top of page

Ένδυση για ποδήλατο το χειμώνα | Layering

Έγινε ενημέρωση: 13 Οκτ 2022

Τα πρώτα κρύα ξεκίνησαν και η ποδηλασία μοιάζει πλέον –για κάποιους από εμάς- απαγορευτική. Ο λόγος; Η δυσκολία να αθληθούμε στο κρύο καθώς και ο κίνδυνος να κρυώσουμε.


Η Julia Nova για ποδήλατο στο Μαραθώνα
Η Julia Nova για ποδήλατο στο Μαραθώνα | Φωτ.: Insta @julianova1

Υπάρχει όμως τρόπος να συνεχίσουμε το αγαπημένο μας χόμπυ και το χειμώνα, αρκεί να ντυνόμαστε σωστά. Θέλουμε να νιώθουμε ευχάριστα και άνετα, χωρίς να κρυώνουμε ή να ζεσταινόμαστε πολύ αλλά και χωρίς να ιδρώνουμε.

Παρατίθεται λοιπόν, ένας σύντομος οδηγός σωστού ντυσίματος σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, για κάθε τμήμα του σώματος:


1. Κορμός: Το μεγάλο μυστικό είναι η επιλογή των στρώσεων ρουχισμού (layering):

  • Α. Βασική στρώση (base layer): είναι το ρούχο που έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα. Η αποστολή του είναι να κρατά το σώμα ζεστό και στεγνό, χωρίς να αφήνει αέρα να περνά ενδιάμεσα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αναπνέει. Πρέπει να έχει στενή εφαρμογή και να είναι φτιαγμένο από υλικό που δεν κρατά ιδρώτα και να στεγνώνει γρήγορα, ενώ να είναι και φιλικό προς το δέρμα. Το κλασσικό και πλέον αγαπημένο μας βαμβακερό μπλουζάκι είναι το πλέον ακατάλληλο επειδή μουσκεύει πολύ γρήγορα μετατρέποντάς το σε παγωμένη κομπρέσα, που θα μας χαρίσει ένα πρώτης τάξεως κρύωμα. Το πλέον κατάλληλο ρούχο είναι αθλητικό συνθετικό εφαρμοστό μπλουζάκι τύπου ισοθερμικό ή μια στενή μάλλινη φανέλα του παππού.



  • Β. Η μεσαία στρώση ή μόνωση (soft shell, insulation layer). Εδώ χρειαζόμαστε ένα ρούχο που ενώ θα είναι επαρκώς διαπνέον, θα μονώνει το σώμα μας από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κρατώντας μας ζεστούς στο κρύο. Προφανώς όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο ισχυρότερη είναι και η μονωτική στρώση που απαιτείται. Η διαπνοή του υλικού, είναι εξαιρετικά σημαντική για να μειώνει στο ελάχιστο την εφίδρωση ενώ ο όγκος του ρούχου πρέπει να είναι μικρός για να μας παρέχει ελευθερία κινήσεων. Οι δύο τελευταίοι λόγοι είναι αυτοί που καθιστούν σχεδόν απαγορευτική την χρήση των χοντρών αδιάβροχων μπουφάν που έχουμε οι περισσότεροι. Εδώ μάλλον καθίσταται απαραίτητη η αγορά ενός σωστού ποδηλατικού τζάκετ.



  • Γ. Εξωτερική στρώση ή κέλυφος (hard shell). Ο προορισμός του ρούχου αυτού είναι προστασία από τις καιρικές συνθήκες (άνεμο κυρίως και βροχή) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θέλουμε να μην επιτρέπει στον κρύο αέρα να εισέρχεται στις υπόλοιπες στρώσεις ειδικά όταν είμαστε ήδη ιδρωμένοι. Αν δε θεωρήσουμε ότι αποκλείουμε την ποδηλασία με βροχή, ένα καλό αντιανεμικό είναι υπερεπαρκές.


2. Πόδια.

Ένα μακρύ ποδηλατικό κολάν είναι η πλέον ενδεδειγμένη πρόταση επειδή κρατά τα πόδια μας ζεστά ενώ προσφέρει ιδιαίτερη ευχέρεια στις κινήσεις και άνεση (πολλές φορές έχει ενσωματωμένο μαξιλαράκι στην επαφή με την σέλα). Μια βαμβακερή φόρμα δεν προτείνεται - για τους λόγους που προαναφέρθηκαν- αν και δεν είναι αυστηρά απαγορευτική.



3. Άκρα (πατούσες, χέρια).

Εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά. Ζεστές μάλλινες κάλτσες και γάντια στα χέρια είναι αρκετά. Προφανώς υπάρχει ειδικός ποδηλατικός εξοπλισμός και για αυτά τα μέρη του σώματος, που προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και προστασία σε πολύωρη οδήγηση αλλά δεν είναι δεσμευτικός για κάποιον που τώρα ξεκινά την ποδηλασία.


4. Κεφάλι.

Η κοινή λογική μας υπερκαλύπτει και σε αυτή την περίπτωση. Ένα σκουφάκι, όταν το κρύο είναι αρκετό, είναι ότι χρειάζεται το κεφάλι μας. Το κράνος φυσικά κρίνεται απαραίτητο όχι για τη ζέστη αλλά για να επιστρέφουμε σπίτι μας μετά από κάθε βόλτα...



Ο άνω οδηγός είναι καθαρά ενδεικτικός και απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που τώρα ξεκινούν την ποδηλασία τον χειμώνα. Οι ενδυματολογικές απαιτήσεις που αναφέρονται, είναι απλώς ένας μπούσουλας για την αποφυγή βασικών λαθών. Προφανώς η αγορά ή μη κατάλληλου ρουχισμού, αξιολογείται και φιλτράρεται κατά περίπτωση, ανάλογα την εμπειρία, τη συχνότητα και την ένταση της προπόνησης καθώς και την οικονομική δυνατότητα του καθενός.



Σε μια εποχή όπου ο καταναλωτισμός έχει την μορφή θρησκείας, ας διατηρήσουμε την ποδηλασία στο επίπεδο που της αρμόζει. Ως αγάπη δηλαδή για κίνηση και ζωή, χωρίς να μας δημιουργεί και άλλες επίπλαστες ανάγκες.


Ποδηλατοβόλτα Μαραθώνα


Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στις 18:30 θα αναχωρήσουμε από το λιμανάκι της Νέας Μάκρης για την καθιερωμένη ποδηλατοβόλτα μας

ποδηλατοβόλτα μαραθώνα
Η παρέα της Πέμπτης

Επισημαίνεται ότι:

  1. Τηρούμε τους κανόνες του ΚΟΚ και σεβόμαστε όλα τα οχήματα και τους πεζούς. Ο σεβασμός στην ζωή και τον συνάνθρωπο είναι αυτονόητος.

  2. Η βόλτα αφορά σε ενήλικες και μόνο, όπου ο καθένας είναι απόλυτα υπεύθυνος για τον εαυτό του, τον εξοπλισμό του (κράνος, φωτάκια, κτλ) αλλά και τη φυσική του κατάσταση. Η βόλτα δεν θα είναι αθλητικών απαιτήσεων αλλά σε χαλαρούς ρυθμούς (10-20χλμ./ώρα), διάρκειας 2,5 ώρες.

  3. Συμμετέχουμε όλοι ισότιμα, χωρίς ανταγωνιστική διάθεση αλλά ως παρέα με χαλαρή διάθεση.

  4. Η ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του ποδηλάτου του αλλά και η ορθή χρήση του ή ενδεχόμενη επισκευή (π.χ. έσκασε μια σαμπρέλα) ανήκει αποκλειστικά σε κάθε συμμετέχοντα. Το Bicyclon δεν έχει τον ρόλο του μηχανικού ποδηλάτων.



Σας περιμένουμε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα που χαίρεται μια βόλτα με ποδήλατα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για απεριόριστες διαδρομές!


Μία πρωτοβουλία της Bicyclon με την ένθερμη στήριξη του We Love Marathon!


Πρέπει να τονιστεί με κεφαλαία γράμματα ότι: 
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΑΔΑ 
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΛΑΜΠ. ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ 
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ 
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΛΥΨΗ, ΣΥΝΟΔΕΙΑ Ή ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ 
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ!!!

Τάσος Κλωνής

Bicyclon




bottom of page