top of page

Τα φαγητά που δεν πρέπει να μοιραζόμαστε με τον τετράποδο φίλο μας | τοξικά τρόφιμα για τα σκυλιά

Έγινε ενημέρωση: 27 Απρ 2023

Ο σκύλος είναι ένα θηλαστικό του γένους Κύων και αποτελεί ένα από τα πιο κοινά κατοικίδια ζώα. Θεωρείται σαρκοφάγο μιας και η καταγωγή του προέρχεται από τον κοινό λύκο αλλά συμπεριφέρεται σαν παμφάγο.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν γνωρίζουν ότι ορισμένες τροφές, αν καταναλωθούν ακόμα και σε μικρές ποσότητες από τον σκύλο μπορεί να αποδειχτούν τοξικές για αυτόν. Η ερώτηση που θα έπρεπε να κάνουμε όλοι οι ιδιοκτήτες σκυλιών - «Αυτό μπορεί να το φάει;»


τοξικές τροφές για σκυλιά

Παρακάτω γίνεται αναφορά των τροφών που είναι τοξικά για τα σκυλιά και τι μπορούν να προκαλέσουν σε αυτά:



Αλκοόλ


Αν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα αλκοόλ τότε το ζώο παρουσιάζει εμετούς, διάρροιες, δυσκολία στην αναπνοή, τρέμουλο και θάνατο.

Μεγάλη προσοχή στα στοματικά διαλύματα, στα αρώματα και στα καθαριστικά είδη σπιτιού επειδή περιέχουν ποσότητα αλκοόλ.


Αβοκάντο


Το δέρμα και τα φύλλα του αβοκάντο περιέχουν περσίνη η οποία είναι τοξική για τα σκυλιά.

Προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, αφύσικες συγκεντρώσεις υγρών στο στήθος, στην καρδιά και στο ήπαρ. Επίσης είναι πλούσιο σε λιπαρά που μπορούν να συμβάλουν στην παγκρεατίτιδα στους σκύλους.


τοξικές τροφές για σκυλιά

Καφεΐνη


Περιέχεται στο τσάι, στον καφέ και σε μερικά αναψυκτικά. Σε μεγάλη ποσότητα η καφεΐνη προκαλεί στα σκυλιά εμετό, διάρροια, ανησυχία, τρέμουλο, γρήγορη αναπνοή και αίσθηση των παλμών.


Εσπεριδοειδή


Τα φύλλα, οι καρποί, η φλούδα και οι σπόροι περιέχουν κιτρικό οξύ το οποίο ακόμα και σε μικρές ποσότητες προκαλεί στομαχικές διαταραχές στα σκυλιά.



Σταφύλια


Τα σταφύλια και οι σταφίδες περιέχουν μια τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ηπατική βλάβη και νεφρική ανεπάρκεια. Ακόμα και η κατανάλωση μικρής ποσότητας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα στα σκυλιά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, υπερβολική δίψα, υπερβολική ούρηση, λήθαργο, κοιλιακό άλγος, τρόμο και επιληπτικές κρίσεις. Μόλις διαπιστώσουμε ότι το σκυλί μας έχει φάει σταφύλια επικοινωνούμε αμέσως με τον κτηνίατρό μας.

τοξικές τροφές για σκυλιά

Η ιστοσελίδα www.omnicalculator.com υπολογίζει την ποσότητα της σταφίδας που θα προκαλέσει τοξική δηλητηρίαση στο σκυλί αναλόγως με το βάρος του.


Καρύδια μακαντάμια


Τα καρύδια αυτά είναι τοξικά για τα σκυλιά, είναι όμως άγνωστο ποιο μέρος του macadamia προκαλεί δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα που προκαλούν περιλαμβάνουν λήθαργο, εμετό, τρέμουλο, κοιλιακό άλγος, δυσκαμψία στις αρθρώσεις και ωχρά ούλα.


τοξική τροφή για σκυλιά


Γαλακτοκομικά προϊόντα


Πολλά σκυλιά έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων τους προκαλεί πεπτικές διαταραχές. Υπάρχουν προϊόντα που δεν έχουν λακτόζη, είναι χαμηλά σε λιπαρά και δεν έχουν γλυκαντικά (όπως ξυλιτόλη) τα οποία μπορούν να καταναλωθούν σε μικρές ποσότητες από τα σκυλιά χωρίς να προκαλέσουν κάποια πεπτική διαταραχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό γιαούρτι είναι πηγή πλούσια σε πρωτεΐνες και αποτελεί προβιοτικό για την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.



Κρεμμύδι, σκόρδο και σχοινόπρασο


Τα κρεμμύδια περιέχουν θειοθειικό και η κατανάλωση τους από τα σκυλιά προκαλεί αιμολυτική αναιμία. Συγκεκριμένα είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε όλο το σώμα καταστρέφονται και μπορεί να είναι θανατηφόρα.


Το σκόρδο και το σχοινόπρασο σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν γαστρεντερικό ερεθισμό.


τοξικές τροφές για σκυλιά το κρεμμύδι


Κουκούτσι πυρηνόκαρπων


Το κουκούτσι στα πυρηνόκαρπα (ροδάκινο, βερίκοκο, δαμάσκηνο, κεράσι, νεκταρίνι, μάνγκο) κατά την μάσηση απελευθερώνει ποσότητα κυανίου η οποία καθιστάτε τοξική για τα σκυλιά. Επίσης το κουκούτσι μπορεί να προκαλέσει πνιγμό.


Ξυλιτόλη


Η ξυλιτόλη είναι ένα γλυκαντικό που βρίσκεται σε πολλές τροφές όπως γλυκά, τσίχλες, φυστικοβούτυρο, φράουλες, βατόμουρα, μανιτάρια και κουνουπίδια. Είναι τοξικό για τα κατοικίδια επειδή μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια και επιληπτικές κρίσεις.


Το φυστικοβούτυρο είναι ένα σνακ που δίνουμε στα σκυλιά μας - πριν πρέπει να ελέγξουμε στην ετικέτα αν περιέχει ξυλιτόλη.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι η ξυλιτόλη βρίσκεται και στις οδοντόκρεμές μας.



Μαγιά


Προκαλεί συσσώρευση αερίων στο πεπτικό σύστημα του σκυλιού και μαζί με τον πόνο ακολουθεί φούσκωμα του στομάχου και σε ακραίες περιπτώσεις συστροφή.



Τομάτα


Μια τομάτα που δεν έχει ωριμάσει και μαζί με τα πράσινα μέρη της περιέχουν τις τοξίνες σολανίνη και τοματίνη. Η κατάποση αυτών από σκυλί προκαλούν δηλητηρίαση τομάτας.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν την απώλεια συντονισμού, απώλεια όρεξης, μυϊκή αδυναμία, τρέμουλο, επιληπτικές κρίσεις, λήθαργο, κοιλιακό πόνο, αρρυθμία και γαστρεντερικές διαταραχές. Οι ώριμες τομάτες είναι μη τοξικές για τα σκυλιά και επιτρέπονται να καταναλωθούν σε μικρές ποσότητες.


Μαγειρεμένα κόκκαλα


Τα κόκκαλα των πουλερικών, του κατσικιού, του αρνιού και του κουνελιού θρυμματίζονται εύκολα και γίνονται πολύ αιχμηρά με το μάσημα και έτσι είναι πιθανό να προκαλέσουν σχισμές στο έντερο του ζώου. Τα κόκκαλα των μεγάλων ζώων, υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν στον οισοφάγο τους και να προκαλέσουν εσωτερική αιμορραγία. Τα συμπτώματα που προκύπτουν αν το σκυλί μας έχει τραυματιστεί από κόκκαλο είναι δυσκολία αναπνοής, δυσκολία αφόδευσης, διάρροια με αίμα, ξύσιμο του στόματος με πατούσες και εμετός.




Μέλι


Το μέλι έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των αλλεργικών συμπτωμάτων, να καταπραΰνει τα έλκη στομάχου και τον πονόλαιμο. Είναι ασφαλές για την κατανάλωσή του από τα σκυλιά αλλά σε μικρές ποσότητες και αναλόγως με το βάρος των σκυλιών. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μελιού από τα σκυλιά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας εμετό, διάρροια ή απώλεια όρεξης.



Νικοτίνη


Η νικοτίνη που περιέχεται στα τσιγάρα είναι μια τοξίνη ταχείας δράσης το οποίο σε ακραίες περιπτώσεις, προκαλεί καρδιακή ανακοπή στα ζώα. Ο σκύλος πιθανότατα να εμφανίσει σημάδια προσβολής μέσα σε μια ώρα.

Η κατάποση τσιγάρων από σκυλί μπορεί να προκαλέσει αδεξιότητα, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, εμετό, διάρροια, λήθαργο, παραγωγή υπερβολικού σιέλου και επιληπτικές κρίσεις.


Μόλις διαπιστώσουμε ότι το σκυλί μας έχει καταναλώσει τσιγάρο επισκεπτόμαστε κατευθείαν τον κτηνίατρο μας ώστε να χορηγήσει ένεση για την πρόκληση εμετού.


Σοκολάτα

Μια από τις πιο τοξικές τροφές για τα σκυλιά είναι η σοκολάτα. Η σοκολάτα περιέχει τις τοξίνες καφεΐνη και θεοβρωμίνη που προκαλούν στα σκυλιά εμετό και διάρροια σε μικρές ποσότητες ενώ σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν επιληπτικές κρίσεις, καρδιακές αρρυθμίες και θάνατο.

τοξικές τροφές για σκυλιά σοκολάτα

Οι παρακάτω δυο ιστοσελίδες υπολογίζουν αναλόγως με το βάρος του σκυλιού μας, τη ποσότητα και το είδος της σοκολάτας αν θα προκληθούν συμπτώματα και τι είδους συμπτώματα θα προκληθούν στο σκυλί μας.



Σε κάθε περίπτωση δηλητηρίασης επικοινωνούμε με τον κτηνίατρό μας!!


Να θυμόμαστε ότι ακόμα και να τρώει το σκυλί το φαγητό που του δίνουμε, δεν σημαίνει ότι δεν του κάνει κακό!!

τοξικές τροφιά για σκυλιά



Κασσάνδρα Κουσούλη

Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής


 

Με την ευκαιρία να ενημερώσω τους φιλόζωους αναγνώστες μας για την παρακάτω εκδήλωση


υιοθέτησε ένα αδέσποτο

Την Κυριακή 30 Απριλίου στην παραλία Νέας Μάκρης κατά τις ώρες 11.00-14.00, διοργανώνεται μία δράση για την υιοθεσία αδέσποτων κουταβιών.

Η διοργάνωση είναι της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ζωόφιλων Μαραθώνα «Ελπίδα» με συμμετοχή και σχολικών κοινοτήτων του δήμου Μαραθώνα και εθελοντών.


Για πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε την υπεύθυνη της διοργάνωσης και Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Μαραθώνα, Ελευθερία Χατζηγαβριήλ στους αριθμούς 22943-20957 και 22943-20972


bottom of page