top of page

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου | Δώρο βιβλία για τους αναγνώστες του WLM

Έγινε ενημέρωση: 2 Απρ 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου εορτάζεται κάθε χρόνο την 2η Απριλίου. Η ημέρα αυτή συμπίπτει με την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο. Γνωστά παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι «Τα κόκκινα Παπούτσια», «Το ασχημόπαπο», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και «Η Τοσοδούλα».


Γιατί τα παιδικά βιβλία είναι τόσο σημαντικά για τα παιδιά;


Στη σύγχρονη εποχή, τα παιδιά τείνουν να έχουν μεγαλύτερη προτίμηση στις ηλεκτρονικές συσκευές κάθε είδους, κινητά, τηλεοράσεις, τάμπλετ. Η παρακολούθηση μιας ταινίας προφανώς προσφέρει απόλαυση σε μικρούς και μεγάλους και αποτελεί έναν όμορφο τρόπο διασκέδασης. Ωστόσο είναι αναμφισβήτητα ένας πολύ πιο παθητικός τρόπος σύλληψης κι επεξεργασίας μιας πληροφορίας σε σχέση με την ανάγνωση ενός βιβλίου.


Φυσικά, οι γονείς οφείλουμε να είμαστε επιλεκτικοί στην επιλογή των βιβλίων για τα παιδιά μας. Εάν ωστόσο ένα βιβλίο ταιριάζει στην ηλικία και στην ιδιοσυγκρασία ενός παιδιού, παρατηρούμε ότι το παιδί μας αρέσκεται στο να αναζητά και να διαβάζει ξανά και ξανά το βιβλίο.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η ανάγνωση ενός παιδικού βιβλίου ξυπνά τη φαντασία του παιδιού. Το παιδί δημιουργεί τις δικές του εικόνες, το δικό του κόσμο μέσα στον οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία. Και όπως έχει πει ο μεγάλος επιστήμονας Άλμπερτ Αϊνστάιν, «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση». Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις, καινοτομίες, πρόοδοι στην επιστήμη και στην κοινωνία ξεκίνησαν από την τολμηρή ιδέα ενός ανθρώπου με απέραντη φαντασία. Σκεφτείτε για παράδειγμα το Λεονάρντο ντα Βίντσι όταν συνέλαβε την ιδέα να δημιουργήσει ένα ανθρωποκίνητο αεροσκάφος! Τα παιδικά βιβλία εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών κι ενεργοποιούν τη δημιουργικότητά τους!


Η ανάγνωση ενός βιβλίου αποτελεί επίσης και μια εξαιρετική ευκαιρία για σύνδεση μεταξύ παιδιών και γονέων. Είναι μια ενεργητική προσφορά. Ο γονέας έχει τη δυνατότητα κατά την ανάγνωση ενός βιβλίου να «ντύσει» τους χαρακτήρες με ξεχωριστές φωνές, να προσθέσει ήχους, να «θεατροποιήσει» την ιστορία, να δώσει ρόλους στα παιδάκια ώστε να ζήσουν το παραμύθι με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.


Τέλος, τα παραμύθια μπορούν να μεταφέρουν σπουδαία μηνύματα στα παιδιά με τρόπο κατανοητό κι ευχάριστο για τους μικρούς αναγνώστες. Αξίες όπως η φιλία, η αλληλεγγύη, η εχεμύθεια, η προσφορά, η αγάπη, η τιμιότητα μεταφέρονται μέσα από ιστορίες στον ψυχικό κόσμο των παιδιών και τα βοηθάνε στην καλύτερη ενσωμάτωσή τους στον κοινωνικό ιστό.


Προτάσεις παιδικών βιβλίων


To We Love Marathon σε συνεργασία με την εκδότρια εταιρία Key Books προσφέρει σε δύο αναγνώστες μας τα παρακάτω προτεινόμενα βιβλία. Πρόκειται για μια σειρά παιδικών ιστοριών με τίτλο η «Έλλα και η Άλλυ» που μιλά για τη δύναμη της φιλίας, τη γυναικεία

υποστήριξη και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Λάβετε μέρος στο διαγωνισμό μας στα social media και αποκτήστε ένα όμορφο διδακτικό βιβλίο από τη συγγραφέα και ηθοποιό Ζέτα Δούκα.

Η Έλλα και η Άλλυ - Είσαι δυνατή

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ζέτα Δούκα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Παιδικά βιβλία (6-9 ετών)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: KEY BOOKS


Η Έλλα και η Άλλυ είναι αχώριστες φίλες και στο σχολείο περνούν όλη τη μέρα μαζί!

Όταν ο δάσκαλος της γυμναστικής τούς ανακοινώνει ότι θα γίνουν αγώνες

ταχύτητας στο σχολείο, η Άλλυ ενθουσιάζεται, αφού της αρέσει πολύ το τρέξιμο.

Κάποια από τα παιδιά, όμως, δεν θέλουν να πάρει μέρος στους αγώνες γιατί τη

θεωρούν ξένη.

Τι θα γίνει στο τέλος;


Η Έλλα και η Άλλυ - Είσαι φίλη μου

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ζέτα Δούκα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Παιδικά βιβλία (6-9 ετών)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: KEY BOOKS


Η Έλλα είναι ένα ντροπαλό κοριτσάκι που δεν χαμογελάει πολύ και δεν έχει κανέναν

φίλο. Στο σχολείο, κάθεται μόνη στο θρανίο και στα διαλείμματα δεν παίζει έξω

στην αυλή με τα άλλα παιδιά.

Μια μέρα η δασκάλα τούς συστήνει μια καινούργια μαθήτρια, την Άλλυ, που

έρχεται από τη μακρινή Αιθιοπία και κάθεται στο ίδιο θρανίο με την Έλλα, ζητώντας

της να γίνουν φίλες.

Τι θα κάνει η Έλλα;


Βίκυ Λιάππη

bottom of page