top of page

Έχεις παιδεία; Πες μου που ρίχνεις τα μπάζα σου


Τα μπάζα (ΑΕΚΚ - Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών, Κατεδαφίσεων) είναι τα υλικά τα οποία δημιουργούνται στις οικοδομές και δεν είναι χρήσιμα πια για τον ιδιοκτήτη. Αυτά τα υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν και να δημιουργήσουν νέα υλικά. Στον παρακάτω σύνδεσμο αναφέρονται αναλυτικότερα τα υλικά τα οποία αποκαλούνται μπάζα >> aanel.gr


Στον δήμο μας οι περισσότεροί μας έχουμε παρατηρήσει είτε κατά την καθημερινή μας διαδρομή είτε κατά την πεζοπορία μας στα πανέμορφα βουνά μας, μπάζα στον δρόμο, στους κάδους σκουπιδιών, στους κάδους ανακύκλωσης αλλά ακόμα και στη φύση!!!

Καταρχάς τα μπάζα επειδή ναι μεν είναι ανακυκλώσιμα υλικά όμως η επεξεργασία τους γίνεται διαφορετικά από τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά οπότε δεν τοποθετούνται στους κάδους ανακύκλωσης του δήμου μας.

Η τοποθέτηση μπαζών στη φύση προκαλεί ρύπανση του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα ρύπανση των επιφανειακών, υπόγειων νερών και του εδάφους λόγω των βλαβερών ουσιών που περιέχουν.

Επιπλέον, όταν υπάρχει εκδήλωση πυρκαγιάς σε αντίστοιχη περιοχή, τα μπάζα που είναι εύφλεκτη ύλη καίγονται και απελευθερώνουν τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι με την τοποθέτηση των μπαζών στο περιβάλλον επηρεάζεται και η πανίδα της περιοχής. Χώρια το αυτονόητο, ότι τα μπάζα χαλάνε και την αισθητική του τόπου...

μπάζα

Ποια είναι τα οφέλη ανακύκλωσης μπαζών;

  1. Ανακτώνται υλικά προς χρήση τα οποία έχουν αξία στην αγορά (Οικονομία)

  2. Με την ανακύκλωση παράγονται λιγότεροι ρύποι σε σύγκριση με την μη ανακύκλωση των μπαζών (Περιβάλλον)

  3. Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στο κομμάτι της ανακύκλωσης (Κοινωνία)


Ποια είναι η υποχρέωση μου ως κάτοικος του δήμου μου όταν κάνω οικοδομικές εργασίες;

Ζητάς από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου έναν ειδικό κάδο συλλογής μπαζών για την οικοδομή ώστε να γίνει η μεταφορά του στον κατάλληλο χώρο επεξεργασίας των μπαζών (υπάρχει χρέωση). Επίσης υπάρχουν πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις συλλογής μπαζών στην Αττική.


μπάζα

Ποιος είναι επιτέλους ο αρμόδιος για τα μπάζα;


Πρώτος από όλους είσαι εσύ, ο κάτοικος ο οποίος είσαι υπεύθυνος για την σωστή συλλογή των μπάζων που δημιουργείς. Καλό θα ήταν όταν αναθέτεις την εργασία συλλογής μπάζων σε συνεργείο, να υπάρχει σωστή ενημέρωση για το που θα πάνε τα μπάζα και όχι απλά "κάνω τα στραβά μάτια" για να τα πετάξουν όπου θέλουν! Επειδή δεν τα πετάς εσύ ο ίδιος στη φύση δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται η συμπεριφορά σου!!



Έπειτα αρμόδιος είναι ο Δήμος, το Δασαρχείο της Πεντέλης, το Τμήμα Ελέγχου, Μετρήσεων & Υδροοικονομίας Περιβάλλοντος της Ανατολικής Αττικής και η Ελληνική Αστυνομία. Η μη ύπαρξη μίας και μόνο αρμόδιας υπηρεσίας αποκλειστικά υπεύθυνης για τη πρόληψη της μόλυνσης του περιβάλλοντος από μπάζα, καθιστά το δύσκολο αυτό έργο δύσχρηστο και μη αποτελεσματικό.


Δασαρχείο Πεντέλης


Το Δασαρχείο της Πεντέλης μας ενημέρωσε ότι αν βρεθεί άτομο το οποίο ρίχνει μπάζα σε ένα συγκεκριμένο σημείο εφαρμόζεται πρωτόκολλο μηνύσεως για αλλοίωση του περιβάλλοντος, καταστροφής της δασικής βλάστησης και παράνομης ρίψης μπαζών. Αν πιαστεί κάποιος επ' αυτοφώρω ενημερώνεται η αστυνομία, υπάρχει κατάσχεση του αυτοκινήτου του και ακολουθείται ποινή. Το Δασαρχείο ενημερώνει τον δήμο για το σημείο που βρίσκονται τα μπάζα ώστε να τα συλλέξει. Είναι δύσκολο να πιαστούν οι παραβάτες γιατί επιλέγουν να ρίχνουν τα μπάζα τους στο περιβάλλον τις νυχτερινές ώρες ώστε να μην τους δει κανείς!!!



Ο κ. Παπαδιάς Γεώργιος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη, ζητάει από τους κατοίκους να ενημερώνουν το Δασαρχείο για τα σημεία που έχουν δει μπάζα ώστε να υπάρχει γρηγορότερη ανταπόκριση από μέρους τους.


Υπάρχουν πολλά σημεία στην περιοχή του δήμου μας όπου γίνεται συστηματικά ρίψη μπαζών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βουνά από μπάζα όπως και φαίνεται στις φωτογραφίες που συλλέξαμε.


Αν κάποιος πεζοπόρος παρατηρήσει μπάζα στη διαδρομή του μπορεί να ενημερώσει το Δασαρχείο Πεντέλης στο 210 6135010. Για μπάζα στην περιοχή της Νέας Μάκρης, η οποία έχει αυτόνομο Δασονομείο, στο 210 8142100. Επίσης, ο πολίτης μπορεί να τηλεφωνήσει στο 1591 (συντονιστικό κέντρο δασοπροστασίας) το οποίο λειτουργεί 24/7 για καταγγελίες από όλη την Ελλάδα.


Για να εντοπίσει το δασαρχείο την ακριβή θέση των μπαζών, μπορείς μέσω του google maps να στείλεις μια φωτογραφία και το pin από το σημείο, στο dasarxeio_pentelis@attica.gr.


Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής


Κατά την συνέντευξή μας με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής ενημερωθήκαμε ότι επιβάλλουν οι ίδιοι τα πρόστιμα μετά από καταγγελίες και ότι αναλόγως με το είδος της παραβατικότητας υπάρχει διαφορετικό πρόστιμο το οποίο κυμαίνεται από 500 έως 200.000 ευρώ. Η καταγγελία μπορεί να γίνει στο perivalontos.anat@pat.gov.gr και αφορά περιπτώσεις ως επί το πλείστον σε μη κατοικήσιμες περιοχές.


Τι πρέπει να κάνει ο δήμος Μαραθώνα;

  • Να επιβάλει πρόστιμα στους κατοίκους που πετάνε τα μπάζα τους στο περιβάλλον

  • Να ενημερώνει τους κατοίκους για τα οφέλη της ανακύκλωσης των μπαζών και για τις επιπτώσεις τους όταν τοποθετούνται στο περιβάλλον

  • Να συλλέγει τα μπάζα κατόπιν σχετικής υπόδειξης από τους κατοίκους (δες παρακάτω)

Το Πράσινο Σημείο ανακύκλωσης | Μακέτα
Το Πράσινο Σημείο ανακύκλωσης | Μακέτα

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ανακύκλωσης κος Καραγιάννης Νικόλαος μας είχε ενημερώσει τον Ιανουάριο, ότι θα δημιουργηθούν στον δήμο Μαραθώνα δύο Πράσινα σημεία στα οποία θα υπάρχουν μεταξύ άλλων κοντέινερ για οικιακά μπάζα, για λάστιχα, οικιακές συσκευές, ελαία, νάιλον και μπαταρίες. Μία τέτοια ενέργεια θα ανακούφιζε σημαντικά την απαράδεκτη τωρινή κατάσταση, καθώς θα ήταν μια λύση με μηδαμινό κόστος για τους ενδιαφερόμενους. Αναμένουμε.


Πώς ενημερώνω τον δήμο για μπάζα στην περιοχή μου;


Καταγράφω το σημείο στο οποίο είναι τα μπάζα σημειώνοντας αν μπορώ και το pin στα google maps, βγάζω φωτογραφίες και στέλνω ένα email στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου στο kathariotita@gmail.com ή παίρνω τηλέφωνο στο 2294320548 ώστε να τα συλλέξουν.


Για την προστασία της περιοχής μας ζητάμε αυστηρότερους και πιο συγκεκριμένους νόμους αλλά και περισσότερο προσωπικό στις υπηρεσίες προστασίας για να υπάρχει περιπολία 24/7 αλλά και συνεχές καθάρισμα του περιβάλλοντός μας.


Περιβάλλον

Ας προστατεύσουμε τον όμορφο αυτό τόπο μας, ο καθένας μας με τον δικό του τρόπο!!!

 


Κασσάνδρα Κουσούλη

Γεωπόνος



bottom of page