top of page

Off road εμπειρία περιμετρικά της Λίμνης Μαραθώνα!

Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2022

Μια εκδρομή περιπέτειας στον Μαραθώνα; Ω ναι!

Όλοι λίγο πολύ στο διάστημα που μας πέρασε κάναμε πεζοπορίες και ανακαλύψαμε τις ομορφιές της φύσης που κρύβονται στην Αττική. Αλλά θα ήταν ψέματα αν δεν ομολογούσαμε ότι λίγο πολύ κουραστήκαμε...



Για τους λάτρεις της φύσης λοιπόν που ψάχνονται για εναλλακτικές αποδράσεις, σας προτείνουμε να "δείτε τον Μαραθώνα αλλιώς" όπως μας λέει η Υβόννη από την Off Road Experience, κάνοντας ένα ταξίδι σε εκτός δρόμου διαδρομές, άνετα με 4 τροχούς!



Η ομάδα του WLM συναντήθηκε το πρωινό της Κυριακής με την ομάδα της Off Road Experience και η μέρα γέμισε με θετική ενέργεια και μαγικές εικόνες!


Η off road εμπειρία


Η αφετηρία για τη διαδρομή της "Λίμνης Μαραθώνα" είναι ο Άγιος Στέφανος και στο σημείο συνάντησης μας περίμεναν ένα εντυπωσιακό Jeep Wrangler 4.000 kw (200 ίπποι) και το old time classic Suzuki Vitara. Στην αρχή της πορείας, τα οχήματα τα χειρίζονται οι επαγγελματίες οδηγοί Υβόννη Πατακίδου και Παναγιώτης Κοτσιανός. Λίγο αργότερα όμως μόλις ξεθαρρέψετε, το τιμόνι είναι δικό σας και η αίσθηση να οδηγείτε αυτά τα θηρία ΜΟΝΑΔΙΚΗ!


Ο Παναγιώτης Κατσιανός από την Off Road Experience, δίνει τις απαραίτητες οδηγίες στον οδηγό σε ένα δύσκολο πέρασμα | Φωτ.: Χάρης Φέτερης
Ο Παναγιώτης Κοτσιανός από την Off Road Experience, δίνει τις απαραίτητες οδηγίες στον οδηγό σε ένα δύσκολο πέρασμα | Φωτ.: Χάρης Φέτερης

Η τουλάχιστον 4 ώρες διαδρομή έχει σχεδιαστεί από την Off Road Experience και περιλαμβάνει εξόρμηση στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης του Μαραθώνα ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, τα ελαιόδεντρα, τα φυστικόδεντρα και τα μικρά ποτάμια που καταλήγουν σε αυτήν.


Φυστικόδεντρα και στο βάθος η Λίμνη Μαραθώνα | Φωτ.: Χάρης Φέτερης
Φυστικόδεντρα και στο βάθος η Λίμνη Μαραθώνα | Φωτ.: Χάρης Φέτερης

Δεν θα το πιστεύετε ότι είστε στην Αττική και όλη αυτή η ομορφιά ήταν τόσα χρόνια κρυμμένη δίπλα σας! Πανέμορφοι αμπελώνες της Οινότριας Γης φιλοξενούνται επίσης στην πλούσια αγροτική όπως χαρακτηρίζεται περιοχή όπου παράγονται σπάνιες ποικιλίες κρασιών.


Αμπελώνες και γλάροι συνθέτουν μια από τις πολλές όμορφες εικόνες που θα δείτε στη διαδρομή σας | Φωτ.: Χάρης Φέτερης
Αμπελώνες και γλάροι συνθέτουν μια από τις πολλές όμορφες εικόνες που θα δείτε στη διαδρομή σας | Φωτ.: Χάρης Φέτερης

Οι 4 στάσεις της διαδρομής


Κατά τη διάρκεια της πορείας, θα πραγματοποιηθούν σίγουρα 4 στάσεις. 1. Η πρώτη στάση είναι φυσικά στη λίμνη Μαραθώνα, μια λίμνη όπως μάλλον δεν την έχετε ξαναδεί. Σκεφτείτε μόνο ότι η έκταση της τεχνητής αυτής λίμνης είναι 2,5 τετρ. χιλιόμετρα (2.450 στρέμματα) το μέγιστο βάθος της είναι 54 μέτρα και ο μέσος όγκος της είναι 12.000.000 m³ και όλο αυτό το μεγαλείο εκτείνεται ακριβώς μπροστά στα πόδια σας!



2. Η δεύτερη στάση είναι στη λεγόμενη Ακρόπολη της περιοχής. Εδώ θα δείτε μία θέα απερίγραπτη και 360° κυριολεκτικά, εξού και η επιλογής της για την ακρόπολη των αρχαίων χρόνων! Από τη μία πλευρά βλέπετε τη λίμνη Μαραθώνα ενώ από την άλλη τις εύφορες πεδιάδες του Καπανδριτίου. Στο σημείο αυτό σήμερα είναι και το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, που είναι ανοιχτό και μπορείτε να ανάψετε το κεράκι σας.

Με θέα τη λίμνη Μαραθώνα, από την Ακρόπολη των Αρχαίων Αφιδνών | Φωτ.: Χάρης Φέτερης
Με θέα τη λίμνη Μαραθώνα, από την Ακρόπολη των Αρχαίων Αφιδνών | Φωτ.: Χάρης Φέτερης

Το κέντρο του δήμου, δηλαδή η ακρόπολη των αρχαίων Αφιδνών, εστιάζεται από τους σύγχρονους ερευνητές στη θέση Κοτρώνι, που βρίσκεται εκεί ανάμεσα στο Καπανδρίτι, και τις Αφίδνες.


Στον χάρτη απεικονίζεται το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής (ακρόπολη), η Λίμνη Μαραθώνα και το ομώνυμο Φράγμα.
Στον χάρτη απεικονίζεται το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής (ακρόπολη), η Λίμνη Μαραθώνα και το ομώνυμο Φράγμα. | Google Maps

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2005, ως ερευνητικό πρόγραμμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και συνεχίζονται ως σήμερα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Στην περιοχή του Κοτρωνίου, βρέθηκε και νεκροταφείο, το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 2.000 π.Χ. και του 1.600 π.Χ. όπως μας γνωστοποιεί η αρχαιολόγος και μέλος του WLM, Άννα Μιχαλοπούλου.


Δίπλα από το Jeep οι Υβόννη Πατακίδου και Παναγιώτης Κατσιανός από την Off Road Experience και δίπλα από το Suzuki οι Σόνια Γεροδήμου με τους φωτογράφους Χρήστο Μαλέτσικα και Χάρη Φέτερη | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας
Δίπλα από το Jeep οι Υβόννη Πατακίδου και Παναγιώτης Κοτσιανός από την Off Road Experience και δίπλα από το Suzuki η Σόνια Γεροδήμου με τους φωτογράφους Χρήστο Μαλέτσικα και Χάρη Φέτερη | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

3. Η τρίτη στάση είναι σε ποτάμι - χείμαρρο που θα επιλέξει η ομάδα για να κάνετε εσείς οι ίδιοι τη διάβαση με το Jeep, σε μια όαση πρασίνου γεμάτη πλατάνια και τρεχούμενα νερά, όπου θα τεστάρετε τις οδηγικές σας ικανότητες, στο μάξιμουμ!

Οι χείμαρροι Χάραδρος, Βαρνάβας καθώς και Σταμάτας είναι αυτοί που καταλήγουν στην τεχνητή λίμνη Μαραθώνα.



4. Τέταρτη και τελευταία στάση είναι φυσικά το Φράγμα Μαραθώνα. Το Φράγμα του Μαραθώνα κατασκευάστηκε το 1929 για να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες της πόλης των Αθηνών, δημιουργώντας έτσι την τεχνητή λίμνη Μαραθώνα. Το Φράγμα έχει ύψος 54μ, μήκος 285μ και πλάτος 48μ ενώ η πρόσοψη του είναι εξολοκλήρου με πεντελικό μάρμαρο και γι' αυτό είναι μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως!


Η πρόσοψη του Φράγματος Μαραθώνα είναι εξολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας
Η πρόσοψη του Φράγματος Μαραθώνα είναι εξολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Πληροφορίες


Η Off Road Experience ξεκίνησε με ενθουσιασμό τις εκτός δρόμου εξορμήσεις το 2018, με όλες τις νόμιμες απαραίτητες άδειες.



Οι διαδρομές μπορούν να διαφοροποιηθούν στο βαθμό δυσκολίας τους αν το επιθυμείτε, ενώ έχετε την επιλογή όπως προαναφέραμε και εφόσον το θέλετε να οδηγήσετε εσείς οι ίδιοι το Jeep! Κατά τη διάρκεια της διαδρομής οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει για τα απαραίτητα εφόδια όπως σνακ, χυμούς και νερά για να μην σας απασχολεί τίποτα, ενώ φροντίζουν να έχουν μαζί τους σακούλα απορριμμάτων, για να μαζέψουν τα ξεχασμένα σκουπίδια κάποιων προηγούμενων επισκεπτών... Η πιο κατάλληλη εποχή για να κάνετε την εκδρομή σας είναι τώρα, αλλά όποτε και να το αποφασίσετε, βρέξει, χιονίσει, μέρα, νύχτα η διαδρομή θα είναι κάθε φορά πανέμορφα διαφορετική! Εφόσον το επιθυμείτε μπορείτε να κλείσετε και φωτογράφο.


Παρακάτω η ασπρόμαυρη σειρά από τις φωτογραφίσεις του Χάρη Φέτερη.


Για τιμές και διαθεσιμότητα επικοινωνήστε με τον Παναγιώτη στο 6944732130 και την Υβόννη στο 6947566670 - www.off-roadexperience.com.


Δείτε το βίντεο για να δείτε πως πέρασε η ομάδα του WLM στην Off Road Experience!


Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας Χρήστο Μαλέτσικα και Χάρη Φέτερη για την φωτογραφική κάλυψη του ρεπορτάζ και την Off Road Experience για την μοναδική εμπειρία!


Δείτε και το υπόλοιπο φωτογραφικό υλικό στην γκάλερι που ακολουθεί.




bottom of page