top of page

Επίσκεψη στο νέο «Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων» στο Golden Hall | Αφιέρωμα στο Μαραθώνιο


ολυμπιακό μουσείο
Η αίθουσα του μουσείο με αναφορές στους αρχαίους αγώνες και εκθέματα όπως ο Κότινος και η Νίκη του Παιωνίου.

Ένα γλυκό κυριακάτικο πρωινό του Οκτωβρίου αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το νέο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του το Μάιο του 2021. Έχει σχεδιαστεί με βάση τα διεθνή πρότυπα, αποτελεί μέρος του εμπορικού κέντρου Golden Hall – βρίσκεται κουρνιασμένο στον 1ο όροφο του – ενώ παράλληλα συνδέεται και με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.) με πεζογέφυρα. Το Ολυμπιακό Μουσείο αποτελεί μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων, υπό την αιγίδα φυσικά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.


ολυμπιακό μουσείο
Η πρώτη αίθουσα του μουσείου με οθόνες στο σχήμα του κότινου (στεφάνι αγριελιάς).

ολυμπιακό μουσείο
Διαδραστικός χάρτης που απεικονίζει διαχρονικά την προσέλευση αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χάρη σε μια μεγάλη ομάδα από διοργανωτές και δωρητές το Ολυμπιακό Μουσείο αποτελεί μια εντυπωσιακή διαδραστική εμπειρία, η οποία φωνάζει 21ος αιώνας. Η ιστορία, τα αναμνηστικά εκθέματα και η τεχνολογία πλέκονται περίτεχνα, αφήνοντας τον επισκέπτη με μια ευχάριστη αίσθηση πως όχι μόνο έλαβε πληροφορίες σχετικά με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, αλλά και βρέθηκε παρόν σε αυτά μέσα από μια κατά κόρον βιωματική εμπειρία.



Η περιήγηση στο Μουσείο – μια εντυπωσιακή ιστορική αναδρομή


Το προσωπικό του Μουσείο, ευγενικό και άριστο στη δουλειά του, με πλήθος πληροφοριών και ιστορικών γνώσεων μας οδήγησε σε ένα μοναδικό ταξίδι. Ξεκινώντας λοιπόν την ξενάγηση μας στο χώρο, κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην αρχαία ιστορία των αγώνων και των αρχών που τους διέπουν και φράσεις όπως η ευγενής άμιλλα, το “Ευ Αγωνίζεσθαι” και η εκεχειρία προκύπτουν στη συζήτηση μας.


ολυμπιακό μουσείο
Το γραφείο του Δημήτρη Βικέλα, πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυπιακής Επιτροπής.

Βλέπουμε αντίγραφα του γνωστού μας κότινου, δηλαδή του στεφανιού αγριελιάς που προσφέρεται στους Ολυμπιονίκες από την αρχαιότητα, έως και σήμερα. Το γραφείο του Δημήτρη Βικέλα, του πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η αλληλογραφία του με τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν, τον πατέρα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, είναι από τα πρώτα ιστορικά σημεία που επισκεπτόμαστε.


Στη συνέχεια μια θεαματική αίθουσα που αναπαριστά το αναστηλωμένο Παναθηναϊκό Στάδιο, στη μορφή που το ξέρουμε και σήμερα, οπού φιλοξενούνται αγαλματίδια των αθλητών των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, φιλοτεχνημένα στην επέτειο των 100 χρόνων των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το 1996. Τα πρώτα μετάλλια και το «δίπλωμα» των Ολυμπιακών Αγώνων, φιλοτεχνημένο από το Νικόλαο Γύζη, αποτελούν επίσης σημαντικά κομμάτια της ιστορίας της διοργάνωσης, μαζί με τα πρώτα εισιτήρια και μια σειρά γραμματοσήμων που δημιουργήθηκαν για την ενίσχυση της οικονομίας και τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.


ολυμπιακό μουσείο
Η αίθουσα του ΠαναθηναΪκού σταδίου της Αθήνας, όπου στεγάζονται και τα επετειακά αγαλματίδια των πρώτων αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η αίθουσα όπου παρουσιάζεται η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1900 έως 2020 αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία, όπου φαίνεται και η πρόοδος της τεχνολογίας σε πολλαπλά επίπεδα, όπως στον τρόπο μετάδοσης, τις αφίσες, τον αθλητικό εξοπλισμό αλλά και τις μασκότ που πρωτοεμφανίστηκαν το 1972.


ολυμπιακοί Αγώνες
Η αίθουσα όπου παρουσιάζεται η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1900 έως 2020 .

Περιφερόμαστε στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στους Παραολυμπιακούς αγώνες και στους αθλητές τους και στην συνέχεια μέσα από την αψίδα με το ολυμπιακό ρητό – Citius Altius Fortius, Πιο Γρήγορα, Πιο Ψηλά, Πιο Δυνατά – μεταφερόμαστε στην αίθουσα με τις ολυμπιακές δάδες (η πρώτη το 1936 στο Βερολίνο).


ολυμπιακοί Αγώνες
Η αίθουσα με τις ολυμπιακές δάδες.

Εντυπωσιακή στάση στην ξενάγηση μας αποτελεί και η αίθουσα με τις στολές από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, το 2004.
ολυμπιακοί αγώνες
Η αίθουσα με τις στολές από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, το 2004.

Η ξενάγηση μας λήγει φυσικά με την αίθουσα με τις δωρεές, τόσο αθλητών και των οικογενειών τους που πρόσφεραν μετάλλια και προσωπικό εξοπλισμό, όσο και ιδιωτών συλλεκτών και δωρητών.


ολυμπιακοί αγώνες
Η αίθουσα με τις δωρεές εξπλισμού και μεταλλίων των αθλητών.


Ο Μαραθώνιος δρόμος


Σημαντικό είναι φυσικά και το αφιέρωμα του Ολυμπιακού μας Μουσείου στο σύγχρονο Μαραθώνιο. Όπως μας πληροφόρησαν οι ξεναγοί μας, την ιδέα για την ένταξη του αθλήματος τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες είχε ο Γάλλος φιλέλληνας Μισέλ Μπρεάλ, εμπνευσμένος από τη διαδρομή του δρομέα Φειδιππίδη, από το Μαραθώνα στην Αθήνα για την ανακοίνωση της νίκης των Αθηναίων στη θρυλική μάχη του Μαραθώνα.


Με σκοπό το σχηματισμό της ομάδας των Ελλήνων που θα συμμετείχαν στο Μαραθώνιο, διοργανώθηκαν πανελλήνιοι προκαταρκτικοί αγώνες στους οποίους συμμετείχε και ο Σπύρος Λούης με παρότρυνση του διοικητή του Λούη, Παπαδιαμαντόπουλου.


Ο Σπύρος Λούης δεν ήταν αθλητής, αλλά ένας 23χρονος νερουλάς από το Μαρούσι, ο οποίος κατάφερε να νικήσει με διαφορά σχεδόν 8 λεπτών τον Μαραθώνιο και να μπει νικητής σε ένα κατάμεστο Παναθηναϊκό στάδιο. Έτσι έγινε ο πιο γνωστός στα πέρατα του κόσμου Ολυμπιονίκης της πρώτης Ολυμπιάδας.

Έκτοτε ο Λούης πολύ συχνά παρελαύνει και φωτογραφίζεται με την εθνική ενδυμασία, τη φουστανέλα, αποτελώντας πλέον εθνικό σύμβολο.

ολυμπιακοί αγώνες
Η αίθουσα με τις δωρεές μεταλλίων και εξοπλισμών των αθλητών.

Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας είναι σαν να τυλίγει τον επισκέπτη στη θαλπωρή του και σαν να βρίσκεται μέσα σε ένα απαλό ρυάκι να τον μεταφέρει αβίαστα μέσα από την ιστορία και κατά μήκος αυτής, από το χτες στο σήμερα. Η υπερσύγχρονη τεχνολογία, ο μινιμαλισμός του και το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό συμβάλλουν αριστοτεχνικά στην αίσθηση αυτή.


Κατερίνα Ζυγουράκη



bottom of page