top of page

Ποδηλασία: Κωπηλατοδρόμιο - Τρόπαιο Μάχης - Τύμβος | Μονοπάτι Πολιτισμού 3

Έγινε ενημέρωση: 23 Ιαν 2022


Μία ωραία ηλιόλουστη Κυριακή του χειμώνα, μέλη της ομάδας του WLM αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε το Μονοπάτι Πολιτισμού 3 - μία ποδηλατική διαδρομή!


Ποδηλασία: Κωπηλατοδρόμιο - Τρόπαιο Μάχης - Τύμβος | Μονοπάτι Πολιτισμού 3
Μονοπάτι Πολιτισμού 3

Η ποδηλατική διαδρομή ενώνει τον υγρότοπο του Σχινιά με το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα, την Παναγία Μεσοσπορίτισσα και τον Τύμβο του Μαραθώνα, συνδέοντας έτσι τους βασικούς χώρους σταθμούς της Μάχης του 490 π.χ.


Ποδηλασία: Κωπηλατοδρόμιο - Τρόπαιο Μάχης - Τύμβος | Μονοπάτι Πολιτισμού 3
Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή Wikiloc για να έχετε online τον χάρτη της διαδρομής 3

Λάβετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχει καμία σήμανση στο δρόμο για το Μονοπάτι Πολιτισμού 3, οπότε αν δεν θέλετε να ξεστρατίσετε από την προτεινόμενη διαδρομή θα χρειαστεί να κατεβάσετε την εφαρμογή Wikiloc - έχει δωρεάν trial.





Αφετηρία - Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά


Αφετηρία θεωρείται το parking στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά. Εκεί παρκάραμε με ασφάλεια τα αυτοκίνητά μας, και ξεφορτώσαμε τα ποδήλατα.



Σημείωση: στον ευρύτερο χώρο του κωπηλατοδρομίου (βάλτος μέχρι και πρόσφατα) ή αλλιώς στο "Μέγα Έλος" εκατοντάδες Πέρσες πνίγηκαν στον πανικό τους γυρεύοντας, μετά την μεγάλη ήττα, το δρόμο για τα πλοία...





Πρώτη Στάση - Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα


Μετά από περίπου 20' ποδηλασίας συναντήσαμε τη μία και μοναδική περιγραφική πινακίδα για το Μονοπάτι Πολιτισμού 3 - είχαμε φτάσει στο Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα.


Το "καλόν Τρόπαιον" είναι μια εντυπωσιακή μαρμάρινη αράβδωτη ιωνική κολόνα, που έφερε μαρμάρινη σύνθεση με το άγαλμα της Νίκης πάνω στο κιονόκρανο. Στήθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. λίγο μετά τη μάχη από τον γιό του Μιλτιάδη, Κίμωνα στο χώρο όπου είδαν την οριστική καταστροφή τους οι Πέρσες - στο στρατόπεδό τους, στο σημείο που εικάζεται ότι βρισκόταν η σκηνή του Δάτη. Σήμερα υπάρχει στη θέση του ένα σύγχρονο αντίγραφο ενώ το πρωτότυπο, εκτίθεται στο Μουσείο Μαραθώνα.



Δίπλα ακριβώς είναι το πανέμορφο πετρόκτιστο εκκλησάκι της Μεσοσπορίτισσας, το οποίο δυστυχώς ήταν κλειστό. Στον ίδιο χώρο, πίσω από το εκκλησάκι, υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο οινοποιείο, το πρώτο της νεότερης Ελλάδας - έργο του Σ. Κλέανθη.


Ο χώρος, στενάχωρο αλλά είναι αρκετά παραμελειμένος όμως σίγουρα αξίζει να τον επισκεφτείτε! Η είσοδος είναι δωρεάν.



Δεύτερη Στάση - Τύμβος Μαραθώνα


Χρειάστηκαν άλλα περίπου 20 λεπτά για να φτάσουμε στον Τύμβο του Μαραθώνα.

Η διαδρομή περιλαμβάνει ένα δίκτυο από χωματόδρομο με λακκούβες, οπότε προτείνουμε να αποφύγετε μέρες που έχουν προηγηθεί έντονες βροχοπτώσεις - εμείς δεν το γνωρίζαμε και ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά!



Ο Μέγαλος Τύμβος του Μαραθώνα που δεσπόζει σήμερα στην πεδιάδα κάλυψε την τέφρα των 192 Αθηναίων που έπεσαν στη μάχη του Μαραθώνα. Τα ονόματά τους χαράχτηκαν σε μαρμάρινες στήλες κατά φυλές.


Επιτάφιοι λόγοι, αγώνες, εορτές και επιτάφιες θυσίες διαιώνιζαν στο χώρο αυτό τη μνήμη τους και έως το τέλος της ελληνιστικής εποχής όπου οι έφηβοι της Αθήνας τιμούσαν τους νεκρούς με στεφάνια και επιτάφιες θυσίες. Σήμερα, ανήμερα του Μαραθωνίου Δρόμου, στο χώρο του Τύμβου Μαραθώνα, γίνεται τιμητική εκδήλωση με την αναπαράσταση της Μάχης του Μαραθώνα.


Η τιμή του εισιτηρίου για τον Τύμβο του Μαραθώνα είναι 3€ μέχρι τον Μάρτιο και 6€ από τον Απρίλιο και έπειτα. Οι ώρες που μπορείτε να επισκεφτείτε εσωτερικά το χώρο είναι από τις 8:00 π.μ. έως τις 3:00 μ.μ.




Tip1: Η είσοδος στους δημόσιους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή εισιτηρίου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου εκάστου έτους.


Tip2: Ακριβώς στο δρόμο που εφάπτεται ο Τύμβος Μαραθώνα (Αγ.Παρασκευής & Ιωάννου Μώρου) υπάρχει ένας φούρνος, όπου κάναμε το διάλειμμά μας και προμηθευτήκαμε τα απαραίτητα - ξετρελαθήκαμε.



Η επιστροφή


Η διαδρομή στη συνέχεια κάνει μια μικρή παράκαμψη και οδηγεί στην παραλία του Μαραθώνα, περίπου 10 λεπτά από το χώρο του Τύμβου. Αξίζει καθώς είναι το μοναδικό σημείο που αντικρίσαμε τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Στην πλατεία της παραλίας υπάρχει περίπτερο και ευρύτερα στην περιοχή φαγάδικα, καφετέριες και πολλές ψαροταβέρνες.



Εσείς μπορείτε να συνεχίσετε από παραλία, κάτι το οποίο σας το προτείνουμε. Εμείς στα πλαίσια του ρεπορτάζ συνεχίσαμε με την πρωτότυπη διαδρομή Μ.Π. 3, όπου το "γύρνα" είναι ακριβώς το ίδιο με το "ελα"...




Τέρμα της διαδρομής


Φτάνοντας στο τέρμα της διαδρομής είναι κρίμα να μην απολαύσετε λίγο θάλασσα, όταν είστε μάλιστα τόσο κοντά! Πριν φτάσετε στο πάρκινγκ του Κωπηλατοδρομίου θα συναντήσετε διάφορα beach bar και μπορείτε να κάνετε στάση σε ένα από αυτά. Ακόμη και τώρα το χειμώνα μερικά καταστήματα λειτουργούν και εμείς σας διαλέξαμε τα ακόλουθα.



Αν θέλετε να κάτσετε για φαγητό σας προτείνουμε το Δελφίνι στην παραλία Σχινιά όπου θα βρείτε πολλούς ωραίους ψαρομεζέδες μεταξύ άλλων με απέραντη θέα θάλασσα.


Αν όμως προτιμάτε να κάνετε μια στάση για καφέ ή σνακ υπέροχη old time classic επιλογή είναι το Moraitis Beach Bar το οποίο είναι ανοιχτό και τα ΣΚ το χειμώνα!



Υπέροχες επιλογές στο Moraitis Beach
Υπέροχες επιλογές στο Moraitis Beach | Fb page



Διαδρομή: Κωπηλατοδρόμιο – Τύμβος Μαραθώνα – Κωπηλατοδρόμιο: 17,5 χλμ. ~ 1 ώρα 15’ σε ιδανικές συνθήκες και χωρίς στάσεις Κωπηλατοδρόμιο – Τρόπαιο – Τύμβος: 36’ Τύμβος – Κωπηλατοδρόμιο: 39’ σε ιδανικές συνθήκες και χωρίς στάσεις

Εκκίνηση: Στάθμευση Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά.


Σόνια Γεροδήμου




bottom of page