top of page

Paramotor - ο Μαραθώνας από ψηλά {εικόνες & βίντεο}

Το παραμοτέρ είναι το αλεξίπτωτο πλαγιάς που συνδέεται με μηχανή και απογειώνει τον πιλότο από επίπεδο έδαφος.



Η ομάδα του WLM στάθηκε τυχερή και συνάντησε έναν χειριστή παραμοτέρ στην παραλία Μαραθώνα! Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές οπότε αδράξαμε την ευκαιρία για να σας παρουσιάσουμε αυτή τη μοναδική πτήση πάνω από το μαγικό πευκοδάσος του Σχινιά!


Το παραμοτέρ


Στην Ελλάδα το παραμοτέρ άρχισε να εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του '90 ενώ στο εξωτερικό είναι γνωστό από τη δεκαετία του '80 με την ονομασία paramotor, paraglider ή PPG και συγκαταλέγεται στα πιο εντυπωσιακά σπορ. Σήμερα στη χώρα μας ο αριθμός των ενεργών πιλότων ανέρχεται περίπου στους 40.

Όπως μας είπε ο πιλότος μας, θεωρείται η πιο ασφαλής πτητική συσκευή αν σκεφτείς ότι ουσιαστικά είσαι δεμένος σε ένα αλεξίπτωτο - αρκεί να σέβεσαι βέβαια τους κανόνες πτήσης. Ο μεγάλος κίνδυνος του παραμοτέρ είναι οι καιρικές συνθήκες.




Είναι λες και είσαι ένα πουλί λέει ο πιλότος μας

Ο χειριστής αρχικά πρέπει να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση καθώς στην πλάτη του στηρίζεται η μηχανή του παραμοτέρ (80cc έως 200cc) που έχει βάρος από 20kg έως 30kg. Ταυτόχρονα χρειάζεται δεξιότητες καθώς πρέπει να χειρίζεται ικανά το αλεξίπτωτο πλαγιάς με το οποίο είναι συνδεμένος. Ο συνδυασμός του αλεξίπτωτου και της μηχανής απογειώνει τον πιλότο από επίπεδο έδαφος με λίγο μόνο τρέξιμο, δίνοντας τη δυνατότητα αδιάκοπης πτήσης 3 ωρών, με μέση ταχύτητα 50χλμ/ώρα χωρίς περιορισμό ύψους... Παρά τις απαιτήσεις του, η πτήση με παραμοτέρ δεν θεωρείται ουσιαστικά γυμναστική.



Πρόκειται για το «μικρότερο αεροπλάνο» που υπάρχει στον κόσμο

Το κόστος για να αγοράσεις αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι περίπου 9.000€ ενώ για ένα μεταχειρισμένο είναι η μισή τιμή. Το κόστος εκπαίδευσης, εξαρτάται από τις ικανότητες του εκπαιδευόμενου, και συνήθως κυμαίνεται από 1.000-2.000€. Το καύσιμο που καταναλώνει το παραμοτέρ είναι 3,5 λίτρα/ώρα (ανάλογα τον κυβισμό του και τον αριθμό των επιβατών) και σε όλα τα παραπάνω προστίθεται και η συντήρηση του εξοπλισμού, οπότε προφανώς θεωρείται ένα ακριβό σπορ.


Πτήση στο Σχινιά


Αργά το απόγευμα της Κυριακής, στο τέρμα της παραλίας Σχινιά μία απίστευτη συγκυρία καταστάσεων οδήγησε στη δημιουργία του άρθρου που σας γράφουμε.



Μαζί με τον drone phοtographer Γιώργο Μητρόπουλο είχαμε επισκεφτεί το πευκοδάσος για ένα πρότζεκτ που ετοιμάζουμε και εκεί συναντήσαμε τον πιλότο του παραμοτέρ. Σε συνομιλία που είχαμε μαζί του, εκφράσαμε την επιθυμία να πετάξουμε μαζί για να εκτιμήσουμε καλύτερα τον πανέμορφο τόπο που τόσο αγαπάμε και στηρίζουμε αλλά και για να ζήσουμε έστω για λίγο την απίστευτη εμπειρία πτήσης. Ο πιλότος δέχτηκε και αρχίσαμε τις ετοιμασίες. Για καλή μας τύχη ένας φωτογράφος που είχε έρθει να φωτογραφίσει τα πουλιά στην περιοχή μας, ο Βασίλης Δρακόπουλος ήταν στο ίδιο σημείο και μετά από πρότασή μας ανέλαβε την φωτογράφιση του μεγαλύτερου πτηνού που έχει φωτογραφίσει ποτέ!

Η νεοσύστατη ομάδα ήταν έτοιμη και άρχισαν οι προετοιμασίες. Ο πιλότος συναρμολόγησε το δεύτερο κάθισμα, μας υπέδειξε τις βασικές πληροφορίες για την απογείωση - πτήση - προσγείωση και γύρω στις 8 μμ. ήμασταν έτοιμοι!



Η μηχανή αναμμένη, το πανί στο έδαφος και ακολουθώντας το περπάτημα του πιλότου σαν ένα, αρχίσαμε να τρέχουμε - σε δευτερόλεπτα ήμασταν στον αέρα. Κάθομαι στο κάθισμα, αγνοώ τους φόβους μου και κλικάρω στη μνήμη μου όλες τις εικόνες που απλώνονται μπροστά μου! Έχουμε φτάσει στα 100μ. ύψος - η Κυνόσουρα, η ατελείωτη θάλασσα, το τεράστιο πευκοδάσος. Ομορφιές που δεν μπορείς να αντιληφθείς όντας πεζός στη γη. Τη στιγμή που αρχίζω να συνηθίζω τη θέα, ο πιλότος αποφασίζει για το δρόμο της επιστροφής και τα βλέπω ξανά από άλλη οπτική γωνία, αγωνιώντας πάλι να αφομοιώσω τα πάντα στο μυαλό μου. Ο Σχινιάς, ο βάλτος που παίζει με τις ακτίνες του ηλίου, κρυμμένες γωνιές που δεν γνώριζα καν ότι υπήρχαν και έρχεται η ώρα της προσγείωσης και τα βλέπω όλα πιο κοντά, το άγχος μεγαλώνει και πριν το καταλάβω απλά πατάω στη γη...



Η πτήση μας κράτησε μισή ώρα και είμαστε απίστευτα ευγνώμονες για τον ευγενέστατο πιλότο που μας χάρισε μια εμπειρία ζωής!


 

Για να πετάξεις παραμοτέρ στην Ελλάδα, δεν χρειάζεσαι κάποιο σχετικό δίπλωμα, αλλά καθώς είναι ένα extreme sport επιβάλλεται να παρακολουθήσεις μία σχολή εκπαίδευσης. Ιδανικά η εκπαίδευση ξεκινά με εκμάθηση παραπέντε και μετά συνεχίζεται με εκμάθηση παραμοτέρ. Τα πιο κοντινά σημεία για εκμάθηση παραπέντε είναι στις Πλαταιές στη Θήβα και θεωρείται το πιο ασφαλές σποτ στην Ελλάδα.


Δες το εντυπωσιακό βίντεο από τον drone χειριστή Γιώργο Μητρόπουλο




Comments


bottom of page