Βόλτα στον πύργο της Οινόης με αραβικά άλογα!

Ενημερώθηκε: πριν 6 μέρες


Στις παρυφές του Μαραθώνα, δεσπόζει εδώ και αιώνες ένας άγνωστος στους πολλούς επιβλητικός μεσαιωνικός πύργος. Από εδώ ξεκινούσε η επίσημη αντιπροσωπεία για τους Δελφούς και εδώ έζησε ο πλούσιος γαιοκτήμονας και ρήτορας, Ηρώδης ο Αττικός. Κοντά στο πύργο βρίσκεται και το Πύθιο του θεού Απόλλωνα...


Ο Πύργος της Οινόης
Ο Πύργος της Οινόης | Φωτ. Αρχείο WLM


Εδώ λοιπόν ξεκινάει και η μαγική διαδρομή που μας προτείνει ο Ιππικός Όμιλος Μαραθώνα. Αντί για το κλασικό μάθημα ιππασίας στον κλειστό χώρο ενός ιππικού ομίλου, το Marathon Endurance Club οργανώνει επιπλέον σε τακτική βάση βόλτες πάνω σε άλογα σε επιλεγμένα (και ελεγμένα για την ασφάλειά τους) μονοπάτια του Μαραθώνα μας.


Η διαδρομή ιππασίας


Μία Κυριακή του Μάϊου λοιπόν, η ομάδα του WLM άδραξε την ευκαιρία και επισκέφτηκε τον πύργο της Οινόης σε μια ημερίδα ιππικής αντοχής που διοργανώθηκε από τον Ιππικό Όμιλο Μαραθώνα. Η περιοχή είναι πανέμορφη και η αφετηρία έχει καθαρά αγροτικό χαρακτήρα, καθώς η γη καλλιεργείται και υπάρχουν πολλά φυτώρια. Ο πύργος βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας για τα αρχαία χρόνια και χρησίμευε στην υπεράσπιση και τον έλεγχο της περιοχής.

Αμπελώνες και στο βάθος ο Πύργος της Οινόης |
Αμπελώνες και στο βάθος ο Πύργος της Οινόης | Φωτ. Αρχείο WLM

Το μονοπάτι που γίνεται η ιππασία αποτελεί ουσιαστικά τη μια εναλλακτική διαδρομή (κάτω δρόμος) από το Μονοπάτι Πολιτισμού 4 (βλ.χάρτη).Είναι μια απόσταση περίπου 8 χλμ, γεμάτη πλατάνια που προσφέρουν την πολυπόθητη σκιά σχεδόν σε όλη τη διαδρομή ενώ τα τρεχούμενα νερά που ρέουν δίπλα από το μονοπάτι αποφέρουν μια απολαυστική δροσιά. Το φαράγγι είναι εντυπωσιακό και επιβλητικό και η διαδρομή τελειώνει στο φράγμα του Μαραθώνα!


Ιππασία στο Φαράγγι της Οινόης και της ομάδας του Ιππικού Ομίλου Μαραθώνα, ηγείται η αμαζόνα
Ιππασία στο Φαράγγι της Οινόης και της ομάδας του Ιππικού Ομίλου Μαραθώνα, ηγείται η αμαζόνα Αναστασία Κακαβά. | Φωτ.: Μιχάλης Βλαστάκης

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο από το χωριό του Μαραθώνα, μια φύση που συναντάς μόνο σε βόρειες περιοχές της χώρας μας.


Οι πανέμορφες αμαζόνες , ασφαλίζουν το τέλος της ομάδας του Ιππικού Ομίλου Μαραθώνα
Οι πανέμορφες αμαζόνες, ασφαλίζουν το τέλος της ομάδας του Ιππικού Ομίλου Μαραθώνα | Φωτ.: Μιχάλης Βλαστάκης

Λίγη ιστορία


Η σφραγίδα του Όθωνα Ντε λα Ρος
Η σφραγίδα του Όθων Ντε λα Ρος

Ο Πύργος της Οινόης χτίστηκε περίπου το 1250 μ.Χ. από τον ιδρυτή της οικογένειας Όθων Ντε λα Ρος, τον λεγόμενο άρχοντα του Δουκάτου των Αθηνών ο οποίος εκπροσωπούσε το ελληνικό κομμάτι της οικογένειας Ντε λα Ρος. Ο Όθωνας κατάφερε να εδραιωθεί σε αντίθεση με τον αδελφό του Λουδοβίκο ο οποίος πτώχευσε καθώς αποδείχτηκε ανάξιος διαχειριστής της τεράστιας εξουσίας που του δόθηκε στη Γαλλία και όταν περιήλθε σε δεινή θέση τα μέλη της οικογενείας του αναζήτησαν καταφύγιο στον Όθωνα στην Ελλάδα.


Το μίσος όμως μεταξύ αδελφών έμεινε στην ιστορία ως «η κατάρα των Ντε Λα Ρος» γιατί κανένας απόγονός τους δεν κατάφερε να έχει καλές σχέσεις με τα αδέλφια του.

Ο Όθων, ως Μέγας Κύρης των Αθηνών ήταν αυταρχικός, ειρωνικός και αγενής απέναντι στους χωρικούς δημιουργώντας μια αντιπάθεια προς το πρόσωπό του που είχε ως αποτέλεσμα να προσπαθήσουν να τον δηλητηριάσουν. Ο Όθων αργότερα έκρινε πως πρέπει να τον διαδεχτεί ο γιος του Γουίδων και αυτός επέστρεψε μαζί με τη γυναίκα του στο Παρίσι, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.


Εθνόσημο του Δουκάτου της Αθήνας
Εθνόσημο του Δουκάτου της Αθήνας

Το Δουκάτο των Αθηνών γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, όταν στέφθηκε ο δεύτερος δούκας των Αθηνών, ο Γουίδων Ντε Λα Ρος (Guy I de la Roche 1205–1263) ο οποίος μέσα σε λίγα χρόνια έγινε από τους πλουσιότερους ηγεμόνες της εποχής. Η δύναμη και η επιρροή της οικογένειας αυξήθηκε και στα χρόνια της φραγκοκρατίας ήταν από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις στα Βαλκάνια και τη Μικρά Ασία. Επέκτειναν την περιουσία τους, αγόρασαν κτήματα στην α