top of page

Εγκαίνια για το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής (εικόνες)

Παρουσία της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκαινιάστηκε σήμερα Πέμπτη 30 Μαρτίου το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις εγκαταστάσεις της πρώην Αμερικάνικης βάσης στη Νέα Μάκρη Αττικής.



Οι επίσημοι προσήλθαν στις 11:00 και παρέμειναν καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η οποία ξεκίνησε με τον αγιασμό από τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κκ Κύριλλου.


Ο αρχηγός ΓΕΝ αντινάυαρχος Ιωάννης Δρυμούσης με τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο κ. Άγγελο Χουδελούδη
Ο Αρχηγός ΓΕΝ Aντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης με τον αρχηγό ΓΕΣ Aντιστράτηγο κ. Άγγελο Χουδελούδη

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής ο κ. Γεώργιος Πουρναράς ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έρχεται να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρο ετών, τις προσδοκίες κάθε πυροσβέστριας και κάθε πυροσβέστη για ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα παρέχει σύγχρονη, ολοκληρωμένη και άρτια εκπαίδευση».


Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Γεώργιος Πουρναράς
Ο Aρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Γεώργιος Πουρναράς

Συνέχισε ο κος. Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ο οποίος τόνισε ότι για το ίδρυμα στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος. «Οι απαιτήσεις από το Πυροσβεστικό Σώμα είναι αυξημένες καθώς είναι δική του αποστολή να προφυλάσσει κατά προτεραιότητα τις ζωές μας, τη φύση και τις περιουσίες όλων (...) οι πυροσβέστες/τριες όμως είναι άνθρωποι με ανάγκες όπως όλοι μας, χρειάζονται εξοπλισμό, εκπαίδευση αλλά πάνω απ' όλα υποστήριξη για να μπορέσουν να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους».


ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εύστοχα ανέφερε ότι «πράγματι κάθε φορά που σκεφτόμαστε τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιούμε τέτοιες δωρεές, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει σε υποδομές: σε αεροπλάνα, σε οχήματα, σε τεχνολογικά συστήματα. Σπανίως σκεφτόμαστε τους ανθρώπους. Και γι’ αυτό και θεωρώ τόσο σημαντικό ότι ένα μεγάλο τμήμα αυτής της πρόσθετης δωρεάς των 25 εκατομμυρίων ευρώ κατευθύνθηκε ακριβώς για την κατασκευή ενός -όπως βλέπετε- υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου, προκειμένου οι πυροσβέστριες και οι πυροσβέστες μας να έχουν την πιο άρτια και επαγγελματική εκπαίδευση, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή που τους έχουμε αναθέσει.»


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Την ομιλία έκλεισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέγοντας «Το θάρρος δεν έλειψε ποτέ από τους Έλληνες πυροσβέστες. Δημιουργώντας σύγχρονες υποδομές και δίνοντάς τους τα κατάλληλα εφόδια, τους ενισχύουμε στην ανεκτίμητη αποστολή τους για την οποία είμαστε όλοι ευγνώμονες.»

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας.

Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Κ.Ε.Π.Σ. Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος


Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος (Κ.Ε.Π.Σ.), συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 20 κτίρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές.



Στον εξωτερικό χώρο έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, πεδίο εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό, εξομοιωτές πραγματικής πυρκαγιάς και τοίχος αναρρίχησης ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις.


Ο τοίχος αναρρίχησης ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις.
Ο τοίχος αναρρίχησης ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος υπάγεται στην Πυροσβεστική Ακαδημία και έχει ως έδρα τη Νέα Μάκρη Αττικής (δίπλα από το Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης). Σε αυτό, λειτουργούν Σχολεία όπου εισάγεται το ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος για θεωρητική και πρακτική πιστοποιημένη κατάρτιση, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση σε συναφή, με τις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος, αντικείμενα και τις νέες εξελίξεις στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης κρίσεων.



Στα Σχολεία γίνεται εκπαίδευση ιδίως σε σήραγγες, αγωγούς, διυλιστήρια, αυτοκινητοδρόμους, αεροδρόμια και πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Ενδεικτικά, τα Σχολεία -Εκπαιδευτικά Προγράμματα δύνανται να περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως, οδήγηση και χειρισμός υπηρεσιακών οχημάτων και μηχανημάτων, αντιμετώπιση Χ.Β.Ρ.Π. απειλών και τεχνολογικών ατυχημάτων, ορεινή έρευνα και διάσωση, διάσωση ορμητικών νερών, εργασία σε ύψος με χρήση σχοινιών σε βιομηχανικό περιβάλλον, πυρασφάλεια αεροδρομίων, εκπαίδευση πυροπροστασίας, πυρκαγιές πλοίων, διαχείριση δασικών πυρκαγιών, διαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων σε οδικές σήραγγες καθώς και πυρκαγιές αερίων/υγρών καυσίμων.



Στο Κ.Ε.Π.Σ. δύναται να εκπαιδεύεται ή να μετεκπαιδεύεται, σε συναφή με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος αντικείμενα, καθώς και σε ζητήματα πυρασφάλειας, το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το προσωπικό Πυροσβεστικών Υπηρεσιών άλλων χωρών, βιοτεχνιών, βιομηχανιών και των πάσης φύσεως επιχειρήσεων, των νοσηλευτικών και άλλων ιδρυμάτων καθώς και πολίτες σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.


Παράλληλα με την ίδρυση του Κ.Ε.Π.Σ., αξίζει αναφερθεί ότι από το Ίδρυμα Νιάρχος, ανακαινίστηκε πλήρως και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης, η οποία στεγάζεται στον ίδιο χώρο.


Ευχαριστούμε τον εθελοντή μας Χρήστο Μαλέτσικα για τη φωτογραφική κάλυψη του ρεπορτάζ. Δες παρακάτω τα υπόλοιπα στιγμιότυπα.



bottom of page