Πεζοπορία στην Κυνόσουρα Μαραθώνα
Έγινε ενημέρωση: 4 Ιαν 2022
Η Κυνόσουρα Μαραθώνα, είναι μια μακρόστενη χερσόνησος που αποτελεί την προέκταση του τέλους της παραλίας Σχινιά, στην ανατολικότερη πλευρά της Αττικής η οποία εισδύει σε μήκος σχεδόν 3 χλμ. μέσα στο χώρο του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου. Η ονομασία της προκύπτει από τις λέξεις κυνός και ουρά (η ουρά του σκύλου δηλαδή) που χαρακτηρίζει γενικά κάθε λογής ακρώρεια. Η Κυνόσουρα αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, το σημαντικότερο μη ορεινό οικοσύστημα της Αττικής, περιοχή NATURA 2000.
Η ομάδα του WLM αποφάσισε να εξερευνήσει το μοναδικό αυτό μέρος για να σου παρουσιάσει πληροφορίες και μαγικές φωτογραφίες. Μία δύσκολη διαδρομή υψηλής αισθητικής και σπάνιας χλωρίδας.
Η πεζοπορία
Η αφετηρία της πεζοπορίας βρίσκεται στο παρατηρητήριο του Πευκοδάσους Σχινιά, στην περιοχή των Δικαστών & Εισαγγελέων. Εκεί θα βρείτε αρκετές θέσεις για να αφήσετε το αμάξι σας, την περίοδο του χειμώνα αλλά και της άνοιξης.
Το μονοπάτι είναι δύσβατο και το προτείνουμε για έμπειρους πεζοπόρους ή έστω αθλούμενους. Σίγουρα θα πρέπει να έχετε μαζί σας νερό, σνακ, αντιανεμικό και παπούτσια πεζοπορίας ή τουλάχιστον καλά αθλητικά. Υπάρχει σχετική πυκνή σήμανση στα πρώτα μέτρα του μονοπατιού με μπλε χρώμα πάνω στις πέτρες της διαδρομής, αλλά πολύ γρήγορα τα σημάδια δυστυχώς χάνονται και θα πρέπει μόνοι να χαράξετε την πορεία σας.
Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα να χαθείτε, καθώς υπάρχει πολύ καλή ορατότητα και στόχος ουσιαστικά είναι να περπατάτε στην κορυφογραμμή της χερσονήσου. Το μονοπάτι είναι βραχώδες, οι πέτρες σε αρκετά σημεία ασταθείς ενώ κάποιες φορές θα χρειαστεί να κάνετε και μια μικρή αναρρίχηση. Η έλλειψη ενός στοιχειώδους μονοπατιού δυσκολεύει τη διάβαση καθώς κλαδιά και θάμνοι βρίσκονται στο δρόμο σας και δυσκολεύουν την μετακίνηση σας.
Ο οδηγός της ομάδας μας Μιχάλης Μπιτζηλαίος επέλεξε για λόγους ασφαλείας η πεζοπορία να ξεκινήσει το πρωί στις 11:00. Η πορεία προς το τελικό της σημείο διαρκεί περίπου 1,5 - 2 ώρες, με ένα διάλειμμα στο ενδιάμεσο.
Συνολικά αυτή η διαδρομή έχει διάρκεια 3-4 ωρών με τα διαλείμματα και ιδανικά μπορείτε να κάνετε μια μεγαλύτερη τύπου μισάωρη στάση στο Τριγωνομετρικό 92μ. (θα δεις ένα χαρακτηριστικό Σταυρό) που θα βρείτε στο τέλος σχεδόν της Κυνόσουρας.
Η Θέα
Μπορεί η διαδρομή να είναι δύσκολη και αρκετά συχνά μέχρι και ενοχλητική αλλά το τέρμα της θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω. Στο Σταυρό όπως προαναφέραμε, κοπάζει ο αέρας και η θέα είναι μαγική.
Όπως μας περιέγραψε ο Μιχάλης Μπιτζηλαίος από την πλευρά των Δικαστικών φαίνονται τα νησάκια (που δεν είχες προσέξει στο παρελθόν καν ότι υπάρχουν!) η Δίψα, η Πλατουράδα, η Παρθενόπη, το Πετούσι και ο Άγιος Ανδρέας, νησιά με ιστορίες και κρυμμένους θησαυρούς...
Από την άλλη πλευρά τα καταπράσινα κυριολεκτικά νερά του Σχινιά με το επιβλητικό Πευκοδάσος, που μόνο αν το δεις έτσι ο ίδιος με τα μάτια σου θα πιστέψεις πραγματικά, πόσο πανέμορφο είναι στο σύνολό του. Όποιος έχει κιάλια οπωσδήποτε να τα πάρει μαζί του!
Ομορφιές
Η Fritillaria obliqua, είναι ένα από τα "διαμάντια" της περιοχής. Η μαύρη φριτιλάρια ανθίζει πλέον σε λίγες θέσεις στην Ελλάδα και ένας μεγάλος πληθυσμός της διατηρείται στη χερσόνησο Κυνόσουρα του Σχινιά αλλά και στον Οικισμό Δικαστών και Εισαγγελέων.
Από αριστερά προς τα δεξιά μερικές από τις ανθισμένες ομορφιές που ξεχωρίσαμε:
Η Bellevalia dubia η οποία ανθίζει από τον Μάρτιο έως τον Μάιο
Η Moraea sisyrinchium ή αλλιώς Gynandriris sisyrinchium, πήρε το όνομά της από το γυνή + ανήρ επειδή τα θηλυκά και αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα του φυτού είναι ενωμένα
Η Σιληνή η χρωματιστή (Silene colorata) ένα μεσογειακό φυτό, με ευρεία εξάπλωση στην Ελλάδα
Ιστορία
Μάχη του Μαραθώνα 490π.Χ.: Ο περσικός στόλος λέγεται ότι αγκυροβόλησε στην ανατολική άκρη του κόλπου κοντά στην Κυνόσουρα, όπου στρατοπέδευσε και το πεζικό. Μια μικρή λίμνη τροφοδοτούσε με πόσιμο νερό τον στρατό και τα άλογα.
Τα Ναυάγια: Στην περιοχή της άκρας Κυνόσουρας Μαραθώνα βρέθηκαν υπολείμματα κεραμικού φορτίου από χιακούς αμφορείς που ανήκουν στον 5ου αιώνα π.Χ. Στην ανατολική πλευρά της εντοπίστηκαν πακτωμένοι κορινθιακοί αμφορείς από ναυάγιο που χρονολογείται μεταξύ των ετών 300-250 π.Χ.
Χρεμωνίδειος Πόλεμος την περίοδο 265-262 π.Χ. Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αντίγονος Γονατάς πολιόρκησε την Αθήνα και όπως προέκυψε από τις έρευνες της αρχαιολόγου Ειρήνη Βαρούχα-Χριστοδουλοπούλου, οι πολεμικές επιχειρήσεις των διεξήχθησαν ως εξής: Κατά την πρώτη φάση, όταν ο Βασιλέας της Μακεδονίας Αντίγονος Γονατάς εισέβαλε στην Αττική και πολιόρκησε την ύπαιθρο, ο ναύαρχος του πτολεμαϊκού στόλου Πάτροκλος ενήργησε με τις αιγυπτιακές του δυνάμεις, αποβάσεις μεγάλης έκτασης στην Αττική, μεταξύ των οποίων καταλήφθηκε τότε και η χερσόνησος προσφερόμενη για οχύρωση. Λάβε υπόψη σου ότι η Δυναστεία των Πτολεμαίων ήταν μια βασιλική οικογένεια της Ελληνιστικής Περιόδου, που κυβέρνησε την Αίγυπτο για περίπου τρεις αιώνες από το 305 μέχρι το 30 π.Χ., εξ ου και η συμμετοχή τους στον πόλεμο.
Η πεζοπορία Κυνόσουρας σε νούμερα
Η πεζοπορία έχει μια απόσταση 5,5 χλμ και όπως προαναφέραμε διαρκεί λόγω του δύσβατου εδάφους, 3-4 ώρες συμπεριλαμβανομένων 2 μικρών διαλειμμάτων και μιας μισάωρης ενδιάμεσης στάσης. Οι θερμίδες που κάψαμε έφτασαν τις 1.000 C ενώ η θετική ενέργεια το μάξιμουμ! Δες εδώ αναλυτικότερα.
Δείτε παρακάτω τα μέλη της ομάδας του WLM μαζί με φίλους και οδηγό τον Μιχάλη Μπιτζηλαίο, στην πεζοπορία της Κυνόσουρας σε ολιγόλεπτο βίντεο από τον drone videographer Χρήστο Μαλέτσικα.
Σόνια Γεροδήμου
ΤΕΦΑΑ
Γίνε μέλος της facebook ομάδας Μαραθώνια Μονοπάτια για να ενημερώνεσαι σε τακτική βάση για ενδιαφέρουσες διαδρομές πεζοπορίας της περιοχής μας.
Πηγές: floraattica.blogspot.com | topoguide.gr | theancientwebgreece.wordpress.com | attikos.gr | core.ac.uk |
Ευχαριστούμε τους συνεργάτες μας, drone videographer Χρήστο Μαλέτσικα και τον φωτογράφο Χάρη Φετέρη για τη συμμετοχή τους, καθώς και τον οδηγό μας Μιχάλη Μπιτζηλαίο.
Comentarios