Θα μπορούσε ο Δήμος Μαραθώνα να είναι ένας κλιματικά ουδέτερος Δήμος και να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια; | Οι ενεργειακές κοινότητες
Έγινε ενημέρωση: 31 Ιουλ
Την ερώτηση αυτή έρχονται να απαντήσουν οι ενεργειακές κοινότητες.
Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν μια πρόσφατη σχετικά καινοτομία του Ευρωπαϊκού Δικαίου την οποία έχει ενσωματώσει και η χώρα μας στην έννομη τάξη της η οποία ευελπιστεί να προωθήσει την πιο δίκαιη και ισότιμη ενεργειακή μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τι είναι όμως οι ενεργειακές κοινότητες;
Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν ενώσεις φυσικών και νομικών προσώπων στα οποία μπορούν να συμπεριληφθούν και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό την επένδυση σε πάρκα ΑΠΕ (κυρίως με φωτοβολταϊκά) προκειμένου να παράγουν καθαρή ενέργεια μειώνοντας παράλληλα τους λογαριασμούς των συμβαλλομένων. Ο νέος αυτός θεσμός λοιπόν επιδιώκει να εντάξει πολίτες και τοπική αυτοδιοίκηση στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κάτι που προφανώς δεν ήταν δυνατόν να γίνει υπό το καθεστώς της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Μια ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να συσταθεί και να λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις οφείλει να μην έχει κερδοσκοπικό σκοπό αλλά μόνο να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των μελών της.
Στην περίπτωση της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης τα οφέλη μπορεί να είναι πολλαπλά καθώς με τον τρόπο αυτό ένας Δήμος δύναται να καλύπτει σημαντικό μέρος των παγίων εξόδων του που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και να στηρίζει ευάλωτα νοικοκυριά που είναι αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια.
Η Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία & ο Δήμος Μαραθώνα
Η ιδέα αυτή έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων μέσω της δημιουργίας της Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας η οποία συμπεριλαμβάνει ως μέλη της αρκετούς όμορους Δήμους αλλά και τον Δήμο Μαραθώνα ο οποίος πρόσφατα προσχώρησε σε αυτήν. Σε αυτήν συγκαταλέγονται και οι Δήμοι Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Μοσχάτου -Ταύρου, Παπάγου – Χολαργού και Νέας Ιωνίας.
Η συμμαχία αυτή στοχεύει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας, την καλύτερη ενημέρωση τον πολιτών για ενεργειακά ζητήματα και τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης ως ενιαίος συνασπισμός την τιμή αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος με όρους μεγάλου εμπορικού πελάτη εταιρειών ενέργειας.
Ο Δήμος Μαραθώνα αποτελεί ένα ιδανικό πεδίο για την ανάπτυξη μιας ενεργειακής κοινότητας η οποία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στη διοίκηση όσο και στους Δημότες αναφέρει ο Κώστας Τόλης μέλος της Κοινότητας Ανανεώσιμης Ενέργειας Αττικής. Ο ίδιος όντας μέλος μιας ενεργειακής κοινότητας πολιτών αναφέρει πως οι διαδικασίες μπορούν να απαιτούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποδώσουν καρπούς ωστόσο με την απαραίτητη βούληση εκ μέρους των αρμοδίων φορέων μπορούν να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα καλύπτοντας ευάλωτα νοικοκυριά του Δήμου που αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια και τις ενεργειακές ανάγκες κτηρίων του Δήμου. Ο ίδιος αναφέρει πως το καλύτερο μέρος τοποθέτησης ενός φωτοβολταϊκού πάρκου είναι οι ταράτσες δημοσίων κτηρίων όπως σχολεία, δημοτικά κτήρια προκειμένου να μην δεσμεύονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση η σωστή χωροθέτηση είναι μια σοβαρή διαδικασία αλλά ο Δήμος μας διαθέτει εκτάσεις και χώρους όπου αυτή μπορεί να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Είναι σημαντικό επιπλέον να εξεταστεί η δυνατότητα του δικτύου να υποστηρίξει τη διαδικασία αυτή τονίζει ο Κώστας, ενδεχομένως λοιπόν να χρειαστούν παρεμβάσεις και εκεί. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ευελπιστεί μέσω της ενεργειακής κοινότητας πολιτών που είναι μέλος να μπορεί να καλύπτει σημαντικό αν όχι όλο το κόστος του λογαριασμού ρεύματος του όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του πάρκου της κοινότητας που είναι μέλος. Με τον τρόπο προστατεύεται το περιβάλλον και ταυτόχρονα ανακουφίζονται οι πολίτες από το όλο και αυξανόμενο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως προαναφέρθηκε ο Δήμος Μαραθώνα είναι πλέον μέλος της Αθηναϊκής ενεργειακής συμμαχίας, μένει τώρα να δούμε πως θα λάβει σάρκα και οστά το φιλόδοξο αυτό σχέδιο και θα ξεκινήσει πράγματι να αποδίδει οφέλη στους πολίτες.
Ανδρέας Χριστόπουλος
Φοιτητής Νομικής
Comments