top of page

Pampas grass: Το χνουδωτό και αφράτο φυτό που αγαπάει Μαραθώνα

Ξεχάστε τους κάκτους, τα μπαμπού ή άλλα φυτά εσωτερικού χώρου. Το pampas grass ή γυνέριο, όπως ονομάζεται στα ελληνικά, είναι το νέο διακοσμητικό φυτό που αποτελεί τάση και έχει κατακλύσει το Instagram και το Pinterest.



Το πανέμορφο αυτό χνουδωτό φυτό που μοιάζει με φτερά, όχι μόνο δείχνει υπέροχο σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού μας, αλλά είναι επίσης πανεύκολο να το φυτέψετε μόνοι σας χωρίς να απαιτείται μάλιστα ιδιαίτερη φροντίδα.


pampas grass
Pampas Grass θα βρείτε σε πολλά σημεία του δήμου Μαραθώνα | Φωτ.: Unsplush

Τα απαλά χαρακτηριστικά του, η μοναδική υφή και τα χρώματα του τραβάνε όλα τα βλέμματα ενώ είναι τόσο αφράτο που θα θέλετε να το αγγίζετε συνεχώς. Και δεδομένου ότι το Cottagecore είναι η μεγάλη τάση για το 2021 και έπειτα, το pampas grass είναι το ιδανικό φυτό που συνδυάζεται άψογα με αυτή την τάση διακόσμησης και μπορεί να προστεθεί άνετα σε βάζα , κήπους, βεράντες. Εξίσου ιδανικό είναι και για rustic, boho και boho chic διακόσμηση.



Τι είναι το Pampas Grass


Το αειθαλές φυτό έχει καταγωγή από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από τις πεδιάδες Πάμπας της Αργεντινής από όπου και πήρε το όνομά του «pampas grass». Πλέον είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, έρχεται σε διαφορετικά χρώματα όπως το λευκό, το μπεζ, το ροζ και το μοβ (τα έντονα χρώματα είναι τεχνητά) και έχει πολύ μεγάλη ανθοφορία από το καλοκαίρι μέχρι τα τέλη του φθινόπωρου. Μπορεί, αν έχει χώρο και του επιτραπεί, να φτάσει ως και τα 4 μέτρα σε ύψος και τα 3 μέτρα σε πλάτος ενώ ακόμα κι όταν αποξηραθεί είναι ιδανικό για ανθοσυνθέσεις και διακόσμηση γενικότερα.


pampas grass
Pampas Grass στο Βρανά (Μαραθώνας) - Gryllis Water Lilies | Φωτ.: Χάρης Φέτερης

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία του. Σύμφωνα με το Southern Living, ένα περιοδικό τρόπου ζωής στην Αμερική με συνταγές, αρχιτεκτονική και ταξίδια, το pampas grass ήταν περιζήτητο μέχρι το 1970. Στη συνέχεια όμως έχασε την δημοτικότητά του γιατί ταυτίστηκε με το swinging, την ανταλλαγή συντρόφων. Αν και η φήμη που το συνόδευε δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ - ότι δηλαδή το pampas grass ήταν σήμα κατατεθέν, όπως κάποτε το τριαντάφυλλο, για να αναγνωρίζονται οι οι swingers μεταξύ τους - είχε καταλυτικές επιπτώσεις στις πωλήσεις του. Μέχρι και το 2017, όπως αναφέρει και το «The Telegraph», οι πωλητές διαμαρτύρονταν για την μεγάλη πτώση των πωλήσεων.



Μέχρι που το Instagram άρχισε να έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην αγορά και τη διακόσμηση και τα ζευγάρια άρχισαν να επιλέγουν μια ανεπιτήδευτη κομψότητα σε γάμους και βαφτίσια, αποτελώντας το pampas grass ιδανική επιλογή για τον στολισμό της τελετής.


Τι φροντίδα χρειάζεται


Στο κτήμα Water Lillies θα βρείτε πολλές νάνες ποικιλίες pampas grass. Όπως μας ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης κ. Γιάννης Γρύλλης είναι ένα φυτό που αγαπά τα παραθαλάσσια μέρη όπως ο δήμος Μαραθώνα, καθώς έχει αδυναμία στην υγρασία και δε λέει όχι στο νερό.


Γιάννης Γρύλλης
Ο κος Γιάννης Γρύλλης | Φωτ.: Χάρης Φέτερης

Γενικά η δομή του είναι ξεχωριστή οπότε παγιδεύει και συγκεντρώνει το νερό, με αποτέλεσμα να αντέχει και σε αραιό πότισμα, μόλις μια φορά την εβδομάδα. Ανθίζει ανάλογα και την ποικιλία, από το Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο, δίνοντας αυτό το αφράτο εντυπωσιακό φύλλωμα.


Ιδέες για να εμπνευστείτε


Το Pampas grass μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε βάζο, γυάλες, σαν αποξηραμένο κρεμαστό, σαν σύνθεση δίπλα σε ξύλινες επιφάνειες, στο κομοδίνο του υπνοδωματίου, στο σαλόνι ή ακόμη και την είσοδο του σπιτιού.



Κομψό, boheme, boho, το pampas grass ταιριάζει τέλεια με σχεδόν όλα τα είδη διακόσμησης.


Βιολέττα Αθανασιάδου

Δημοσιογράφος




Βρες στα 2 επόμενα link, λίστα με ανθοπωλεία και φυτώρια της περιοχής μας

Διαγωνισμός στο instagram! Για να πάρεις μέρος πάτα εδώ!


5 νικητές θα κερδίσουν από μία γλάστρα της ιδιαίτερης νανο-ποικιλίας pampas grass με το δίχρωμο φύλλωμα που παραμένει εντυπωσιακό όλο το χρόνο, Cortaderia Selloana Splendid Star - απεικονίζεται στην παρακάτω φωτό. Ο νικητής με τα περισσότερα σχόλια είναι εκείνος που θα πάρει τη μεγάλη γλάστρα με το Pampas Grass. Ο διαγωνισμός ξεκινάει σήμερα Κυριακή 10 Οκτωβρίου και λήγει σε 1 εβδομάδα. Η κλήρωση θα

γίνει τη Δευτέρα 18/10 μέσω της εφαρμογής Comment Picker και τα ονόματα των τυχερών θα αναρτηθούν με @ στο σχετικό post και στα instagram stories. Οι νικητές για να είναι έγκυρη η συμμετοχή τους θα πρέπει να απαντήσουν εντός 2 ημερών ενώ θα παραλάβουν το δώρο τους από το κτήμα Gryllis Water Lilies στο Βρανά Μαραθώνα (Αυλώνος 48).

Καλή επιτυχία!


Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας Μάρα Μανωλακάκη (μοντέλο) και Χάρη Φέτερη (φωτογράφο) για τις φωτογραφίες καθώς και το φυτώριο Gryllis Water Lilies για τη φιλοξενία και τα δώρα του διαγωνισμού.

 

Πηγή: iefimerida


bottom of page