας, η έλλειψη μεγάλων έργων πνοής, η άνιση αντιμετώπιση των Δημοτικών ΕΝΟΤΗΤΩΝ από τη σημερινή διοίκηση, καθώς τόσα και τόσα ακόμη σοβαρότατα ζητήματα, συνθέτουν ένα πολυδαίδαλο μωσαϊκό προβλημάτων που ζητάει απαντήσεις. Επειδή όμως δεν επιθυμώ να φανεί ότι υπεκφεύγω της ερώτησης, ομολογώ με μεγάλη δυσκολία ότι αν θα έπρεπε να επιλέξω μόνο ΤΡΙΑ (αλήθεια, πώς «ζυγίζει» κανείς ένα πρόβλημα που αποτελεί μια εντελώς διαφορετική συνθήκη για τον κάθε άνθρωπο;), θα τοποθετούσα ως πρώτο, το χάος που καθημερινά βιώνουμε με τα σκουπίδια (ένα ζήτημα που ασφαλώς συμπεριλαμβάνει και το μείζον θέμα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο Γραμματικό), ως δεύτερο την αδράνεια (ή απλά ανικανότητα) της σημερινής Δημοτικής αρχής στο κομμάτι της τουριστικής και ιστορικής αξιοποίησης του τόπου μας και ως τρίτο, βάσει και της επαγγελματικής μου ιδιότητας ως πολιτικός μηχανικός, θα αξιολογούσα το ζήτημα με τις χρήσεις γης και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, που, όπως ανέφερα και πριν, υποβαθμίζουν σημαντικά τις περιουσίες μας και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.


Βασίλης Αχλάδης

1. Υγεία: Η Υγειονομική κρίση έχει φτάσει στο κατώφλι του Δήμου μας επηρεάζοντας τις ζωές όλων μας. Ο καθένας από εμάς χρειάστηκε τις Υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης και του Αγροτικού Ιατρείου Μαραθώνα. Όλοι μας έχουμε διαπιστώσει ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα την σωματική και ψυχική κόπωση των εργαζομένων. Επίσης η κατασκευή Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής στον χώρο του Νταού Πεντέλης δεν προχώρησε παρά το γεγονός ότι είχαν διατεθεί πόροι για αυτό το σκοπό, χωρίς να υπάρξει διεκδίκηση από τη Δημοτική αρχή. Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών για όλους ανεξαιρέτως τους Δημότες με ισότιμη, καθολική, έγκαιρη πρόσβαση στις δομές υγείας του Δήμου μας αποτελεί για εμάς βασικό στόχο. Συγκεκριμένα προτείνουμε :

  • Την άσκηση συνεχούς πίεσης για τη στελέχωση των δομών με το επαρκές απαιτούμενο προσωπικό ( γενικούς ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό).

  • Την εξασφάλιση κονδυλίων για τον εξοπλισμό των δομών με τα αναγκαία ιατροτεχνολογικά μηχανήματα και υλικά.

  • Τη συνέχιση και όχι την διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Υγείας κατά την διάρκεια των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης που έχουν ήδη εγκριθεί.

  • Τη δημιουργία κινητής μονάδας Δημοτικού Ιατρείου, με σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση των Δημοτών για όλες τις κοινότητες του Δήμου.

  • Την άσκηση συνεχούς πίεσης για την άμεση κατασκευή του Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής στο χώρο του Νταού Πεντέλης.

  • Την εξασφάλιση της επαρκούς κάλυψης της περιοχής μας με ασθενοφόρα και διασώστες για ταχεία μεταφορά ασθενών σε νοσοκομείο.

2. Παιδεία: Ένας τόπος που δεν επενδύει στη γνώση και στη μόρφωση είναι ένας τόπος χωρίς μέλλον. Δυτυχώς, στον τόπο μας η παραμέληση του χώρου της παιδείας κληρονομείται από γενιά σε γενιά, από δημοτική αρχή σε δημοτική αρχή. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση όλων των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την αναβάθμιση της παιδείας. Συγκεκριμένα, επιδιώκουμε τα ακόλουθα:

  • Εύρεση οικοπέδων και ολοκλήρωση των διαδικασιών ανέγερσης των απαιτούμενων σχολικών κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Προτεραιότητες: - ΓΕΛ Μαραθώνα - 2ο ΓΕΛ Νέας Μάκρης - 3ο Ν/Γ Νέας Μάκρης - 4ο Ν/Γ Νέας Μάκρης (Αγ.Μαρίνας) - Ν/Γ Γραμματικού - Ν/Γ Τύμβου Μαραθώνα - Ν/Γ Σουλίου

  • Έναρξη διαδικασιών για την ίδρυση νέου βρεφονηπιακού σταθμού, αφού οι ήδη υπάρχοντες δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

  • Έναρξη διαδικασιών για την ίδρυση Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.).

  • Μέριμνα για την ασφάλεια των σχολικών μονάδων (αναβάθμιση και συντήρηση σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων, πυρασφάλεια, στατική επάρκεια, αντισεισμική/αντιπλημμυρική προστασία, ασφαλής πρόσβαση).

  • Ορθολογιστική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για τον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων. Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων χώρων για τη λειτουργία τους, π.χ. τραπεζαρίες, βιβλιοθήκες, εργαστήρια φυσικής-χημείας.

  • Αναβάθμιση της καθαριότητας όλων των σχολικών κτιρίων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

  • Δημιουργία Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς με στόχο: - την εκπαίδευση των νέων για την υιοθέτηση μιας θετικής στάσης ζωής, με ψυχική υγεία και ανθεκτικότητα. - την ευαισθητοποίηση και την κατάρτιση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα πρόληψης σχετικά με την ψυχική υγεία. - τη συμβουλευτική υποστήριξη της οικογένειας. - την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε σχέση με τις εξαρτήσεις και τις εξαρτητικές συμπεριφορές. Στήριξη και ενίσχυση από το Δήμο της υλοποίησης των καινοτόμων προγραμμάτων που εφαρμόζονται στα σχολεία και προάγουν τα δημοκρατικά ιδεώδη, την περιβαλλοντική συνείδηση, τον εθελοντισμό, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη συμπερίληψη.

  • Συνεργασία με όλους τους διαθέσιμους φορείς για την υλοποίηση προγραμμάτων δια βίου μάθησης των πολιτών της περιοχής σε τομείς που άπτονται των ενδιαφερόντων τους (λ.χ. ψηφιακή εκπαίδευση σε άτομα Τρίτης ηλικίας, τοπική ιστορία και πολιτισμός).

  • Ενίσχυση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης των Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.).

  • Επαρκώς στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία του δήμου η οποία να συντηρεί μόνιμα και σε κατάλληλες περιόδους τα σχολικά κτίρια και να είναι διαθέσιμη για τις έκτακτες ανάγκες που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν, για την οικονομία χρήματος και χρόνου.

3. Περιβάλλον: Ένας Δήμος είναι σημαντικό να μπορεί να εξασφαλίσει μέσα από τα έργα του, την ποιότητα ζωής τόσο των δημοτών του όσο και των μελλοντικών γενεών. Ο σκοπός αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μία βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη. Περιβαλλοντική αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στον χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης με άμεση απομάκρυνση μπάζων, καθαρισμό, μελέτη ανάδειξης και υλοποίηση για την περιοχή του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου και υγροτόπου Α΄ προτεραιότητας Μπρέξιζας.


Ανάδειξη περιοχών Natura - Εθνικού Πάρκου Σχινιά με επαναλαμβανόμενες

δράσεις:

  • πυροπροστασίας με την επίλυση και ολοκλήρωση των εκκρεμών τεχνικών θεμάτων (αντικατάσταση πλαστικών σωλήνων, σύστημα πυρόσβεσης με καταιωνιστήρες, διαχείριση της οργανικής φυτικής ύλης, επισκευή και ενεργοποίηση των πύργων πυροφύλαξης)

  • μόνιμη παρουσία του πυροσβεστικού σώματος και των εθελοντών πυροφύλαξης

  • επικαιροποίηση και εφαρμογή της μελέτης προστασίας λόγω των πιέσεων που δημιουργούνται από τον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών και την υπέρμετρη εκμετάλλευση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες

  • δρόμος εξυπηρέτησης Συνεταιρισμού Δικαστών Εισαγγελέων με προέκταση της Λεωφ. Σουλίου,

Αξιοποίηση του Κωπηλατοδρομίου ως:

  1. Προπονητικό κέντρο για αθλητές από όλο τον κόσμο,

  2. χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων όπως προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ

  3. έδρα διεξαγωγής θεσμών όπως η Οικογιορτή Μαραθώνα και η ετήσια ποδηλατοπορεία

  • Αποψίλωση, καθαρισμός όλων των αρχαιολογικών χώρων, ακόμη και αυτών που δεν έχουν αναδειχθεί.

  • Αναζωογόνηση και τουριστική αξιοποίηση της Λίμνης Μαραθώνα με τη λειτουργία Μουσείου με τη συνεργασία της ΕΥΔΑΠ και επαναλειτουργία του Δημοτικού Αναψυκτηρίου

  • Ορθολογική διαχείριση νερού με αναβάθμιση του δικτύου και συνεχή καθαρισμό του

  • Σήμανση και ανάδειξη πεζοπορικών μονοπατιών της περιοχής. Δημιουργία περιβαλλοντικών, ιστορικών διαδρομών όπως, φαράγγι Οινόης, ρεματιά Βαρνάβα, σιδηροδρομική γραμμή Γραμματικού.

  • Ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου με εφαρμογή μελέτης δικτύου ποδηλατοδρόμων.

  • Συστηματική ενημέρωση για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των βιολογικών καλλιεργειών έναντι των συμβατικών και αντίστοιχη προώθησή τους.

  • Οργάνωση εργαστηρίων-παρουσιάσεων:

  • Αγροοικολογία

  • Λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας και νερού

  • Γνωριμίας με τη φυσική δόμηση

  • Δημιουργίας τοπικού δικτύου freecycle (Μην το πετάς – χάρισέ το)

  • Δημιουργίας Repair Café (Μην το πετάς – Επισκεύασε το)

  • Ζero waste (μεταποίησης ρούχων, αντικειμένων)

  • Δημιουργία δράσεων και χάραξη στρατηγικής σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές και οικολογικές ομάδες του Δήμου και άλλες

  • Αναβάθμιση, συντήρηση και επέκταση του παραλιακού πεζόδρομου

  • Παραλίες ελεύθερες στους κατοίκους και τους επισκέπτες


Σπύρος Ηλίας

Οι δύο πρώτες ερωτήσεις απαιτούν μια ιεράρχηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση οξυμένων προβλημάτων στο όνομα κάποιων άλλων. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα περισσότερα προβλήματα είναι αλληλεξαρτημένα και αλληλοδιαπλεκόμενα.

  • Την ίδρυση δημόσιου Νοσοκομείου για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, με δωρεάν παροχές, πλήρως εξοπλισμένο και με πλήρη στελέχωση από ειδικότητες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, συνδυαστικά με την ουσιαστική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας προληπτικής περίθαλψης του Κέντρου υγείας, με απαραίτητα παραρτήματα για μακρύτερες περιοχές.

  • Έργα υποδομής, όπως αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικά, για την δασική προστασία και όχι μπαλώματα κατόπιν εορτής. Ελεύθερες παραλίες για τους κατοίκους, διάνοιξη δρόμων όπου χρειάζεται, αποχετευτικό , αντιμετώπιση κινδύνων από τα μπαζωμένα ρέματα. Διεκδίκηση απόσυρσης ρυμοτομικού σχεδίου στο ΜΑΤΙ και υποβολής νέου με βάση τις προτάσεις των ειδικών επιστημόνων και των κατοίκων. Στα έργα υποδομής πολιτισμού και αναψυχής εντάσσεται και το ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ και πιο συγκεκριμένα το μέρος που έχει χωροθετηθεί ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ , το οποίο θα μετατρέψουμε σε πολιτιστικό αθλητικό πάρκο που τόσο έχουμε ανάγκη.

  • Συνδυασμένα έργα για σχολικά κτίρια σύγχρονα και ελκυστικά, που ξεκινάνε από βρεφονηπιακούς σταθμούς, προνήπια- νήπια, γυμνάσια, λύκεια, με διευρυμένους χώρους, διαλείμματα και δωρεάν δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά. Όλα αυτά τα έργα βέβαια, όπως και οι παροχές, προϋποθέτουν προσλήψεις σταθερού προσωπικού με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ανθρώπινους μισθούς. Χρηματοδότηση οφείλουμε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τα ήδη υπερφορολογημένα λαϊκά νοικοκυριά του δήμου μας. Έχουμε αποδείξει ότι όταν ενωνόμαστε ξέρουμε και να διεκδικούμε και να κερδίζουμε.



Αν έπρεπε να ολοκληρωθεί ένα μεγάλο έργο στον Δήμο Μαραθώνα την επόμενη πενταετία, ποιο θα ήταν αυτό;


Στέργιος Τσίρκας

Σίγουρα το μεγαλύτερο έργο που αναμένουμε με ανυπομονησία όλοι μας και πρέπει να ολοκληρωθεί είναι η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου που είναι σε εξέλιξη, γιατί θα λύσει προβλήματα δεκαετιών, θα αναβαθμίσει συνολικά τον Δήμο μας, θα μας απαλλάξει από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος και θα συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα με τη χρηματοδότηση που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε, προχωράμε και σε επέκταση του έργου και σε μικρότερους οικισμούς μας, όπως Γραμματικό Καλέντζι, Άνω Σούλι και τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα για να καλύψουμε τις ανάγκες ακόμη περισσότερων κατοίκων.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμη έργα εξίσου σημαντικά που θέσαμε στόχο να τα ολοκληρώσουμε μέσα στην επόμενη πενταετία. Να σας θυμίσω ότι προχωράμε στη βιοκλιματική ανάπλαση του Κέντρου της Νέας Μάκρης, στην ανάπλαση του ΝΑΤ, στην ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, στην ανάπλαση του Πολιτιστικού Κέντρου στην πρώην Porcelana, στην ανέγερση των Πολιτιστικών Κέντρων της Αφετηρίας Μαραθώνα και του Νέου Βουτζά, στη δημιουργία σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου, καταφυγίου και κτηνιατρείου αδέσποτων, σε νέες ασφαλτοστρώσεις κ.α, σε συνάρτηση με την πολεοδόμηση, τις νέες εντάξεις στα Σχέδια Πόλης και την αλλαγή χρήσης γης σε όλες τις περιοχές μας, όπου είναι απαραίτητο. Όλα τα έργα είτε μεγάλα είτε μικρότερα έχουν αξία καθώς προορίζονται για την κοινή ωφέλεια και συνολικά θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας που είναι και το ζητούμενο.


Άρης Παπουτσής

Εδώ θα είμαι κάθετος: ”ΕΜΕΙΣ ξεκινάμε απο τα ΒΑΣΙΚΑ”, είναι το μότο του επίσημου προγράμματός μας, και δεν επιλέχθηκε καθόλου τυχαία. Το μεγαλύτερο έργο που οφείλει να ολοκληρωθεί στον Δήμο Μαραθώνα τα επόμενα πέντε χρόνια είναι να χτιστεί επιτέλους ο λεγόμενος ”πολιτισμός της καθημερινότητας”. Γιατί αν ΔΕΝ έχεις δρόμους, πεζοδρόμια, φωτισμό, ασφάλεια, καθαριότητα, στοιχειώδεις υποδομές υγείας, συγγνώμη, αλλά καμία επένδυση και κανένα μεγάλο έργο δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πρώτα τα βασικά λοιπόν, για να χτίσουμε το πρόσφορο έδαφος εκείνο, όπου ύστερα, με πλάνο και τεχνογνωσία θα επιτύχουμε μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων, ώστε να προχωρήσουμε και στα σημαντικά έργα πνοής. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν επαναλαμβάνω: Το μεγαλύτερο έργο που μπορεί να πετύχει ένας Δήμαρχος που παραλαμβάνει μια τέτοια ζοφερή κατάσταση, είναι να φτιάξει πρώτα τα βασικά για τους δημότες. Να βελτιώσει την καθημερινότητα τους. Μοιάζει εύκολο και ανέξοδο να υπόσχεσαι προεκλογικά μεγαλεπίβολα project που μένουν στα χαρτιά (βλέπε porcelana, cargo project, βιοκλιματικές αναπλάσεις που ακόμη μας τάζει η Πορεία Πράξης), όμως τελικά αποδεικνύεται ότι το πιο δύσκολο είναι να πράξεις τα αυτονόητα, τα βασικά!


Βασίλης Αχλάδης

Το σημαντικότερο έργο για την επόμενη πενταετία θα ήταν η ίδρυση Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής και η αδιάκοπη και αναβαθμισμένη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης για τα οποία ωστόσο ο δήμος μπορεί (και πρέπει) μόνο να ασκήσει πιέσεις. Όπως επίσης για το θέμα του ΧΥΤΑ αλλά και την υποτιθέμενη Μαρίνα. Για το λόγο αυτό κύριος στόχος στην ατζέντα μας αποτελεί η ασφαλής και ολοκληρωμένη φροντίδα όλης της σχολικής κοινότητας, μαθητές, καθηγητές, γονείς αλλά και για τις σχολικές κτηριακές εγκαταστάσεις.


Σπύρος Ηλίας

Υποστηρίζουμε διεκδίκηση συνδυασμένων έργων ορίων πενταετίας και παραπέρα. Το ένα μόνο του δεν μπορεί να γίνει υποκατάστατο των πολλών που χρειάζονται. Το κυριότερο, είναι, ότι τα έργα υποδομής και έργα παιδείας, υγείας, αθλητισμού, περιβάλλοντος και για τα αδέσποτα, πρέπει να στηρίζονται στην αναγκαία κρατική επιχορήγηση. Είμαστε αντίθετοι ως προς την ανάθεση σε ιδιώτες που ενδιαφέρονται για την κερδοφορία σε βάρος των ανθρώπινων αναγκών.



Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν τον συνδυασμό σας για τη ψήφο τους - τι διαφορετικό θα κάνει και πως;



Στέργιος Τσίρκας

Οι πολίτες βλέπουν την αλλαγή που συντελέστηκε στον Δήμο μας. Αντιλαμβάνονται τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά για να βελτιώσουμε τις υποδομές μας. Θυμούνται σε τι κατάσταση αποδιοργάνωσης ήταν ο Δήμος μας όταν παραλάβαμε την διοίκηση το 2019. Θυμούνται τα προβλήματα έλλειψης σχολικής στέγης, το κακό οδικό δίκτυο, την απουσία της Πολιτικής Προστασίας, την έλλειψη καθαριότητας, συγκοινωνίας και βασικών υποδομών. Μέσα σε αυτήν την τετραετία είδαν ολοκληρωμένα έργα ουσίας, είδαν την καθημερινότητά τους να γίνεται καλύτερη και τις δεσμεύσεις μας να γίνονται πράξη. Γνωρίζουν ότι η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΑΞΗΣ είναι η δύναμη που ό,τι υποσχέθηκε το πραγματοποίησε και δεν είναι απλά μια παράταξη που συγκροτήθηκε για να αντιπολιτευτεί. Αξίζει να αναφέρω ότι το νέο μας ψηφοδέλτιο είναι κατά 70% ανανεωμένο συνολικά και περιλαμβάνει γυναίκες σε ποσοστό άνω του 40%. Με το σύνολο των υποψηφίων μας, όλοι ικανοί και άξιοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας μας, συνδυάζουμε την εμπειρία, τη γνώση και τις νέες ιδέες και συνεχίζουμε σταθερά μαζί, με την εμπιστοσύνη του κόσμου, σε ακόμη περισσότερα έργα με προτεραιότητα τις ανάγκες όλων.


Άρης Παπουτσής

ΕΜΕΙΣ, είμαστε μια ομάδα ανθρώπων με ένα κοινό όραμα: να αλλάξουμε επιτέλους σελίδα στον πολύπαθο Δήμο μας. Νέοι, άφθαρτοι άνθρωποι, αλλά και υποψήφιοι με μεγάλη αυτοδιοικητική εμπειρία, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το καλό του τόπου. Η προσπάθειά μου ήταν να επιλέξω τους ικανούς, τους άξιους. Δε με τρομάζει η διαφορετικότητα μεταξύ τους, αντίθετα την επιδίωξα, είναι στοιχείο απαραίτητο για να συνθέσεις την πρόοδο. ΕΜΕΙΣ δεν θα επιτρέψουμε μια ακόμη χαμένη πενταετία που θα αποτελέσει ταφόπλακα για όλες τις δημοτικές μας ενότητες. ”Ξεκινώντας από τα βασικά”, όπως ανέφερα και πριν, βήμα βήμα θα επαναφέρουμε πρώτα την κανονικότητα και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε για το μεγάλο άλμα προς τα μπρος. Θα διορθώσουμε τον πολεοδομικό σχεδιασμό και θα τροποποιήσουμε τις χρήσεις γης ώστε να μην υποβαθμίζονται διαρκώς οι περιουσίες μας. Με τεχνογνωσία και πολλή δουλειά έχει φτιαχτεί ένα πλήρες σχέδιο δράσεων βασισμένο στο τρίπτυχο ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ- ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ, που θα οδηγήσει σταδιακά τον Δήμο Μαραθώνα στη νέα εποχή με εξωστρέφεια και με δυνατότητες για μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων, ώστε να γίνουν και τα μεγάλα έργα πνοής και τουριστικής ανάπτυξης. Με οδηγό ένα επιστημονικά μελετημένο και καταρτισμένο πλάνο που έχει άξονα πενταετίας, αφού δώσουμε ένα τέλος στις παθογένειες, θα προσφέρουμε επιπλέον κίνητρα και υποστήριξη στους αγρότες, θα προστατεύσουμε τους εμπόρους και τα καταστήματά τους, ακούγοντας επιτέλους τη φωνή τους, θα μεριμνήσουμε για τα ΑΜΕΑ, την τρίτη ηλικία και τις ευπαθείς ομάδες, θα ενισχύσουμε το ελλιπέστατο σύστημα υγείας, θα θωρακίσουμε σημαντικά την παιδεία και τον πολιτισμό μας, ενώ παράλληλα θα φροντίσουμε να δώσουμε υπεύθυνες λύσεις στο σημερινό χάος με τα αδέσποτα ζωάκια του Δήμου μας.


Βασίλης Αχλάδης

Οι Πολίτες Εν Δράσει είμαστε μία ομάδα που διέπετε από ένα κοινό στόχο, την βελτίωση και την ανάπτυξη του τόπου μας. Μία ανάπτυξη που θα βασίζεται και θα αναδεικνύει την πολιτισμική κληρονομία του Δήμου μας, θα συμπεριλαμβάνει όλους τους δημότες ισότιμα και θα έχει ως σκοπό την ανάδειξη μιας σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας. Επίσης είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι Οι Πολίτες Εν δράσει είμαστε κυρίως μία ομάδα εργασίας, είμαστε ενεργοί δημότες και το αποδεικνύουμε στην πράξη εδώ και χρόνια. Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε και θεσμικά στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί έχουμε κουραστεί να βλέπουμε την ίδια άκαρπη προσπάθεια τόσα χρόνια και θέλουμε επιτέλους οι κόποι μας να πιάνουν τόπο και να έχουν ουσία. Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Δήμου, να ενισχύσουμε την οικονομική αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, και να ενθαρρύνουμε την ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών στη διαχείριση των κοινών υποθέσεων. Οποιοδήποτε επιθυμεί να μας στηρίξει μπορεί να αναζητήσει το πρόγραμμα μας, τα βιογραφικά μας αλλά και τις πρότερες προσπάθειες και δράσεις μας προκειμένου να αποκτήσει μία προσωπική άποψη αλλά και να δει με μάτια του ότι η όλη προσπάθεια αποτελεί μία πολιτική αλλά όχι κομματική κίνηση που βασίζεται στην διαφάνεια και την ισότιμη συμμετοχή.


Σπύρος Ηλίας

Επικαλούμαστε την μακρόχρονη θητεία μας ως αντιπολίτευση στο δήμο, που δεν περιορίστηκε σε αγορεύσεις στα δημοτικά συμβούλια, αλλά στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε και να εμπνεύσουμε τοπικές λαϊκές κινητοποιήσεις μέσα από μαζικούς φορείς ή επιτροπές αγώνα. Εμείς πιστεύουμε ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Επικαλούμαστε το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε, το οποίο βρίσκεται στον αντίποδα των προγραμμάτων των άλλων τριών συνδυασμών. Βεβαίως και ένας δήμος κρίνεται από το πως χειρίζεται τις αρμοδιότητές του, αλλά ο χειρισμός υπέρ του λαού πρέπει να στηρίζεται στην διεκδίκηση πόρων από το κράτος, και όχι απλά η δημοτική αρχή να γίνεται μεσολαβητής για τα κέρδη των λίγων. Εμείς δεν διαχωρίζουμε τεχνητά τους ανθρώπους σε δημότες και εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νέους κ.λπ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είμαστε αδιάφοροι για τα προβλήματα μισθών, συντάξεων, συνθηκών δουλειάς, εργασιακών σχέσεων. Αυτά μπορεί να μη εμπίπτουν άμεσα στην αρμοδιότητά μας, αλλά για εμάς ο αγώνας για καλύτερη ζωή είναι συνολικός. Θα στεκόμαστε στο πλευρό του λάου, θα διεκδικούμε καιπριν απ όλα, θα κρινόμαστε από την διαφορετική στάση μας απέναντι στους εργαζόμενους στο δήμο. Θεωρούμε ότι οι πολίτες του δήμου μας πρέπει να ψηφίσουν Λαϊκή Συσπείρωση, για να γίνει η οργή μας οργανωμένη διεκδίκηση, γιατί η ψήφος τους θα τους επιστρέψει άμεσα στον καθημερινό αγώνα για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες τους. Γιατί φτάνει με το πάμε και όπου βγει έχουμε ανάγκη από υποδομές, έργα και μέτρα ολοκληρωμένης πρόληψης και προστασίας του λαού από τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους σεισμούς και αυτήν την ανάγκη, μόνο άνθρωποι που έχουν μια ανθρωποκεντρική κοσμοθεωρία μπορούν να την προωθήσουν πραγματικά. Ήρθε η ώρα να το πάμε αλλιώς, κόντρα στην αυτοδυναμία της εγκληματικής πολιτικής του κέρδους. Η υποστήριξή της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στο σπρώξιμο της ακροδεξιάς και του φασισμού. Γιατί οι εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης αποκαλύπτουν στο λαό όσα οι άλλοι τους κρύβουν και αγωνίζονται διαχρονικά.


Ποια η συνεισφορά σας στον τόπο εκτός της ενασχόληση σας με την πολιτική;



Στέργιος Τσίρκας

Οι δημότες μας με γνωρίζουν καλά. Γνωρίζουν τι έχω προσφέρει στον τόπο μας όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση έχοντας διατελέσει σχεδόν σε όλες τις θέσεις ευθύνης στην διοίκηση του Δήμου. Το τι έχει προσφέρει ο καθένας στον τόπο του δεν χρειάζεται διαφήμιση. Μου αρκεί που ο κόσμος αναγνωρίζει ότι αγαπώ πραγματικά αυτόν τον τόπο και ότι ποτέ δεν σταμάτησα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για το κοινωνικό σύνολο. Σε όλη την πορεία μου ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι είμαι κάτι διαφορετικό από τους άλλους. Πορεύομαι πάντα με τις ίδιες αρχές και αξίες και αισθάνομαι καθημερινά ότι όλοι είμαστε ίσοι, μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και έχουμε έναν και μόνο στόχο:

Την πρόοδο αυτού του τόπου, τη διατήρηση της ταυτότητάς του και τη δημιουργία ενός Δήμου- πρότυπο όπως αξίζει σε όλους τους δημότες. Και με όλες μας τις δυνάμεις πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί.


Άρης Παπουτσής

Ο Δήμος Μαραθώνα είναι κομμάτι της ιστορίας μου. Έζησα εδώ όλα τα χρόνια της ζωής μου. Εδώ δημιούργησα την οικογένεια μου και εδώ εξελίχθηκα επαγγελματικά. Δεν έφυγα ποτέ. Αγαπώ τον τόπο μου και γνωρίζω σε βάθος την πλούσια ιστορία του. Ήμουν δυναμικά παρών σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής. Έβαλα στόχο και έτρεξα τον Αυθεντικό Μαραθώνιο στα 45 μου χρόνια, ακριβώς για να ζήσω εκ των έσω τη ζωντανή ιστορία του. Θα είμαι ειλικρινής: Δεν αισθάνομαι άνετα με τους αυτάρεσκους ανθρώπους που ”διαφημίζουν” ό,τι καλό κι αν πράξουν. Ειδικά με τους πολιτικούς που μονίμως αυτό διαφημίζονται! Έχω βοηθήσει και στηρίξει πολλούς συνανθρώπους μου, έχω προσφέρει το τόπο μου, έχω στηρίξει οργανώσεις και συλλόγους, δίχως όμως να το φωνάζω. Ο κόσμος γνωρίζει ποιος είναι ο Άρης Παπουτσής. Ακόμη και όταν στη τραγική πυρκαγιά στο Μάτι κάηκε και το δικό μου σπίτι, το πρώτο μου μέλημα για πολύ καιρό ήταν να στηρίξω πρώτα τους συνανθρώπους μου. Εγώ λοιπόν ήμουν πάντα εδώ παρών στο Δήμο Μαραθώνα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς φωνές, χωρίς -συνειδητά- να έχω εμπλακεί στη πολιτική μέχρι πριν λίγους μήνες. Αυτή είναι η δική μου ταπεινή διαδρομή, που με έκανε πλέον να νιώσω ότι ωρίμασε η στιγμή ώστε να ηγηθώ του συνδυασμού ΕΜΕΙΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ προκειμένου επιτέλους να αλλάξει ο Δήμος μας. Στο τέλος της ημέρας ο κόσμος είναι εκείνος που θα αποφασίσει ποιον θα εμπιστευτεί.

Εγώ απλά, κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή: αγαπητοί συνδημότες μου, την Κυριακή στις 8 Οκτωβρίου εμπιστευτείτε το δικό σας ένστικτο, τη δίκη σας κρίση για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για να διοικήσει τον τόπο σας. Πείτε ένα βροντερό ΟΧΙ στις συντεχνίες και στους επαγγελματίες πολιτικούς και δώστε τη σκυτάλη σε νέα, άφθαρτα πρόσωπα! Η ψήφος σας έχει δύναμη. Τολμήστε την αλλαγή!

Σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη συνέντευξη!


Βασίλης Αχλάδης

Η συνεισφορά μου στο τόπο είναι κυρίως επαγγελματική και ακτιβιστική. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας από το 2002 και διατηρώ ένα καφέ μπαρ στην παραλία της Νέας Μάκρης και ένα στη περιοχή Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη. Από το 2007 έχουμε ασχοληθεί ως άτυπη ομάδα με την ποιότητα του νερού στην περιοχή μας αλλά και με την διεξαγωγή ενός κύκλου συναντήσεων με κοινωνικό και πολιτισμικό χαρακτήρα. Το 2011 ιδρύσαμε την κοινότητα εναλλακτικού νομίσματος «Μπρέξιζα». Το 2014 ξεκινήσαμε την ενασχόλησή μας με το ΧΥΤΑ και δημιουργήθηκε η ομάδα «Εν Δράσει» που συνεχίζει έως σήμερα την δράση της. Η ομάδα μας είχε και έχει ως βασικό στόχο την πλήρη κατάργηση του ΧΥΤΑ ωστόσο έχει ασχοληθεί και με ποικίλα άλλα κοινωνικά θέματα. Το 2018 μετά την καταστροφική φωτιά στο Μάτι η ομάδα μας επιχειρούσε στο πεδίο οργανώνοντας ξεμπάζωμα σπιτιών αλλά και παροχή οργανωμένης και στοχευμένης βοήθειας, για 4 συνεχόμενους μήνες μέχρι φυσικής εξάντλησης. Από 2021 είμαι μέλος της ομάδας εργασίας του «Δικτύου φορέων και συλλόγων από Βουτζά έως Βαρνάβα» που ασχολείται κυρίως με την νομική διαδικασία ενάντια στην λειτουργία του ΧΥΤΑ/Υ Γραμματικού. Έως σήμερα συνεχίζουμε την κοινωνική μας δράση σε σχετικές προσπάθειες και θα συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές γιατί αυτό είναι το μεράκι μας.


Σπύρος Ηλίας

Δεν συμφωνώ με το ζήτημα της συνεισφοράς όπως το θέτετε, δηλαδή διαχωρισμένο από την ευθύνη και το ρολό που έχω ως αγωνιστής από όποια θέση είχα ως τώρα και σε όποια θέση βρεθώ αύριο. Ως αυτοαπασχολούμενος, προσπαθούσα και προσπαθώ όχι μόνο να ανταποκρίνομαι στις ανάγκες της οικογένειας μου, αλλά και να συνδυάζω την δουλειά με τον αγώνα, κάτι που κάνουν και όλοι όσοι συμπορεύονται με την Λαϊκή Συσπείρωση. Εδώ και πολλά χρόνια, συμμετέχω στον συλλογικό αγώνα ενάντια στα ΧΥΤΑ και ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής μας. Η ενεργή συμμετοχή στα κοινά, δεν είναι κάτι που ανακάλυψα τα τελευταία χρόνια που πολιτεύομαι, είναι πολιτική στάση ζωής και φανερώνεται τόσο στον αγώνα για τα προβλήματα του τόπου μας, όσο και γενικότερα από την συμμετοχή μου στο μαζικό λαϊκό κίνημα. Δεν θεωρώ ότι ένας άνθρωπος ως μονάδα έχει την δύναμη να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στον δήμο, αντίθετα πιστεύω στην δύναμη των πολλών όταν αθροίζεται και πως μόνο έτσι μπορούμε να φέρουμε κάθε σημαντική αλλαγή στον τόπο μας.


 

Την Κυριακή λοιπόν ας ψηφίσουμε συνειδητά τον υποψήφιο που καθένας θεωρεί πως με βάσει τις θέσεις του θα βελτιώσει το μέλλον του Δήμου μας!


Ανδρέας Χριστόπουλος


Φοιτητής Νομικής


bottom of page