top of page

Προπονήσεις κωπηλασίας για μικρούς & μεγάλους | Ρεπορτάζ στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά


Το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά κατασκευάστηκε και φιλοξένησε τα αγωνίσματα της κωπηλασίας και του κανόε σπριντ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 στην Αθήνα και είναι εγκεκριμένο από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κωπηλασίας ως προπονητικό κέντρο.



Η είσοδος για το κοινό επιτρέπεται πλέον και είναι ελεύθερη για περίπατο - ποδήλατο αλλά για κωπηλασία πρέπει να είσαι αθλητής συλλόγου με άδεια χρήσης των εγκαταστάσεων. Η ομάδα του WLM επισκέφτηκε το κωπηλατοδρόμιο για να δοκιμάσει το άθλημα της κωπηλασίας και οι εντυπώσεις πολλές και δυνατές.


Σύλλογος Κωπηλασίας

Στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά υπάρχει μόνος ένας σύλλογος που κάνει προπονήσεις και σε μη επαγγελματίες αθλητές, ο ΕΝΟΑ. Ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1965 από επαναπατρισθέντες Αιγυπτιώτες Έλληνες. Μας έχει τιμήσει με σπουδαίες διακρίσεις στην κωπηλασία όπως του Ολυμπιονίκη Βασίλειου Πολύμερου που χάρισε στην Ελλάδα το χάλκινο και το αργυρό μετάλλιο το 2004 και 2008 αντίστοιχα.



Κωπηλασία | άθληση για μικρούς & μεγάλους


Η κωπηλασία είναι από τα μοναδικά αθλήματα που μπορούν να στοχεύσουν ταυτόχρονα στο 85% των μυών του σώματός σου προκειμένου να εκτελέσει την πλήρη κίνηση σωστά.

Πιο συγκεκριμένα όταν κωπηλατείς πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μύες στα πόδια, τα χέρια και την πλάτη. Το αποτέλεσμα είναι να έχεις μια συνολική προπόνηση στο σώμα κάνοντας ταυτόχρονα αερόβια (cardio) άσκηση και άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης αυξάνοντας έτσι την δύναμή σου αλλά και την καρδιαγγειακή σου ικανότητα.



Ανεξάρτητα από την ηλικία σου, ένα σχέδιο γυμναστικής που περιλαμβάνει αεροβική άσκηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία. Τα οφέλη της τακτικής αερόβιας άσκησης περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, αυξημένη αντοχή και ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα! Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται ενώ ασκείσαι πόσο μάλλον σε ένα τόσο όμορφο εξωτερικό περιβάλλον όπως το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη διάθεσή σου και την ποιότητα του ύπνου σου.


Παρακάτω η απεικόνιση των μυών που συμμετέχουν στην κωπηλασία


Οι τακτικές προπονήσεις μπορούν να σε βοηθήσουν να κάψεις θερμίδες. Για παράδειγμα στην τρίτη μας προπόνηση, στη διάρκεια μίας ώρας κάψαμε 200 θερμίδες, λάβε όμως υπόψη σου ότι ακόμα μαθαίνουμε οπότε οι ρυθμοί μας είναι χαμηλοί... Η κωπηλασία καίει κανονικά κατά μέσο όρο 600 θερμίδες την ώρα! Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι είναι ήπια γυμναστική όπως μας λέει η προπονήτρια Χρύσα Μπισκιτζή, οπότε δεν έχει τραυματισμούς.



Τέλος είναι και ομαδικό άθλημα, οπότε σε ωθεί να προσπαθείς να βελτιώνεσαι συνεχώς και να αθλείσαι ως μια οντότητα σε απόλυτη ομοιομορφία με το πλήρωμα! Η κοινωνικοποίηση εξάλλου είναι κάτι που μας έχει λείψει πολύ, όπου εδώ μάλιστα είναι απόλυτα ασφαλής αφού οι προπονήσεις γίνονται σε εξωτερικό χώρο.


Τα μαθήματα | Οι προπονήσεις

Μαθήματα και προπονήσεις γίνονται κάθε Σαββατοκύριακό στο Σχινιά, όταν επικρατούν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Τα πρώτα 4 μαθήματα (15€/1,5ώρα) είναι μαθήματα ατομικά όπου στόχο έχουν την εκμάθηση των βασικών δεξιοτήτων της κωπηλασίας και την εξοικείωση με το άθλημα, τον εξοπλισμό και το περιβάλλον χώρο. Στη συνέχεια ξεκινάνε τα ομαδικά (12€/ώρα) όπου μπαίνεις πλέον σε σκάφος με άλλους αθλούμενους. Προφανώς πρέπει να έχεις μία άνεση με το νερό και να έχεις κάποιες βασικές κολυμβητικές ικανότητες, αν και μέχρι σήμερα κανένας από το WLM δεν έπεσε στο νερό!



Η υπεύθυνη προπονήτρια είναι η Ολυμπιονίκης Χρύσα Μπισκιτζή με 4 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς (Ατλάντα, Σίδνεϋ, Αθήνα και Πεκίνο) αλλά και παγκόσμια και πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια κωπηλασίας. Με τους βοηθούς προπονητές της Νίκο Μπιστίνα και Παναγιώτη Μπιστίνα επίσης πρωταθλητές στο άθλημα της κωπηλασίας, συνθέτουν μία πολύ όμορφη ομάδα με διάθεση να σου μεταβιβάσουν την αγάπη τους για την κωπηλασία.

Οι προπονήσεις γίνονται τα Σαββατοκύριακα 9:00-14:00 & έχουν διάρκεια 1,5 ώρα.

Το τμήμα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτου φύλου, και έχει ως στόχο την εκγύμναση των ασκούμενων μέσω της κωπηλασίας. Για να κλείσεις το μάθημα τη μέρα και ώρα που σε εξυπηρετεί μπορείς να επικοινωνήσεις απευθείας με την αρμόδια Χρύσα Μπισκιτζή στο τηλέφωνο 6945580808.


Το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, βρίσκεται στο τέρμα της Λ.Σχινιά στο δήμο Μαραθώνα, δηλαδή δίπλα μας. Έχει άνετο δωρεάν parking ακριβώς έξω από τις εγκαταστάσεις. Φρόντισε να έχεις μαζί σου νερό και καπέλο!


Απόλαυσε το βίντεο του Χρήστου Μαλέτσικα που είμαι σίγουρη θα σε πείσει έστω μία φορά να δοκιμάσεις κωπηλασία στο Σχινιά!


Και άλλες φωτογραφίες να χαζέψεις και να ζηλέψεις για να ξεκινήσεις αυτό το ΣΚ! Εμείς σίγουρα θα προτιμήσουμε κωπηλασία στο Σχινιά, παρά μία στατική κωπηλατική σε εργόμετρο - δεν συγκρίνεται!




Σόνια Γεροδήμου

ΤΕΦΑΑ Αθηνών


 

Ευχαριστούμε τον εθελοντή μας φωτογράφο Χρήστο Μαλέτσικα για την κάλυψη του ρεπορτάζ


Σκίτσα: Concept 2

bottom of page