top of page

Ορθοδοξία στον Μαραθώνα | Το ναΰδριο των Αγίων Αποστόλων της Οινόης

Έγινε ενημέρωση: 7 Φεβ 2022

Το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων της Οινόης βρίσκεται δυτικά της πόλης του Μαραθώνα στην νοητή κατάληξη της οδού Σπηλαίου Πανός.


Το ναΰδριο των Αγίων Αποστόλων της Οινόης
Το ναΰδριο των Αγίων Αποστόλων της Οινόης | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας

Για να προσεγγίσει κανείς το εκκλησάκι μπορεί να αφήσει το αυτοκίνητό του στον άτυπο χώρο στάθμευσης που υπάρχει στον Πύργο της Οινόης, παρατηρητηρίου της οικογενείας Δελαρός έργο των μέσων του 13 ου αιώνα.


Ο Πύργος της Οινόης
Ο Πύργος της Οινόης | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να περπατήσει το "Μονοπάτι Πολιτισμού 4" για 5 λεπτά για να συναντήσει του Αγίους Αποστόλους κρυμμένους σε ένα μικρό ξέφωτο ανάμεσα σε υπεραιωνόβια πλατάνια που ορίζουν την κοίτη του ποταμού Χάραδρου.


Το ναΰδριο των Αγίων Αποστόλων της Οινόης
Το ναΰδριο των Αγίων Αποστόλων της Οινόης | Φωτ.: Χρήστος Μαλέτσικας



Συνύπαρξη θρησκευτικών & πολιτισμικών παραδόσεων


Οι Άγιοι Απόστολοι είναι νεότερο οικοδόμημα που φαίνεται ωστόσο να έχει θεμελιωθεί επί παλαιότερου ναού. Το εσωτερικό του είναι ένα τυπικό εσωτερικό ναΰδριου της περιφέρειας.

Το ναΰδριο των Αγίων Αποστόλων της Οινόης
Το ναΰδριο των Αγίων Αποστόλων της Οινόης | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος

Η ιδιαίτερη του όμως σημασία βρίσκεται στο ότι φιλοξενείται στον ίδιο ακριβώς χώρο με τον αρχαίο ναό του Πυθίου Απόλλωνος: μόλις λίγα μέτρα μακρύτερα εντοπίζονται τα απομεινάρια του αρχαίου αυτού λατρευτικού κέντρου μισοβυθισμένα στον πυκνό υδροβιότοπο. Αναλόγως, θα πρέπει να θυμίσουμε πως σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το σπήλαιο του Πανός που κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. υπήρξε ένας ιδιαίτερης σημασίας θρησκευτικός τόπος για τους Αθηναίους.

Το ναΰδριο των Αγίων Αποστόλων της Οινόης
Το ναΰδριο των Αγίων Αποστόλων της Οινόης | Φωτ.: Μιχάλης Βλαστάκης

Από τούτα προκύπτει πως η παρουσία του ναού των Aγίων Αποστόλων στο σημείο σχετίζεται κυρίως με την ύπαρξη των αρχαίων αυτών ιερών και την πρακτική «εξαγνισμού» των τόπων αυτών μέσα από την ίδρυση χριστιανικών ναών. Με τον τρόπο αυτό πιστευόταν πως έτσι διώκονταν τα πανάρχαια ειδωλολατρικά πνεύματα που κατοικούσαν ανελλιπώς ως δαίμονες μέσα στα χαλάσματα των παλαιών τους ιερών.


Η αφιέρωση του ναού στους Δώδεκα Αποστόλους – στους δώδεκα δηλαδή στενότερους μαθητές του Ιησού – Χριστού – σημαίνει την επικράτηση της νέας θρησκείας και κυρίως την εμπέδωση της διδασκαλίας και του κηρύγματός της.



Η τόσο στενή συνύπαρξη όλων αυτών των θρησκευτικών και πολιτισμικών παραδόσεων στο φαράγγι της Οινόης προσδίδει στην ατμόσφαιρα ένα αίσθημα βαθιά μυστικιστικό.


Το ναΰδριο των Αγίων Αποστόλων της Οινόης
Το ειδυλλιακό σημείο στο οποίο βρίσκεται το εκκλησάκι και ο παραπλήσιος αμφιθεατρικός χώρος αποτελεί αφορμή για την τέλεση πολλών μυστηρίων | Φωτ.: Στέλιος Μανταλέρος

Ο ναός των Αγίων Αποστόλων υπάγεται διοικητικά στον Μαραθώνα και το πανηγύρι

του τελείται στις 30 Ιουνίου. Πέραν όμως αυτών, το ειδυλλιακό σημείο στο οποίο

βρίσκεται το εκκλησάκι και ο παραπλήσιος αμφιθεατρικός χώρος αποτελεί αφορμή

για την τέλεση πολλών μυστηρίων.



Ευάγγελος Σταυρόπουλος



Ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές φωτογράφους μας Χρήστο Μαλέτσικα, Στέλιο Μανταλέρο, Χάρη Φέτερη και Μιχάλη Βλαστάκη για το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.




bottom of page