top of page

Ξενάγηση στους αμπελώνες και στο Οινοποιείο Ζεγγίνη

Έγινε ενημέρωση: 7 Ιουν 2022

Ένα όμορφο ηλιόλουστο πρωινό Κυριακής επισκεφθήκαμε με την ομάδα του We love Marathon το πανέμορφο Οινοποιείο Ζεγγίνη. Το Οινοποιείο Ζεγγίνης βρίσκεται στο Μαραθώνα, 42 χλμ. από την Αθήνα και παράγει κρασιά από ελληνικές γηγενείς ποικιλίες, αλλά και διεθνείς.


Στην είσοδο συναντήσαμε την γλυκύτατη Χρυσάνθη Ζεγγίνη, η οποία έχει αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση από τον πατέρα και τον παππού της. Η Χρυσάνθη είναι χημικός και έχει κάνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Οινολογία και την Αμπελουργία στο - φημισμένο για την τέχνη της οινοποίησης, αλλά και τα κρασιά του - Bordeaux της Γαλλίας.

Η οικογένεια Ζεγγίνη είναι καλλιεργητές αμπελιών εδώ και τρεις γενιές. Οι παππούδες της Χρυσάνθης ξεκίνησαν την καλλιέργεια των αμπελιών, τα οποία ήταν άλλωστε παράδοση στην περιοχή του Γραμματικού και αρχικά πωλούσαν τον καρπό τους. Οι γονείς της Χρυσάνθης ήταν αυτοί που αποφάσισαν όμως να φτιάξουν το Οινοποιείο και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.


Οι Αμπελώνες


αμπελώνες Ζεγγίνης
Οι αμπελώνες του οινοποιείου Ζεγγίνη (φωτ. Γιώργος Μητρόπουλος)

Η Χρυσάνθη μας ξενάγησε αρχικά στους αμπελώνες της. Οι αμπελώνες του οινοποιείου βρίσκονται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, στον Μαραθώνα. Εκεί καλλιεργούνται οι ποικιλίες Σαββατιανό, Ασύρτικο και Chardonnay για το λευκό κρασί τους και οι ποικιλίες Αγιωργίτικο και Merlot για το κόκκινο κρασί.



Στο Οινοποιείο Ζεγγίνη ακαταλογίζονται περίπου 200 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται παράλληλα σε περιοχή Πιστοποιημένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) Αττικής, λόγω της αρχαιότητας του τόπου. Καλλιεργούνται τόσο νεαρότερα αμπέλια που έχουν φυτευτεί το 2006, όσο και άλλα παλιότερα που έχουν φυτευτεί από τη δεκαετία του 1970 ή το 1980.


Η Χρυσάνθη μας λέει πως μέχρι τις αρχές της άνοιξης το αμπέλι «κοιμάται» για να επιβιώσει το κρύο του χειμώνα και οι χυμοί του παγώνουν. Όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 20ο C περίπου το αμπέλι ξυπνάει και λέμε ότι "κλαίει", καθώς βγαίνουν οι χυμοί του.

Το αμπέλι, ένα φυτό προσαρμοσμένο εδώ και χιλιετίες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας και της Μεσογείου γενικότερα, είναι αρκετά αυτόνομο. Είναι προσαρμοσμένο στο μικροκλίμα της παραδοσιακής οινοποιητικής περιοχής του Μαραθώνα, ο οποίος έχει ένα έδαφος πλούσιο σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλλιέργεια του.


Δεν έχει ανάγκη άρδευσης το καλοκαίρι, εκτός από ακραίες περιπτώσεις σε εξαιρετικά άνυδρες χρονιές και το μόνο που χρειάζεται τακτικά είναι το απαραίτητο κλάδεμα. Το κλάδεμα δίνει στο αμπέλι την επιθυμητή μορφή και καθορίζει και την παραγωγή. Καθώς στις περιοχές Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή ΠΓΕ δεν γίνεται να είναι ανεξέλεγκτη η παραγωγή γιατί το προϊόν χάνει την αξία του, το κλάδεμα βοηθάει στο να καθοριστεί η ανθοφορία και κατά επέκταση η παραγωγή.



Η Χρυσάνθη ως η ειδικός της οικογένειας πηγαίνει συχνά και ελέγχει τα αμπέλια για την πιθανή εμφάνιση ασθενειών, όσο και για την γενικότερη κάλυψη των αναγκών τους. Παίρνει μάλιστα και δείγματα το οποία περνούν από χημική ανάλυση για τον έλεγχο της ισορροπίας των συστατικών του σταφυλιού και κατά επέκταση του κρασιού. Καθώς ο καρπός ωριμάζει η οξύτητα μειώνεται και τα σάκχαρα αυξάνονται. Ο επιθυμητός στόχος είναι η ισορροπία σακχάρων και οξύτητας.


Ο χώρος της Οινοποίησης



Μετά την θαυμάσια ξενάγηση στους αμπελώνες και τις πολύτιμες γνώσεις που μοιράστηκε μαζί μας η Χρυσάνθη, επιστρέψαμε στο Οινοποιείο Ζεγγίνη για την ξενάγηση στους χώρους όπου λαμβάνει χώρο η πραγματική μαγεία… Φτιάχνεται το κρασί! Συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της οικογένειας γίνεται η οινοποίηση, η παλαίωση και η εμφυάλωση του οίνου.


Το Οινοποιείο Ζεγγίνης είναι ένα οινοποιείο υψηλών προδιαγραφών. Υπερσύγχρονες δεξαμενές με ειδικό μηχανισμό ρύθμισης θερμοκρασίας, η οποία για την αλκοολική ζύμωση απαιτείται να κυμαίνεται στους 12-14°C για τα λευκά και έως 17°C για τα κόκκινα κρασιά.

Η οινοποίηση γίνεται με την παραδοσιακή φυσική αλκοολική ζύμωση στις κατάλληλες συνθήκες με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Οι φυσικοί ζυμομύκητες που κάνουν τη ζύμωση βρίσκονται στην επιφάνεια του σταφυλιού και ανήκουν στο είδος Saccharomyces cerevisiae, με τα στελέχη του να ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή του κόσμου.


Κατά την ωρίμανση στα δρύινα βαρέλια. Οι ποικιλίες κόκκινου κρασιού Αγιωργίτικο-Merlot και κάποιες φορές το Σαββατιανό παραμένουν στα βαρέλια για 12 μήνες, ενώ το λευκό παραμένει μόνο 3 ή 4 μήνες.


Η οινογευσία


Και τέλος σειρά έχει η στιγμή που όλοι περιμέναμε πάνω από όλα… η οινογευσία!

Προς ενημέρωση των νέων λατρών του κρασιού, σε μια οινογευσία πάντα ξεκινάμε με τα πιο απαλά λευκά κρασιά και καταλήγουμε στα πλούσια κόκκινα. Μεταξύ φυσικά των δύο, κατατάσσονται τα ροζέ.



Ξεκινήσαμε με το γνωστό Velanidia Chardonnay. Ένα λευκό κρασί φρουτώδες, με μια αιχμηρή αλλά διακριτική οξύτητα. Προχωράμε με αγαπημένο Σαββατιανό το οποίο είναι πιο ελαφρύ και λουλουδένιο.

Στη συνέχεια το Rosé 2019 έχει το πιο όμορφο ροζ, σομόν χρώμα και είναι τόσο φρουτώδες και δροσερό που μας παίρνει τα μυαλά. Ιδανικό για άτομα που τώρα ξεκινάνε το ταξίδι τους στην οινογευσία.



Κλείνουμε τη θαυμάσια οινογευσία μας με το Αγιωργίτικο-Merlot, με το πιο βαθύ κόκκινο χρώμα του μας προϊδεάζει για την πλούσια γεύση του. Κόκκινα φρούτα και μπαχαρικά είναι εμφανή με την πρώτη γεύση. Επίσης όπως μας πληροφόρησε η γλυκιά Χρυσάνθη, το Αγιωργίτικο-Merlot πρέπει κατά προτίμηση να αναπνεύσει σε κανάτα μισή ώρα πριν καταναλωθεί για να αναδειχθούν συστατικά και τα αρώματα του.


Το Οινοποιείο Ζεγγίνη έχει ήδη ξεκινήσει τις ξεναγήσεις στους χώρους του και σας περιμένει να ζήσετε από κοντά την υπέροχη εμπειρία που ζήσαμε και εμείς! Κλείστε τη θέση σας μέσω της σελίδας του οινοποιείου στο Airbnb: airbnb.gr


Instagram : instagram.com

Facebook : facebook.com

www.zeginiswinery.com


Κατερίνα Ζυγουράκη



 

Ευχαριστούμε τους εθελοντές φωτογράφους μας Στέλιο Μανταλέρο και Γιώργο Μητρόπουλο.




Comments


bottom of page