top of page

«Τετράπολις» | Ιστορική διαδρομή των 4 αρχαίων πόλεων του δήμου Μαραθώνα

Ο Τελμησσός διοργανώνει για 3η χρονιά την ιστορική διαδρομή των τεσσάρων αρχαίων πόλεων του Δήμου Μαραθώνa «Τετράπολις» στα πλαίσια του Προγράμματος Εκδηλώσεων Μήνα Μαραθωνίου Δρόμου 2023.


Προσοχή : Δεν είναι αγώνας! Υπεραπόσταση 73 χλμ - Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 ώρα 6:00 - 16:30

ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ


Μαραθώνας - Οινόη - Προβάλινθος -Τρικόρυνθος

Είναι οι τέσσερις αρχαίοι δήμοι της ιστορικής πεδιάδας του Μαραθώνα που συνιστούσαν την περίφημη «Τετράπολις» της περιοχής. Τιμώντας την ιστορία του τόπου μας ο σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Τελμησσός Ν. Μάκρης – Μαραθώνος διοργανώνει ένα δρομικό ταξίδι στην ιστορία τρέχοντας δίπλα από σπουδαία αρχαιολογικά αξιοθέατα του Δήμου Μαραθώνα.


Η Διαδρομή «Τετράπολις»


Με εκκίνηση στην περιοχή Προβάλινθος - τη σημερινή Νέα Μάκρη και τα περίχωρα της - και συγκεκριμένα από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης, κατευθυνόμαστε προς παραλία Μαραθώνα ακολουθώντας τη διαδρομή του παραλιακού μετώπου και περνώντας από το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στην Μπρεξίζα. Στη συνέχεια θα αντικρίσουμε τον Τύμβο Μαραθώνα και θα κατευθυνθούμε προς την περιοχή Τρικόρυνθο και προς το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα. Κατόπιν κατευθυνόμαστε προς περιοχή κάτω Σούλι και περιοχή Λοιμικού στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα. Αμέσως μετά ακολουθούμε τη διαδρομή προς Γραμματικό και Βαρνάβα.


Εκεί πάντα κάθε χρονιά μας υποδέχεται και ανοίγει τις πόρτες του το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου Βαρνάβα με την ευγενική φιλοξενία και προσφορά τους με κεράσματα.


Από εκεί επιστρέφουμε προς Μαραθώνα, με κατεύθυνση προς την περιοχή Οινόη Μαραθώνα, Πύργο Οινόης, Σπήλαιο Πανός, κατοικία Ηρώδη Αττικού. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής ακολουθεί την κατεύθυνση προς περιοχή Βρανά- Πρωτοελλαδικό Νεκροταφείο- Τύμβο Πλαταιών Μαραθώνα - Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα περιοχή Τσέπι και ο τερματισμός θα γίνει στην Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου στον Μαραθώνα. Με τον τερματισμό μας ολων των συμμετεχόντων θα ακολουθήσει η έναρξη του Αθλητικού - Πολιτιστικού μήνα Μαραθωνιου, αφιερωμένος στον Μαραθώνιο Δρόμο και στα 40 χρόνια Αυθεντικού Κλασσικού Μαραθωνίου. Θα προσφερθεί κέρασμα σε όλους τους συμμετέχοντες και φίλους, προσφορά απο τους συλλόγους και επαγγελματίες της περιοχής.


Σκοπός και στοιχεία διαδρομής - Εφοδιασμός


Σκοπός της διαδρομής είναι η ανάδειξη της ιστορικής περιοχής του Μαραθώνα, με τα σπουδαία και σημαντικής αρχαιολογικής και περιβαλλοντολογικής σημασίας αξιοθέατα. Η διαδρομή δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα - δεν είναι αγώνας και δεν θα υπάρχει χρονομέτρηση. Σε όλη τη διαδρομή η οποία θα είναι σηματοδοτημένη, θα υπάρχει υποστήριξη με προπορευόμενα οχήματα για τροφοδοσία και για κάθε άλλη βοήθεια και ανάγκη. Θα υπάρχουν και τρεις κεντρικοί σταθμοί υποστήριξης στη διαδρομή μας. Τρέχουμε με δική μας ευθύνη και εάν επιθυμούμε δικό μας συνοδό αυτοκίνητο, αυτό θα γίνει αποδεκτό αρκεί να μας το δηλώσετε με τη δήλωση συμμετοχής σας.


Θα υπάρχει εφοδιασμός τροφίμων και απαραίτητων υγρών καθ΄ όλη τη διαδρομή με προπορευόμενο αυτοκίνητο εθελοντών καθώς και αυτοκίνητο που θα ακολουθεί όλους τους συμμετέχοντες. Τα προσωπικά σας ρούχα ή αντικείμενα μπορείτε να τα παραδώσετε στα αυτοκίνητα των εθελοντών που θα ακολουθούν τους δρομείς σε όλη τη διαδρομή. Επίσης θα υπάρχουν και δυο - τρεις σταθμοί ανεφοδιασμού σε κεντρικά σημεία της διαδρομής. Είναι επίσης αποδεκτή η δική σας τροφοδοσία.

Κατά τον τερματισμό μας στην αφετηρια του Μαραθωνίου Δρόμου θα παραχωρηθεί γεύμα και κέρασμα από συλλόγους και επιχειρήσεις του Δήμου μας στα πλαίσια της έναρξης του Αθλητικού - Πολιτιστικού Μήνα Μαραθωνίου. Κατά τον τερματισμό, μπορείτε να αλλάξετε στο χώρο της Αφετηρίας του Μαραθωνίου Δρόμου.

Τελειώνοντας θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των δρομέων προς το σημείο εκκίνησης στον Άγιο Ανδρέα.

Τόπος, ημερομηνία και ώρα εκκίνησης: Εξωκλήσι Αγίου Ανδρέα Νέας Μάκρης Αττικής. Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023- ώρα: 06:00πμ.

4πολις 2022
4πολις 2022 | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Τόπος, ημερομηνία και χρονικό όριο τερματισμού: Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου Μαραθώνα. ώρα: 16:30μμ.

Στοιχεία & Δηλώσεις συμμετοχής


Τονίζουμε ότι η συγκεκριμένη διαδρομή δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα - δεν είναι αγώνας. Είναι μια μεγάλη προπόνηση με περιορισμένες θέσεις. Τρέχουμε μαζί χωρίς συναγωνισμό και χωρίς χρονομέτρηση. Δίνουμε επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής σε όποιον θελήσει να κάνει μια μικρότερη διαδρομή, πχ από την παραλία της Νέας Μάκρης μέχρι το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα στον Σχοινιά, τύπου σκυταλοδρομία. Αυτό θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ατομική ευθύνη του κάθε δρομέα. Έτσι δίνουμε τη δυνατότητα να τιμήσουμε και να γνωρίσουμε τρέχοντας και μικρότερες διαδρομές στην ιστορική περιοχή μας.

Δηλώνουμε τη συμμετοχή μας με ατομική ευθύνη.

Το όριο συμμετοχών είναι αυστηρά έως 30 άτομα και δεν υπάρχει κόστος.

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας , επικοινωνώντας με τον Βλάση Καραβασίλη στο τηλ: 6942633465.


Δευτέρα – Τετάρτη- Παρασκευή 16, 18 και 20/10/2023
ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΔΡΟΜΕΙΣ
Ώρα: 17.30
Τοποθεσία: Στάδιο Νέας Μάκρης
Οργάνωση: Τελμησσός

Τρίτη – Πέμπτη 17 και 19 /10/2023
ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΔΡΟΜΕΙΣ
Ώρα: 17.30
Τοποθεσία: Λιμανάκι Νέας Μάκρης
Οργάνωση: Τελμησσός
Ελάτε να προπονηθούμε μαζί, να γνωριστούμε και να ανακαλύψουμε όμορφες προπονητικές διαδρομές στο Δήμο μας.

Comments


bottom of page