top of page

Εντυπωσιακά κατάλευκος ο Μαραθώνας από την Ελπίδα | Ο απογοητευτικός απολογισμός της επόμενης μέρας

Εντυπωσιακές εικόνες πλημμύρησαν το διαδίκτυο από τον κατάλευκο Μαραθώνα εν όψει της κακοκαιρίας "Ελπίδα". Άλλο τόσο εντυπωσιακή ήταν και η ανικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κρατικού μηχανισμού. Αναλυτικότερα παρακάτω.


Η χιονισμένη Νέα Μάκρη
Η χιονισμένη Νέα Μάκρη σήμερα πρωί Τρίτης | Drone Φωτ.: Γιώργος Μητρόπουλος


Μποτιλιαρίσματα


Αδιανόητες εικόνες καταγράφηκαν χθες στην Αττική Οδό και άλλους κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου Αττικής μετά τον χιονιά που έφερε η κακοκαιρία Ελπίδα. Στο δήμο μας από το πρωί της Δευτέρας πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στη Λ. Μαραθώνος, στο ύψος του Ν.Βουτζά όπου τα αυτοκίνητά τους ακινητοποιήθηκαν το ένα πίσω από το άλλο. Ακολούθησε μία απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω αφήνοντας ακόμη και τα αυτοκίνητά τους.


Πλέον έχουν καθαριστεί κάποιες βασικές αρτηρίες του δήμου μας ενώ "τα στενά" απλά περιμένουν να λιώσει το χιόνι...


H Λ.Μαραθώνος παραμένει κλειστή στο ύψος της Παλλήνης

Οι δρόμοι σε αρκετά σημεία του δήμου μας παραμένουν δύσβατοι μέχρι και τώρα ενώ η μετακίνηση σε πολλά σημεία δεν είναι δυνατή ή γίνεται μόνο με αγροτικά και τζιπ, ακόμη και σε περιοχές της Νέας Μάκρης όπως στην Ανατολή και το Λυβήσι.


Στην Ανατολή της Νέας Μάκρης το βράδυ της Δευτέρας
Στην Ανατολή της Νέας Μάκρης το βράδυ της Δευτέρας | Φωτ.: World by Margaritta


Χωρίς ρεύμα και νερό παραμένουν περιοχές του Μαραθώνα


Από το μεσημέρι της Δευτέρας απανωτές διακοπές ρεύματος παρατηρούνται στο δήμο μας.

  • Η Νέα Μάκρη και ο Μαραθώνας (Κέντρο Νέας Μάκρης, Λυβήσι, Ρεύμα Λυβήσι, περιοχή Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, Ανατολή) είχαν προβλήματα ηλεκτροδότησης από τις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα. Ακόμη και τώρα μεσημέρι Τρίτης κάποια σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα.

  • Στο Μαραθώνα επίσης προβλήματα, όπως για παράδειγμα στον Τύμβο Μαραθώνα που οι κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα από από τις 18:00. Όπως σωστά τονίζει αναγνώστης του WLM, η κωλυσιεργία στην αποκατάσταση της συγκεκριμένης βλάβης δεν δικαιολογείται αφού βρίσκεται πάνω στο κεντρικό οδικό δίκτυο της Λ.Μαραθώνος.

  • Σε περιοχές του Σχινιά όπως στον Συνεταιρισμό Δικαστικών Υπαλλήλων από τις 12:00-00:00 δεν υπήρχε ρεύμα με τη ΔΕΔΔΗΕ να ενημερώνει για πιθανή αποκατάσταση κάθε 3 ώρες με συνεχόμενη αναβολή. Η βλάβη αποκαταστάθηκε οριστικά (ελπίζουμε) εν τέλει τα μεσάνυχτα. Στη Λ. Σχινιά υπάρχουν κάτοικοι που έχουν παραμείνει 24 ώρες χωρίς ρεύμα και όπως μας λέει χαρακτηριστικά μία αναγνώστρια μας, ηλικιωμένοι γείτονες τους δεν έχουν θέρμανση και τηλέφωνο πάνω από 24 ώρες... Επίσης στη Λ. Σουλίου προς Μαραθώνα από χθες το βράδυ υπάρχει διακοπή ρεύματος.

  • Κάτω Σούλι στη Μικράς Ασίας και στην Αύρα μεταξύ άλλων από χθες το απόγευμα και βράδυ αντίστοιχα δεν υπάρχει ρεύμα

  • 'Ανω Σούλι χωρίς ρεύμα από Δευτέρα βράδυ

  • Στο Νέο Βουτζά από τις 11:00 δεν υπάρχει ρεύμα

  • Στο Μάτι υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης από τις 16:00 και συνεχίζεται έως τώρα.

  • Το Γραμματικό έχει μείνει στο έλεος του Θεού χωρίς ρεύμα και νερό από χθες το βράδυ...

Οι καταστροφές σε οικιακά δίκτυα, οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα, δέντρα, θερμοκήπια είναι γεγονός.

Το Γραμματικό έχει πάνω από 50 εκ. χιόνι
Το Γραμματικό έχει πάνω από 50 εκ. χιόνι | Φωτ.: Άρης Νισιώτης

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ, δίχως ρεύμα είναι περιοχές σε Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Νέα Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο, Πεύκη, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Παλλήνη, Πικέρμι, Ντράφι, Γραμματικό, Μαραθώνα, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Βύρωνα, Καρέα, Γλυφάδα, Βούλα, Ν. Σμύρνη, 'Αλιμο, Σαλαμίνα.




Κακοκαιρία Ελπίδα: Εντονότερος σήμερα και αύριο ο παγετός | Οι χιονοκαταιγίδες


Χιονοκαταιγίδες, το περίεργο φαινόμενο που εμφανίστηκε και στο δήμο μας. Εκτός από την σφοδρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, η κακοκαιρία «Ελπίδα» εισήγαγε κάτι σπάνιο για την Ελλάδα, τη χιονοκαταιγίδα με τις ασυνήθιστες βροντές, οι οποίες προκάλεσαν ισχυρή εντύπωση και ανησυχία στους κατοίκους. Στις χιονοκαταιγίδες οι βροντές ακούγονται σε πολύ μεγαλύτερη ακτίνα και οι κεραυνοί μοιάζουν πιο φωτεινοί, κάτι που οφείλεται στην αντανάκλαση του φωτός στο χιόνι.



Οι καταιγίδες αυτού του τύπου εκδηλώνονται κατά κανόνα πάνω από υδάτινες εκτάσεις, όπως λίμνες, θάλασσες, ωκεανούς κ.λπ., καθώς ρεύματα ψυχρού αέρα διέρχονται πάνω από το, αναλογικά πολύ πιο θερμό, νερό (διαφορά άνω των 15 βαθμών Κελσίου)


Ο παραλιακός δρόμος της Νέας Μάκρης
Ο παραλιακός δρόμος της Νέας Μάκρης | Φωτ.: Μαρία Πετροπούλου

Όπως μάλιστα εξήγησε ο Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας εκ μέρους της ΕΜΥ, ύφεση θα δούμε από το μεσημέρι της σημερινής ημέρας. Όσον αφορά στον παγετό, είπε ότι σήμερα (25/1) και αύριο (26/1) θα είναι εντονότερος και επικίνδυνος στις περιοχές που έχει χιονίσει.



Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές προβλέπεται σήμερα με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι - βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα και η θερμοκρασία: από 0-3 βαθμούς Κελσίου.



Έντονη η χιονόπτωση το βράδυ της Δευτέρας
Έντονη η χιονόπτωση το βράδυ της Δευτέρας | Φωτ.: World by Margaritta


Στην Αττική κάποιες μπόρες χιονιού θα εντοπίζονται συχνότερα σε μεγαλύτερο υψόμετρο παραμένοντας μέχρι το ξημέρωμα. Δεν θα χιονίζει στις υπόλοιπες περιοχές τη νύχτα.


Την Τετάρτη αναμένεται καλός καιρός από πλευρά φαινομένων, από Πέμπτη υποχωρεί το έντονο κύμα κρύου, φεύγοντας από τα δυτικά, ενώ την Παρασκευή αναμένεται ιδιαίτερα μαλακός καιρός.


Καθηλωμένα τα πλοία λόγω της κακοκαιρίας


Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Αγία Μαρίνα λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν στις θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.



Το λιμανάκι της Νέας Μάκρης
Το λιμανάκι της Νέας Μάκρης | Φωτ.: Μαρία Πετροπούλου

Μπορεί να χιονίζει σπάνια στη χώρα μας αλλά δεν μπορεί αυτό να το καθιστά ως δικαιολογία για την ανικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κρατικού μηχανισμού. Γιατί έτσι, πως δικαιολογούνται για το κάθε καλοκαίρι με τις απανωτές επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές; Η μηδαμινή οργάνωση και έλλειψη προληπτικών ενεργειών τόσο πριν την καλοκαιρινή περίοδο όσο και πριν τη χειμερινή είναι γεγονός.


Και στην τελική τη φωτιά δεν την προβλέπεις ενώ για την κακοκαιρία Ελπίδα "ο κρατικός μηχανισμός βρισκόταν σε πλήρη ετοιμότητα"...

Δες παρακάτω το βίντεο με το χιονισμένο Γραμματικό στο youtube κανάλι του Άρη Νησιώτη



bottom of page