top of page

Συνέντευξη με τον Λουκά Πρωτονοτάριο, τον αθλητή της καρδιάς μας!

Έγινε ενημέρωση: 25 Φεβ

Όποιος έχει ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό ή έστω ζει κοντά σε ένα αθλητή (οικογένεια, προπονητές, φίλοι), γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι παρά τις δυνατές συγκινήσεις που προσφέρονται από τον αθλητισμό, δεν είναι κάτι απλό ή εύκολο. Ένας αθλητής χρειάζεται ψυχολογική και σωματική ανθεκτικότητα, αυτοπειθαρχία, διαχείριση άγχους, υπομονή και επιμονή. Στον πρωταθλητισμό δοκιμάζεις τα όρια σου καθώς καταπόνηση, τραυματισμοί, θυσίες και στερήσεις αποτελούν μέρος της καθημερινότητας.

Στους αξιόλογους αθλητές με αναπηρία, η δύναμη, η ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας.

Οι αθλητές ΑμεΑ (Άτομα με Αναπηρία), έχουν έμπρακτα αποδείξει ότι μπροστά στις προκλήσεις το ανθρώπινο πνεύμα δεν γνωρίζει όρια. Σπάνε φραγμούς και καταρρίπτουν στερεότυπα, αποδεικνύοντας στον κόσμο ότι η ικανότητα υπερβαίνει τη φυσική εμφάνιση. Τέτοιες παρουσίες στον αθλητικό στίβο εμπλουτίζουν ολόκληρη την κοινότητα, ενισχύοντας τη συμμετοχή και τη διαφορετικότητα.

Ο Λουκάς Πρωτονοτάριος
Ο Λουκάς Πρωτονοτάριος | Φωτ.: Σάντα Μεταξάς

Ο Λουκάς – Ιωάννης Πρωτονοτάριος, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24/11/1991 και ζει στον Μαραθώνα Αττικής. Είναι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας και λόγω πρόωρου τοκετού, υπέστη εγκεφαλική παράλυση. Από την ηλικία των 7 ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα το στίβο. Ανήκει στο σύλλογο Αίολο Χαλανδρίου Στίβος, είναι Επίτιμο μέλος στον ΑΠΣ Τελμησσού Μαραθώνα, έχει δελτίο αθλητή του ΣΕΓΑΣ και βρίσκεται στην κατηγορία Τ36 της ΕΑΟΜ- ΑΜΕΑ (ελληνική αθλητική ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία). Από το 2007 έως σήμερα είναι κάτοχος χρυσών μεταλλίων, στους δρόμους (100-200-400-800 μέτρων) και έχει ρεκόρ εφήβων στα 200 & 400 μέτρα. Τον Αύγουστο 2014 συμμετείχε για πρώτη φορά με την εθνική ομάδα στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου (Σουόνσι Ουαλίας), κατακτώντας την 5ή θέση στα 200μ και 8η στα 400μ. Τα τελευταία χρόνια λαμβάνει ανελλιπώς μέρος σε παγκόσμια grand prix και διεθνής συναντήσεις, κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις και βελτιώνοντας συνεχώς τα ατομικά του ρεκόρ. 

1) WLM: Λίγα λόγια για σένα, πώς ασχολήθηκες με τον στίβο , τι σε ενέπνευσε να ακολουθήσεις αυτό το άθλημα;

Λ: Ο λόγος ήταν ότι είχα πολύ ενέργεια και μεγάλη διάθεση για κίνηση έτσι η μητέρα μου έψαξε να βρει έναν ουσιαστικό τρόπο να την διοχετεύσω και αυτό κατέληξε να ξεκινήσω το στίβο, κάτι που έκανε και η μητέρα μου στο παρελθόν. Τα πρώτα βήματα έγιναν με την προπονήτρια μου, την κυρία Μαμαλή Νότα που κάναμε πολλά πράγματα.

Εκπαίδευση/ προετοιμασία

2) WLM: Προπονητική ρουτίνα, συγκεκριμένες ανάγκες/ προκλήσεις και υπάρχει διαφοροποίηση προκειμένου η προπόνηση είναι αποτελεσματικότερη για εσένα;

Λ: Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές από την κλασσική προπόνηση, ωστόσο απαιτείται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη προσοχή στην επίδειξη και την εκτέλεση των ασκήσεων.


Ο Λουκάς Πρωτονοτάριος
Ο Λουκάς Πρωτονοτάριος | Φωτ.: Σάντα Μεταξάς

Ξεπερνώντας τις προκλήσεις


3) WLM: Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μερικές από τις προκλήσεις που ενδεχομένως αντιμετωπίζει ένας αθλητής με αναπηρία στο στίβο και πώς αυτές μπορούν να ξεπεραστούν;

Λ: Ήταν πραγματικά δύσκολη η ένταξη μου στην ομάδα. Στην ηλικία που ξεκίνησα δεν ήταν εύκολη υπόθεση να με αποδεχτούν τα υπόλοιπο παιδιά. Έβλεπαν κάτι διαφορετικό και δεν είχαν μάθει να το δέχονται. Δεν ήταν εύκολο, όμως με ζήλο και υπομονή, ψυχραιμία και κατανόηση όλα αυτά ξεπεράστηκαν και σύντομα ήταν όλα αυτά ήταν απλά ένα παρωχημένο γεγονός.


Κίνητρα και έμπνευση


4) WLM: Ποιος ή τι σε εμπνέει παρακινεί, υπάρχουν άνθρωποι οι αθλητές πρότυπα που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αθλητική σταδιοδρομία;

Λ: Ένας αθλητής που ξεχωρίζω πώς παράδειγμα ψυχικού στενούς είναι ο Γιάννης Σεβδικαλής που παρά τον ακρωτηριασμό τον κάτω μελών του, δεν το έβαλε κάτω αναδείχτηκε ως μεγάλος αθλητής. Θαυμάζω τον Μανώλη Στεφανουδάκη και τον Μίλτο Τεντόγλου. Έξω από τα στενά όρια του στίβου, θαυμάζω πολλούς μεγάλους Έλληνες αθλητές όπως η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς και παρακολουθώ αδιάλειπτα τις προπονήσεις και τους αγώνες τους.


Αγωνιστική εμπειρία


5) WLM: Μπορείς να μας αναφέρεις αξέχαστες στιγμές ή επιτεύγματα στην αθλητική σου καριέρα;

Λ: Έχουν συμβεί αρκετά, ωστόσο ξεχωρίζω μια προπόνηση που πάτησα τα κορδόνια μου, έπεσα, έσπασα το χέρι μου και συνέχισα κανονικά την προπόνηση για να μην την χάσω, προσπαθώντας να μην καταλάβουν οι άλλοι το τι είχε συμβεί. Σε διεθνές επίπεδο πολύ μεγάλη συγκίνηση ένιωσα το 2014 στην Ουαλία, καθώς ήταν η πρώτη φορά που εκπροσωπούσα την εθνική μας ομάδα. Έκτοτε ωραία εμπειρία ήταν το παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε στο Λονδίνο, φοβερή διοργάνωση. Τέλος μια έντονη ακόμα στιγμή ήταν το 2021 όπου και κατέκτησα την τρίτη θέση στα 400μ στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Μπίντγκοζ της Πολωνίας.


Οφέλη αθλητικής δραστηριότητας


6) WLM: Επηρέασε την ζωή σου ο αθλητισμός;

Λ: Βρήκα ρόλο ύπαρξης, απέκτησα πάθος και πείσμα, έβαλα στόχους, όρια, απέκτησα πειθαρχία και έμαθα να αντιμετωπίζω καταστάσεις. Στον αθλητισμό κάνεις ωραίες γνωριμίες και φίλους.


Ο Λουκάς Πρωτονοτάριος με τον εθελοντή δημοσιογράφο & υπεύθυνο αθλητισμού του WLM Κώστα Δαβερώνα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
Ο Λουκάς Πρωτονοτάριος με τον εθελοντή δημοσιογράφο & υπεύθυνο αθλητισμού του WLM Κώστα Δαβερώνα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης | Φωτ.: Σάντα Μεταξάς

Συμμετοχικότητα και υποστήριξη στον αθλητισμό


7) WLM: Μπορεί εύκολα ένα άτομο με αναπηρία να συμμετάσχει στην αθλητική δραστηριότητα του στίβου, να προτείνεις κάποια αλλαγή ή βελτίωση πάνω σε αυτό (προπονητές, σύλλογοι, ομοσπονδία, κοινωνία, κράτος);

Λ: Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην ένταξη αλλά και την οικονομική στήριξη αναφορικά με τις δράσεις της ομοσπονδίας και της Πολιτείας. Όσο και καλή θέληση και να υπάρχει από διάφορα στελέχη θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη οργάνωση, κυρίως για αποφυγή των όποιον κωλυμάτων και καθυστερήσεων. Με δύο λόγια χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ευεξία. Ευτυχώς υπάρχει ανταπόκριση και εν μέρη κάλυψη αυτών των κενών από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και χορηγίες. Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι οι υποδομές, η πρόσβαση και οι χώροι υγιεινής για τα ΑμεΑ, που δυστυχώς συχνά δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν.


Συμβουλές για άλλους


8) WLM: Τι συμβουλή θα έδινες σε άλλο άτομα με αναπηρία που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το στίβο ή των αθλητισμό γενικότερα.

Λ: Πείσμα, συνέπεια, προσπάθεια και αισιοδοξία. Είναι σημαντικό το οικογενειακό τους περιβάλλον να στηρίζει και να βοηθά.


Ο Λουκάς Πρωτονοτάριος με τον εθελοντή δημοσιογράφο & υπεύθυνο αθλητισμού του WLM Κώστα Δαβερώνα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης
Ο Λουκάς Πρωτονοτάριος με τον εθελοντή δημοσιογράφο & υπεύθυνο αθλητισμού του WLM Κώστα Δαβερώνα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης | Φωτ.: Σάντα Μεταξάς

Στόχοι για το μέλλον


9) WLM: Ποιοι είναι οι στόχοι σου και φιλοδοξίες για το μέλλον;

Λ: Προετοιμάζομαι για Ντουμπάι (παγκόσμιο grand prix) κι έπειτα Παρίσι (παράολυμπιακοί αγώνες) και μετά Ιαπωνία στο Κόμπε (παγκόσμιο πρωτάθλημα).

Η ιστορία του Λουκά δεν είναι απλώς μία προσωρινή νίκη αλλά ένας φάρος ελπίδας και έμπνευσης για αμέτρητους άλλους που αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Ο Λουκάς μέσα από τις προσπάθειες του, υπερασπίζεται για το δήμο Μαραθώνα και ολόκληρη την Ελλάδα, όχι μόνο την αθλητική αριστεία αλλά και τις παγκόσμιες αρχές ισότητας και αποδοχής. Το WLM με απέραντο θαυμασμό εύχεται από καρδιάς στο Λουκά να συνεχίσει το αθλητικό του ταξίδι γεμάτο θριάμβους και η κληρονομιά του να ανοίξει ρηξικέλευθο δρόμο για τις μελλοντικές γενιές αθλητών με αναπηρία, ευαισθητοποιώντας την πολιτεία, την κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση στα πολύ σημαντικά θέματα της ισότητας, της διαφορετικότητας και της προσβασιμότητας. Τα επιτεύγματα του Λουκά Πρωτονοτάριου αποδεικνύουν περίτρανα το αδάμαστο ανθρώπινο πνεύμα υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι στην επιδίωξη των ονείρων μας οι περιορισμοί.


Κωνσταντίνος Δαβερώνας

Γυμναστής



 

Ευχαριστούμε την εθελόντρια φωτογράφο μας Σάντρα Μεταξάς για την κάλυψη του ρεπορτάζ. Η συνέντευξη & φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στην Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου.

bottom of page